Thumbnail
Καταγγέλλεται ότι μισθώθηκαν 4 διαμερίσματα 200 τετρατωνικών μέτρων έναντι μόλις 200 ευρώ

Τους όρους της μίσθωσης τεσσάρων διαμερισμάτων σε ακίνητο επί της Λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου 29 (στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης), τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του μέσω κληροδοτήματος, έδωσε στη δημοσιότητα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έπειτα από την προκαταρκτική έρευνα, που διέταξε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, στο πλαίσιο της διερεύνησης μηνυτήριας αναφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά τέσσερα διαμερίσματα, 200 τετραγωνικών μέτρων το καθένα, τα οποία κληροδότησε στο ΑΠΘ ο Δημήτρης Τσιακμακόπουλος. Σε μηνυτήρια αναφορά, που υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς από ιδιοκτήτη άλλου διαμερίσματος στην ίδια οικοδομή, σημειώνεται ότι κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποδέχθηκε πρόταση της Επιτροπής Διαχείρισης Κληροδοτημάτων του Ιδρύματος, να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα διαμερίσματα μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης διάρκειας 35 ετών. Αναφέρεται, δε, πως το ποσό που συμφωνήθηκε να εισπράττει το Πανεπιστήμιο ως μηνιαίο μίσθωμα, ανέρχεται σε μόλις 200 ευρώ, ενώ -πάντα σύμφωνα με την αναφορά- δικηγόρος της Θεσσαλονίκης πρότεινε στο ΑΠΘ να μισθώσει ένα από τα διαμερίσματα έναντι 800 ευρώ και να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του μισθίου, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε.

Σε ανακοίνωση του ΑΠΘ, που υπογράφει ο αντιπρύτανης Οικονομικών Νίκος Βαρσακέλης, το ίδρυμα τονίζει πως «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του για τη διαφύλαξη του κύρους του», κάνοντας λόγο για παρουσίαση «ψευδών στοιχείων», μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο και σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

«Το ΑΠΘ, προκειμένου να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει τα περιουσιακά του στοιχεία, προχώρησε, ύστερα από σχετικές αποφάσεις της Συγκλήτου, σε δημόσιους ανοικτούς διαγωνισμούς μακροχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων του, που είχαν υποστεί σημαντική φθορά λόγω παλαιότητάς τους και παρέμεναν ανεκμετάλλευτα επί πολλά έτη, καθώς έχρηζαν ριζικής ανακαίνισης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Τηρώντας το γράμμα του νόμου και ύστερα από έγγραφη έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διενεργήθηκε ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την μακροχρόνια μίσθωση των εν λόγω ακινήτων- διαμερισμάτων με μηνιαίο μίσθωμα και με την υποχρέωση του αναδόχου για τη ριζική ανακατασκευή τους με αποκλειστική ευθύνη και δαπάνες του», υπογραμμίζεται, με τη διευκρίνιση ότι το κόστος των εργασιών ανακαίνισης ήταν υψηλότερο των 50.000 ευρώ ανά διαμέρισμα, «ποσό που ήταν αδύνατον να διαθέσει το ΑΠΘ». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτει το ΑΠΘ, ανάδοχος στον διαγωνισμό αναδείχθηκε εταιρεία με επενδυτικό σχέδιο ανακαίνισης ύψους περίπου 515.000 ευρώ και μηνιαίο μίσθωμα για το σύνολο των διαμερισμάτων, για 35 έτη. «Ο ανάδοχος προσέφερε μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο δεν ανέρχεται στα 200 ευρώ (800 ευρώ για το σύνολο των διαμερισμάτων) για 35 έτη, όπως ψευδώς καταγγέλλεται και δημοσιεύεται, αλλά μόνο για το πρώτο έτος, το οποίο μίσθωμα στη συνέχεια αυξάνεται κλιμακωτά», διευκρινίζεται, με την επισήμανση ότι «το συνολικό τίμημα της συγκεκριμένης μίσθωσης μαζί με τις συμφωνημένες αναπροσαρμογές του μισθώματος και τις δαπάνες για την ανακατασκευή - ανακαίνιση των διαμερισμάτων ξεπερνάει τα 900.000 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς, που προβάλλονται στη μηνυτήρια αναφορά για την προσφορά, την οποία υπέβαλε ο δικηγόρος, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται: «Στον εν λόγω διαγωνισμό προσήλθε και ο αναφερόμενος στο δημοσίευμα ιδιώτης με προσφορά για το ένα μόνο διαμέρισμα, από τον οποίο ψευδώς αναγράφεται, ότι το ΑΠΘ θα ελάμβανε μηνιαίο μίσθωμα 800 ευρώ, διότι η προσφορά του αφορούσε 15ετή μακροχρόνια μίσθωση για κατοικία (του 4ου ορόφου) με μηνιαίο μίσθωμα 300 ευρώ σταθερό για 100 μήνες (8,5 έτη περίπου), με προϋπολογισμό ανακατασκευής 50.000 ευρώ και στη συνέχεια, δηλαδή μετά τα 8,5 έτη με μηνιαίο μίσθωμα 800 ευρώ. Η μεμονωμένη προσφορά όμως αυτή δεν κρίθηκε συμφέρουσα για το ΑΠΘ, διότι τα υπόλοιπα διαμερίσματα θα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα και για το λόγο αυτό προτιμήθηκε η προσφορά της αναδόχου εταιρίας, η οποία περιελάμβανε και τα τέσσερα διαμερίσματα».
 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία
Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία - Τι περιμένουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το Πάσχα
Όλος ο προγραμματισμός για τα σχολεία μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους
Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία - Τι περιμένουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το Πάσχα