Thumbnail
Τι καταγγέλλεται

Την μετατροπή των συμβάσεων 23 υδρονομέων σε αορίστου χρόνου, χωρίς ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν απολύσεις, ζητά η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.

Το ζήτημα προέκυψε όταν οι συμβάσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων δεν μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου και οι ίδιοι δεν εντάχθηκαν στον κανονισμό προσωπικού και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που ισχύουν στην επιχείρηση, από τη στιγμή που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το 7μηνο δοκιμασίας τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απόλυση.

Όπως καταγγέλλεται, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επικαλείται διάφορες νομικές μεθοδεύσεις και σχεδιάζει να τους απολύσει ομαδικά. Την ίδια ώρα, με πρωτοβουλία της Εταιρείας κι ενώ ήδη οι 23 υδρονομείς έχουν δικαιωθεί με τρεις Αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις στα πολιτικά δικαστήρια, το Δημόσιο απέστειλε αίτημα προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου αυτή να ασκήσει Αναίρεση Υπέρ του Νόμου επικαλούμενη έλλειψη δικαιοδοσίας των Πολιτικών Δικαστηρίων.

Για την υπόθεση έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.

Τονίζεται ότι για το θέμα συνεδρίασε, στις 19 Οκτώβρη, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από προσφυγή της Εισαγγελέα, ενώ η έκδοση της απόφασης εκκρεμεί.

ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: Λύση τώρα!

Για το ζήτημα ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ αναφέροντας:

ΟΜΟΦΩΝΑ

Ζητάμε άμεσα από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ την μετατροπή των συμβάσεων των 23 συναδέλφων υδρονομέων σε αορίστου χρόνου και να μην γίνει καμία απόλυση μέχρι την υλοποίηση του αιτήματός μας.

Σας ενημερώνουμε για τις δράσεις μας:

1.Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας να παρευρεθούν στην Λαοδικείας σήμερα στις 14:45 πριν την έναρξη της Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, για να καταθέσουμε το δίκαιο αίτημά μας.

2.Προκηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας αύριο Πέμπτη 2/11/2017 ώρα 12:00–15:00 και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παρευρεθούν στις 13:00 έξω από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, Παπάγου. Μετρό Εθνική Άμυνα) για να δοθεί το αίτημά μας στον αρμόδιο Υπουργό.

3.Ζητάμε να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα.

4.Εάν δεν δοθεί λύση στο δίκαιο αίτημα των συναδέλφων Υδρονομέων θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΚΑΙ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Σχετική ανακοίνωση στήριξης στον αγώνα και στα αιτήματα των εργαζομένων εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ, όπου τονίζεται ότι "η υπόθεση αυτή κρατά 8 χρόνια. Ένα εργασιακό θέμα που έχει λυθεί με αμετάκλητες και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αμφισβητείται από τη Διοίκηση που όρισε η Κυβέρνηση στέλνοντάς τους υδρονομείς σε δίκη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ζητώντας μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναίρεση υπέρ του Νόμου."

Τι απαντά η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ

Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ το προηγούμενο διάστημα διέψευσε τις κατηγορίες περί απολύσεων και τονίζει ότι "επιχειρείται πλήρης διαστρέβλωση της αλήθειας".

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι "πρόκειται για μια υπόθεση που διαρκεί 8 χρόνια, για την οποία έχουν εκδοθεί δύο αλληλοσυγκρουόμενες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις: Σύμφωνα με τα πολιτικά δικαστήρια (αποφάσεις Μονομελών Πρωτοδικείων) οι υδρονομείς θα πρέπει να προσληφθούν για 7μηνη δοκιμαστική περίοδο, ενώ σύμφωνα με τα διοικητικά δικαστήρια (αποφάσεις Διοικητικών Εφετείων) δεν θα πρέπει να προσληφθούν."

Ακόμη επισημαίνεται ότι "στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προσέφυγε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ασκώντας αναίρεση «υπέρ του νόμου»."

Παράλληλα, αναφέρεται: "Η σημερινή Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, παρότι θα μπορούσε να αναμένει την οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης – όπως άλλωστε έπραξαν όλες οι προηγούμενες Διοικήσεις  –, αποφάσισε να προσλάβει τους 23 υδρονομείς και, αποδεχόμενη τις θετικές κρίσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αποστέλλοντας θετική εισήγηση στο ΑΣΕΠ. Στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ άλλωστε ανήκει και η τελική απόφαση, την οποία αναμένουμε."

Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους

Εν αναμονεί της απόφασης του Αρείου Πάγου, σήμερα, Πέμπτη 2/11, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησαν κινητοποίηση ενάντια στον κίνδυνο να απολυθούν οι 23 εργαζόμενοι – υδρονομείς της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει την Πέμπτη 2 Νοέμβρη σε 3ωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό Χ. Σπίρτζη, προκειμένου να δοθεί άμεσα πολιτική λύση στο πρόβλημα και να κλείσει το ζήτημα.

Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Νοέμβρη, συγκέντρωση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην οδό Λαοδικείας, ενώ αντιπροσωπεία των εργαζομένων πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της, απαιτώντας να μετατραπούν οι συμβάσεις των 23 υδρονομέων σε αορίστου χρόνου και μέχρι τότε να μη γίνει καμία απόλυση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηλικιωμένος εκπαιδευτικός
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): εκπαιδευτικών: Ποιες είναι οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται
Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): εκπαιδευτικών: Ποιες είναι οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται