το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό γεγονός της χρονιάς είναι εδώ!
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Στους Έλληνες της Πόλης το κοιμητήριο του Σισλί


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Οκτώβριος, 2017 - 10:19 | Στην Κατηγορία:

Κωνσταντινούπολη

Με συγκίνηση και ανυπομονησία οι Έλληνες της Πόλης περιμένουν αύριο να τους παραδοθεί το ιστορικό ελληνορθόδοξο νεκροταφείο του Σισλί στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Εκεί όπου βρίσκονται οι τάφοι ιστορικών οικογενειών, τον καιρό της ακμής της Ρωμιοσύνης.

Η Κυριακή της 22ας Οκτωβρίου είναι μεγάλη ημέρα για τους Έλληνες της Πόλης, είναι η μέρα που οι Ρωμιοί, θα δουν το μεγάλο κοιμητήριό τους, το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο εκτός ελληνικών συνόρων, το κοιμητήριο του Σισλί να ξαναγράφει την ιστορία του. Σε αυτό το ιστορικό κομμάτι γης 38 στρεμμάτων, στην καρδιά της πολύβουης Κωνσταντινούπολης των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσα σε εμπορικά κέντρα, και ουρανοξύστες, αναπαύονται από τα μέσα του 19ου αιώνα, πάνω από 80,000 ελληνορθόδοξοι χριστιανοί.

Εδώ βρίσκονται οι τάφοι μελών από ιστορικές οικογένειες τον καιρό της ακμής της Ρωμιωσύνης, του Ζαρίφη και του Μαυροκορδάτου, του Νεγροπόντε, οι τάφοι φημισμένων επιστημόνων, λογίων μνημεία αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Όμως στη μακρά ιστορία του το φημισμένο αυτό κοιμητήριο των ρωμιών, πέρασε από πολλές περιπέτειες. τα μνημεία του έγιναν στόχος επιθέσεων και καταστροφών. Και όχι μόνο αυτό. Αν και χρησιμοποιείται ως σήμερα από την ελληνική κοινότητα της Πόλης, μέχρι πρόσφατα ήταν αμφίβολη η ιδιοκτησιακή και νομική του υπόσταση απέναντι στις τουρκικές αρχές.

Όμως οι ιστορική κοινότητα των ρωμιών δεν ξεχνά ούτε την ιστορία της ούτε τους νεκρούς της. Και το φιλόδοξο έργο της αποκατάστασης του κοιμητηρίου ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από την κοινότητα του Σταυροδρομίου με τις ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και με την βοήθεια ευγενών χορηγών. Ειδικοί μαρμαροτεχνίτες από την ελλάδα και την τουρκία, φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και ειδικοί αρχιτέκτονες εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να αποκαταστήσουν τον ιστορικό νεκροταφειακό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τα δεκάδες εκπληκτικά νεκρικά μνημεία του κοιμητηρίου.

Δεν είναι δυνατόν να διαγράψουμε τους προγόνους μας, να αποκοπούμε από τις ρίζες μας είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που θα πραγματοποιήσει τα θυρανοίξια του ναού παρουσία πολλών επισήμων από την Ελλάδα, των προξενικών αρχών της Πόλης αλλά και των ίδιων των μελών της ομογένειας που δεν ξεχνούν ποτέ τις ρίζες τους και τιμούν τους πατέρες και αδελφούς τους που αναπαύονται στον μοναδικό αυτό χώρο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Ηχητική εξομοίωση: Έτσι θα ακουγόταν μια ψαλμωδία στον ναό της Αγίας Σοφίας, πριν 700 χρόνια

Ψηφιακή αναπαράσταση της ακουστικής επιχείρησε πείραμα του πανεπιστημίου του Στάνφροντ

Πρωτοχρονιά στη σκιά του τρόμου στην Τουρκία

Την έλευση της νέας χρονιάς υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ετοιμάζεται να γιορτάσει η Τουρκία, στοιχειωμένη από την επίθεση της Πρωτοχρονιάς στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, που είχε στοιχίσει τη ζωή 39 ανθρώπων

Φρίκη: Διακινητές κρατούσαν αλυσοδεμένους μετανάστες σε υπόγειο στην Κωνσταντινούπολη

Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς έφεραν σημάδια από χτυπήματα