Thumbnail
Συντάξεις

Στα 384 ευρώ θεσμοθετεί το Υπουργείο Εργασίας το κατώτατο όριο της σύνταξης χηρείας για τον χήρο ή τη χήρα και τα τέκνα, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι ο θανών έχει συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.

Επισημαίνεται, δε, ότι τα ποσά αυτά (σ.σ.384 έκαστος) μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

Όπως μεταδίδει ο skai.gr  (Ναντίν Χαρδαλιά), παράλληλα με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι για τια τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, τα εν λόγω ποσά χορηγούνται ως ελάχιστα σε κάθε παιδί ξεχωριστά, ενώ εφεξής δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, στις περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ) ανεξαρτήτως εάν τα παιδιά επιτύχουν ή όχι στις εξετάσεις. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Με άλλη τροπολογία, το Υπουργείο Εργασίας, επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» στους συνταξιούχους, προβλέποντας ότι η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγείται θα ανέρχεται εφεξής στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης όπως αυτή ορίζεται από το νόμο Κατρούγκαλου έναντι ποσοστού 50% επί των τελευταίων ετών. Προσοχή, ωστόσο, ο κανόνας του 80% δεν ισχύει για όλους αλλά αποκλειστικά για εκείνους που θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο μάλιστα η εν λόγω ρύθμιση θα λειτουργήσει ως «crash test» ή μάλλον ως προετοιμασία για την επιτάχυνση των διαδικασιών στην απονομή των οριστικών συντάξεων.

Τόσο αυτές οι τροπολογίες πάντως όσο και η χθεσινή για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας των ναυτικών από τον οίκο ναύτου, τροφοδοτούν σενάρια περί πιθανότητας πρόωρων εκλογών παρότι η κυβέρνηση επιμένει ότι απλώς τηρεί τις δεσμεύσεις της για την επανεξέταση και άρση αδικιών.

Οι τροπολογίες για τις συντάξεις χηρείας και τις προσωρινές συντάξεις, κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις ρυθμίσεις αγοράς παιγνίων, που αναμένεται να ψηφιστεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φοιτητες παλαιστινη
Φοιτητές: Μπαίνει και η Αθήνα στον ξεσηκωμό για τα εγκλήματα στην Παλαιστίνη - Ολονύχτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια
Την οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας, την Δευτέρα 13/5 στις 20:00 στα Προπύλαια, μπροστά από την Πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού...
Φοιτητές: Μπαίνει και η Αθήνα στον ξεσηκωμό για τα εγκλήματα στην Παλαιστίνη - Ολονύχτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια
είναι πιθανή μια φάση προσλήψεων λίγες μέρες αργότερα, η οποία θα περιλαμβάνει ΜΟΝΟ την Παράλληλη Στήριξη.
ΕΟΔΥ - Σχολεία: Οδηγίες για την προφύλαξη των μαθητών και των εκπαιδευτικών
Σχολεία: Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες - Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις - Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού...
ΕΟΔΥ - Σχολεία: Οδηγίες για την προφύλαξη των μαθητών και των εκπαιδευτικών