Thumbnail
Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε σοβαρή κατάσταση λόγω των επιπλοκών από την ιλαρά νοσηλεύονται δύο παιδιά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, τα δύο παιδιά νοσηλεύονται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Το ένα από αυτά έχει εκδηλώσει μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές της ιλαράς που είναι η εγκεφαλίτιδα και το άλλο νοσηλεύεται λόγω μίας πιο σπάνιας επιπλοκής η οποία οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω του ιού και εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ίδιου νοσοκομείου νοσηλεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ένα ακόμα παιδί το οποίο εκδήλωσε εγκεφαλίτιδα λόγω της ιλαράς. Στην περίπτωση αυτή, το περιστατικό αντιμετωπίστηκε και το παιδί έχει επιστρέψει στο σπίτι του.
 
Αναφερόμενο στις επιπλοκές το δημοσίευμα τονίζει ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα της ιλαράς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις παιδιών κάτω των πέντε ετών που θα παρουσιάσουν επιπλοκές λόγω της νόσου και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
 
Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές. Αυτές είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και σε ενήλικες ηλικίας άνω των 20.
 
Οι επιπλοκές εμφανίζονται στο πεπτικό σύστημα, στο αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όσον αφορά στο πεπτικό αφορά σε διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Πιο σοβαρές επιπλοκές θεωρούνται η πνευμονία ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%), η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%) και η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%).
 
Τα 196 έφτασαν τα κρούσματα

Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 196, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
 
Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» τονίζει.
 
Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες παιδιά ανεμβολίαστα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR. Όπως πρόσθεσε, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά.
 
Ο κ. Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και επισήμανε την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.
 
(πηγή: in.gr)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aksiologisi1.jpg
Διαδικτυακή εκδήλωση στις 12/5: Αντίθεση στην αξιολόγηση και τις νέες απειλές για εκπαιδευτικούς
Ενίσχυση της προσβασιμότητας και της ειδικής εκπαίδευσης στην περιοχή με την ίδρυση του ΣΜΕΑΕ για μαθητές με ειδικές ανάγκες
Διαδικτυακή εκδήλωση στις 12/5: Αντίθεση στην αξιολόγηση και τις νέες απειλές για εκπαιδευτικούς
Εικόνα από την 108η Σύνοδο Πρυτάνεων
Πόρισμα 108ης Συνόδου Πρυτάνεων: Η υπερπροβολή της παραβατικότητας πλήττει τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων
Όλες οι προτάσεις για ασφάλεια, χρηματοδότηση και θεσμικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια - Στο επίκεντρο η διεθνοποίηση των ΑΕΙ
Πόρισμα 108ης Συνόδου Πρυτάνεων: Η υπερπροβολή της παραβατικότητας πλήττει τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων
vrefonipiakos
Βόλος: Προκαταρκτική εξέταση για τον παιδικό σταθμό όπου 4χρονη υπέστη εγκαύματα από ζεστό νερό
Η εισαγγελέας ανηλίκων διερευνά τις συνθήκες τραυματισμού του παιδιού κατά τη διάρκεια παιχνιδιού μαγειρικής – Δεν έχει υποβληθεί μήνυση από τους...
Βόλος: Προκαταρκτική εξέταση για τον παιδικό σταθμό όπου 4χρονη υπέστη εγκαύματα από ζεστό νερό
sxoliko.jpg
«Κατεβείτε, θα εκραγεί το λεωφορείο!» - Φωτιά σε σχολικό στη Ρόδο με 80 μαθητές
Μαθητές εκκενώνουν πανικόβλητοι το λεωφορείο που φλεγόταν εν κινήσει – Καθυστερήσεις στην έξοδο προκαλούν σοβαρούς φόβους για την ασφάλεια
«Κατεβείτε, θα εκραγεί το λεωφορείο!» - Φωτιά σε σχολικό στη Ρόδο με 80 μαθητές