Thumbnail
Γράφει αποκλειστικά στο alfavita ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είχε ανακύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις μειωμένες συντάξεις στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, όπως είχαμε τονίσει με σχετικό άρθρο στο alfavita, πολύ πριν απασχολήσει το ευρύ κοινό και τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης το θέμα, παρουσιαζόταν να υπάρχει ζήτημα με όσους επιθυμούσαν να λάβουν μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο και η ηλικία αποχώρησής τους απείχε παραπάνω από 5 έτη από το νέο όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης με βάση τους Πίνακες ορίων ηλικίας 1 και 2 του νόμου 4336/2015. Α

υτό το θέμα ανέκυψε , διότι σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία η πενταετία ως μάξιμουμ αποτελούσε προϋπόθεση καταβολής της σύνταξης, που εάν δεν συνέτρεχε, αποκλειόταν η λύση σύνταξης.

Το ίδιο συζητήθηκε να ισχύει και στο Δημόσιο. Αυτό θα σήμαινε ότι εάν η διαφορά ηλικίας αποχώρησης για μειωμένη σύνταξη και ηλικίας πλήρους σύνταξης απείχαν παραπάνω της 5ετίας, θα είχαμε απορριπτικές αποφάσεις στις αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μου, αυτό δεν θα ισχύσει και ακόμα και οι παραπάνω περιπτώσεςις μειωμένων συντάξεων δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα εμπόδιο.

Συνεπώς δεν θα ισχύσει η πενταετία ως ανώτατο χρονικό όριο για την λήψη μειωμένης σύνταξης σπο το Δημόσιο, όπως ισχύει για το ΙΚΑ.

Και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να λάβουν πρόωρη/ μειωμένη σύνταξη ακόμα και αν η ηλικία πρόωρης συνταξιοδότησης απέχει παραπάνω από 5 χρόνια από την εκάστοτε ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης.

Τα παραπάνω τα διευκρινίζω επίσης, διότι με αφορμή το παραπάνω ζήτημα, διακινήθηκε μια λανθασμένη ερμηνεία του θέματος, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι συντάξεις πριν τα 62 στο Δημόσιο. Καλό είναι λοιπόν να το διαψεύσουμε αυτό και απο έδώ, επειδή πολλοί ενδιαφερόμενοι ρωτούν.

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 Η μείωση της σύνταξης θα έχει μεγιστο πλαφόν το 30% και η μείωση θα αφορά  εθνική σύνταξη και όχι την αταποδοτική.

Επομένως η ελάχιστη εθνική σύνταξη λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης θα είναι 268,8 €

Με αυτήν την εξέλιξη, σε κάποιες περιπτώσεις θα συμφέρει η μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο, αλλά και γενικότερα και στα υπόλοιπα Ταμεία και κάποιοι ασφαλισμένοι που έχουν λόγους να επιθυμούν να βγουν ε μειωμένη σύνταξη, θα πρέπει να κοιτάξουν τα στοιχεία της περίπτωσής τους και να διασταυρώσουν εάν τους συμφέρει τελικά μια τέτοια λύση.

www.mavronaslaw.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά