Thumbnail
Τι θα ισχύει

Η καθιέρωση του πλαστικού χρήματος θα οδηγήσει σε νέο αφορολόγητο. Αυτό σημαίνει ότι δαπάνες όπως οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αλλά και οι λογαριασμοί της συνδρομητικής τηλεόρασης θα περιλαμβάνονται μεταξύ των δαπανών που θα εξαιρούνται από εκείνες που θα ορίσουν το αφορολόγητο για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει απόφαση με την οποία θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες και η εξαίρεση των δαπανών θα κινείται στη λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών.

Στόχος η συμμόρφωση των επαγγελματιών και η αλλαγή συνείδησης των καταναλωτών
Σημειώνεται ότι ο στόχος του μέτρου που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών θα είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου.

Ο διπλός αυτός στόχος, δηλαδή να συμμορφωθούν οι επιχειρηματίες αλλά και οι καταναλωτές να μάθουν να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα οδήγησε το υπουργείο να επιλέξει ένα συνδυασμό σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών, ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους, αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.

Παράλληλα, στις βασικές κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους, αλλά απαιτείται να προσκομίσουν χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να έχουν μείωση φόρου, θα συμπεριληφθούν επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, για να καλυφθούν περαιτέρω οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αυτοί θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα