Thumbnail
Ζώα

Προς όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων : Έχετε παρατηρήσει αν ο τετράποδος φίλος σας καταλαβαίνει αν είστε χαρούμενοι, λυπημένοι ή θυμωμένοι; Αν ναι, μια καινούρια έρευνα θα σας εξηγήσει γιατί. Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα με το να ιχνογραφούν διαφορετικές αισθητήριες πληροφορίες- μία ικανότητα η οποία, μέχρι σήμερα,έχει αναγνωριστεί μόνο σε ανθρωποειδής πιθήκους και ανθρώπους.
 
Προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτή η ικανότητα του σκύλου να διαφοροποιεί τα συναισθήματα των ανθρώπων οφείλετε στην συνεργατική συμπεριφορά του, σύμφωνα με την οποία μπορούν και συνδέουν συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις με εκφράσεις του προσώπου ή άλλα συνθήματα που έχουν μάθει.
 
Σύμφωνα τον συγγραφέα και καθηγητή Daniel Mills- στο πανεπιστήμιο Ζωής και Επιστήμης του Lincoln στο Ηνωμένο Βασίλειο- και των συνεργατών του, η έρευνά τους προκαλεί την θεωρία αυτή.
 
“Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει μεγάλη διαφωνία σχετικά με το αν οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα” σημειώνει ο καθηγητής Mills. “Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων υποστηρίζουν ότι τα κατοικίδια τους φαίνονται να είναι αρκετά ευαίσθητα στις διαφορετικές αντιδράσεις των μελών της οικογένειας στην οποία βρίσκονται”.
 
“Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της συνεργατικής συμπεριφοράς, όπως το να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε μία θυμωμένη φωνή, και να αναγνωρίζουν μια ποικιλία διαφορετικών συνθημάτων που συνδυάζονται
με σκοπό να υποδείξουν συναισθηματική αφύπνιση”. Επίσης, προσθέτει “Τα ευρήματα μας είναι τα πρώτα που υποδεικνύουν ότι οι σκύλοι στα αλήθεια αναγνωρίζουν συναισθήματα σε ανθρώπους και σε άλλα σκυλιά”.
 
Οι σκύλοι συνδυάζουν αισθητήριες πληροφορίες με σκοπό να σχηματίσουν μια νοερή εικόνα των συναισθηματικών καταστάσεων
 
Για την έρευνά τους, η οποία εκδόθηκε στο περιοδικό Biology Letters, η ομάδα έδειξε 17 εικόνες κατοικίδιων σκύλων που συναναστρέφονταν με ανθρώπους ή άλλα σκυλιά και έδειχναν θετικές (χαρούμενες ή παιχνιδιάρικες) ή αρνητικές(αρνητικές ή επιθετικές) συναισθηματικές συμπεριφορές.
Μαζί με την παρουσίαση των εικόνων, οι ερευνητές επίσης έπαιξαν θετικά ή αρνητικά ηχητικά κλιπ (φωνές και γαυγίσματα) από άγνωστους ανθρώπους και σκυλιά.
 
Η ομάδα έδειξε ότι όταν τα σκυλιά έβλεπαν μια εικόνα η οποία ταίριαζε με την συναισθηματική κατάσταση ενός ηχητικού κλιπ- για παράδειγμα, αν μια θυμωμένη φωνή ταίριαζε με μία αγριεμένη έκφραση του προσώπου- την κοιτάνε για πολύ περισσότερη ώρα. Αυτό ίσχυε και για τις εικόνες και τα ηχητικά κλιπ ανθρώπων και άλλων σκύλων.
 
Η ομάδα αναφέρει ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι συνδυάζουν διαφορετικές αισθητήριες πληροφορίες για να διαμορφώσουν ένα νοητό πορτρέτο των θετικών και αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων και στους ανθρώπους και στα σκυλιά.
 
Η έρευνα του συν συγγραφέα Δρ. Kun Guo, από τη σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Lincoln, εξηγεί
 
“Η έρευνα μας δείχνει ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να εισάγουν δύο διαφορετικές πηγές αισθητήριων πληροφοριών σε μία συναφή αντίληψη των συναισθημάτων και στους ανθρώπους και στους σκύλους.
Για να το κάνουν αυτό απαιτείται ένα σύστημα εσωτερικής κατηγοριοποίησης των συναισθηματικών καταστάσεων. Αυτή η γνωστική ικανότητα έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής μόνο σε ανθρωποειδής πιθήκους και η ικανότητα του να το κάνουν αυτό σε διαφορετικά είδη έχει παρατηρηθεί μόνο σε ανθρώπους.”
 
Ο καθηγητής Mills σημειώνει ότι οι σκύλοι που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν δεχθεί κάποια προηγούμενη εκπαίδευση και τα ανθρώπινα και σκυλίσια αντικείμενα που τους παρουσιάστηκαν στις εικόνες και στα ηχητικά κλιπ τους ήταν άγνωστα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ικανότητα του σκύλου να συνδέει διαφορετικές πηγές αισθητήριων πληροφοριών μπορεί να είναι έμφυτη.
 
“Σαν ιδιαίτερα κοινωνικά είδη, ένα τέτοιο εργαλείο θα αποτελούσε πλεονέκτημα, και η ανίχνευση των συναισθημάτων στους ανθρώπους μπορεί να έχει επιλεχθεί για πολύ πιο μακρινές γενιές της εξημέρωσης από εμάς.”
 
Κάθε φορά που θα κοιτάτε τον μικρό τετράποδο φίλο σας να γνωρίζετε ότι καταλαβαίνει απόλυτα πως νιώθετε και τι σας απασχολεί. Να ξέρετε ότι πάντα θα είναι εκεί να σας προσφέρει αγάπη και να σας ανεβάσει την διάθεση όταν αυτή μπορεί να μην είναι και στα καλύτερα της.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

grevena
Σπήλαιο των Γρεβενών: Το απόρθητο κάστρο που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος
Εκτός από τη μεγαλειώδη πέτρινη μορφή του Δία στην κορυφή, ο Όρλιακας φημίζεται για τα μανιτάρια και το φυσικό του κάλλος
Σπήλαιο των Γρεβενών: Το απόρθητο κάστρο που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος