Thumbnail
Φωτο: Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες στις Βάθρες είναι ένα από τα σημεία της πανέμορφης Σαμοθράκης που θα ενωθούν με πέτρινα μονοπάτια

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Με τη συμμετοχή στην πολυεθνική πρωτοβουλία «Samothrace walk with me» τιμά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τα 45 χρόνιας ζωής και πολύπλευρης δράσης της.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα crowdfunding, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας Καρλότας Μαρανιόν, που είναι μόνιμη κάτοικος της Σαμοθράκης.

Με αφορμή τη συντήρηση του περίφημου αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, σκέφτηκε ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθούν αντίμετρα για το νησί που το φιλοξενούσε στην αρχαιότητα.

Η πρόταση αφορά την ανάδειξη οκτώ μονοπατιών που είχαν διαμορφωθεί από την αρχαιότητα αλλά έχουν εγκαταλειφθεί στην εποχή της βασιλείας των «τεσσάρων τροχών», έχουν εξαφανιστεί από την πυκνή βλάστηση ή έχουν καταστραφεί από έντονες βροχοπτώσεις.

Πρόκειται για ισάριθμες διαδρομές που οδηγούν σε όλα τα πανέμορφα τοπία του νησιού.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μονοπάτι από τα Θέρμα ώς την Κορυφή Φεγγάρι, που είναι και το τέρμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6, της πεζοπορικής διαδρομής των 5.200 χλμ. που ξεκινά από τη Φινλανδία, διασχίζει πανέμορφα τοπία σε εννέα χώρες και καταλήγει σε ένα δρυόδασος στο ψηλότερο βουνό της Σαμοθράκης.

Αρχέγονα μονοπάτια διασχίζουν τόπους ιστορικού και οικολογικού ενδιαφέροντος στη Θράκη Αρχέγονα μονοπάτια διασχίζουν τόπους ιστορικού και οικολογικού ενδιαφέροντος στη Θράκη |

Στη σταυροφορία για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, που θα διαρκέσει ώς τις 27 Ιουλίου, πρωτοστατούν επίσης το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισιού και ο Δήμος Σαμοθράκης.

Για την καλύτερη γνωριμία με το νησί έχει δημιουργηθεί και μια ταινία μικρούς μήκους, που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Η ανάδειξη των «χειροποίητων» μονοπατιών είναι στις μόνιμες προτεραιότητες της Ελληνικής Εταιρείας.

Με εθελοντές και τη χρηματική ενίσχυση των χορηγών, έχει αναβιώσει αρχέγονες διαδρομές που φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους με τη φύση.

Η αρχή έγινε στο Μαίναλο, με μια θαυμάσια διαδρομή 75 χλμ. που ενώνει εννέα παραδοσιακούς οικισμούς της ορεινής Αρκαδίας και ακολούθησαν η Αίγινα και η Θράκη.

Στο κεφάλαιο «περιβάλλον» καταγράφονται οι εκστρατείες για τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου στην Αλόννησο, τη διάσωση του νότιου Σαρωνικού και των Πρεσπών, την προστασία των περίφημων σκυριανών αλόγων, ενώ συνεχείς ήταν οι δράσεις την προηγούμενη 20ετία για την ακύρωση των φαραωνικών έργων εκτροπής του Αχελώου.

Η προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποδεικνύεται προνομιακός τομέας για τη δράση της Εταιρείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αφορμή για την ίδρυσή της το 1972, από τον Κώστα και τη Λυδία Καρρά, ήταν η απειλή της κατεδάφισης της ενετικής εκκλησίας του Σωτήρος στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ακολούθησε η εκστρατεία τής τότε «μπουζουκοκρατούμενης» Πλάκας, που σώθηκε στη δεκαετία του 1980 χάρη στις παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών Στέφανου Μάνου και Αντώνη Τρίτση.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι οι απειλές επανέρχονται με διάφορες μορφές.

Η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Υδρας και των Δελφών, καθώς και η κήρυξη του κτήματος Τατοΐου ως διατηρητέου συνόλου και μνημείου της φύσης είναι μερικές από τις τελευταίες επιτυχίες.

Μαθητές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα για το αειφόρο σχολείο |

Η Ελληνική Εταιρεία έχει στο ενεργητικό της αναστηλώσεις σημαντικών βυζαντινών μνημείων και παραδοσιακών συνόλων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια της Μάνης και ο υδρόμυλος στον Αγιο Γερμανό Πρεσπών, που βραβεύτηκαν από την Europa Nostra, τον πανευρωπαϊκό φορέα που συγκεντρώνει μη κυβερνητικές οργανώσεις από 40 χώρες,

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του φορέα το 2009, όταν πρωτοστάτησε μαζί με άλλες εννέα οικολογικές οργανώσεις για να μην περάσουν οι περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό.

Από την περασμένη χρονιά συντονίζει το Δίκτυο οργανώσεων και πολιτών με στόχο τη σωτηρία του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας.

«Ως πολίτης αυτού του τόπου, αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για όλο το σπουδαίο έργο που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου από το βήμα της τιμητικής εκδήλωσης για τα 45χρονα της Ελληνικής Εταιρείας και πρόσθεσε ότι «ίσως είναι η μοναδική οργάνωση που έχει συνδέσει την πολιτιστική μας κληρονομιά με τη φυσική ομορφιά αυτού του τόπου, δύο μεγάλα κεφάλαια που έχει αυτό το κομμάτι γης».

Η Λυδία Καρρά, που πριν από λίγες ημέρες αναδείχθηκε πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, χαρακτήρισε τους δύο αυτούς παράγοντες «θησαυρούς της χώρας» και πρόσθεσε: «Αν τους σεβαστούμε, θα εξασφαλίσουμε ευημερία πραγματικά αειφόρο».

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές