Thumbnail
Μπουτάρης: "Ετσιθελική κατάληψη" της Ροτόντας από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

H αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έδωσε έγκριση «για τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου», επιτρέποντας την προσωρινή μεταφορά του παλαιού Eγκαινίου, με προϋπόθεση «την άμεση επιστροφή του μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας για λόγους ασφάλειας και συντήρησης στον χώρο της έως τώρα φύλαξής του».

Τα παραπάνω ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, μετά την τοποθέτηση, χθες, του παλαιού Εγκαινίου στη Ροτόντα, ζητώντας από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να σεβαστεί «τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «το μνημείο παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν με τον χαρακτήρα του, μετά την κατά νόμο γνωμοδότηση του αρμόδιου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και σχετική υπουργική απόφαση», ενώ σημειώνεται ότι «το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σέβεται τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη και ζητά από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να κάνει το ίδιο».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «η Ιερά Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης έχει από χρόνια έγκριση για διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών κατ' έτος. Φύλακας και διαχειριστής του μνημείου είναι κατ' αποκλειστικότητα η αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το μνημείο είναι επισκέψιμο με εισιτήριο».

Η Ροτόντα είναι ενταγμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για πολύ σημαντικό διαχρονικό πολιτιστικό μνημείο όπου διασταυρώθηκαν ο ρωμαϊκός, o βυζαντινός και ο οθωμανικός.

Για "ετσιθελική κατάληψη" της Ροτόντας από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης

Για «ετσιθελική κατάληψη της Ροτόντας» και «κατάφωρη παραβίαση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την τοποθέτηση του αρχαίου Εγκαινίου στο μνημείο από τον Μητροπολίτη, Άνθιμο.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε πλήρη αναθεώρηση της απόφασης του ΚΑΣ που δίνει τη δυνατότητα δώδεκα φορές το χρόνο να τελούνται λειτουργίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ζητούμε πλήρη αναθεώρηση της απόφασης του ΚΑΣ. Να μην γίνονται ούτε εκκλησιαστικές, ούτε κοσμικές εκδηλώσεις. Να απομακρυνθούν και τα σύμβολα που υπάρχουν εκεί μέσα. Να είναι επισκέψιμο για το κοινό το μνημείο, που είναι μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας».

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του αρχαίου Εγκαινίου στη διάρκεια της λειτουργίας για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. «Η απόφαση λέει ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στη Ροτόντα στοιχεία εκκλησιαστικής αντίληψης. Τώρα η Αγία Τράπεζα είναι πακτωμένη, υπάρχει ο σταυρός και δίνει την εντύπωση ότι είναι εκκλησία».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης, με ανακοίνωση αναφέρθηκε στο θέμα της Ροτόντας. "'Αλλο ένα πυροτέχνημα εξακόντισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά την προσφιλή του τακτική να αναδεικνύει σε "τεράστια", ανύπαρκτα θέματα. Αυτήν τη φορά προσπάθησε να δημιουργήσει θέμα, εκ του μη όντος, για το Παλαιόν Εγκαίνιο το οποίο τοποθετήθηκε, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, στην Αγία Τράπεζα που υπάρχει στη Ροτόντα κι απομακρύνθηκε την επομένη. Πρώτος στα ασήμαντα, κρυμμένος στα σημαντικά θέματα της πόλης".

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, υποστήριξε πως «η Ροτόντα έχει αποδοθεί ως μνημείο και όχι ως ιερός ναός», ενώ η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε δράση» δήλωσε πως «δεν πρόκειται για θέματα πίστης. Το σημαντικό ζήτημα - κι εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε - είναι να ορίσουμε το αυταπόδεικτο, ότι υπακούμε στους νόμους του κράτους και δεν μπορεί κανένας να αποφασίζει αυθαίρετα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)
Προαναγγελία δημοσίευσης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερομένους (φυσικά πρόσωπα) για την ένταξη σε «Μητρώο...
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)