Thumbnail
ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018, ο ΟΑΕΔ προβλέπεται να παρουσιάσει θετικό ταμειακό ισοζύγιο ύψους 649 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 291 εκατ. έναντι του στόχου για το έτος 2017. Αυτό, προφανώς, θα προκύψει από τη μείωση των δαπανών του κατά 220 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την παραπάνω εξέλιξη ως ένα “επίτευγμα” της πολιτικής της, ένα ακόμα πλεόνασμα σε έναν δημόσιο οργανισμό.

Πώς προέκυψε, όμως, αυτό το σκανδαλώδες πλεόνασμα; Προφανώς γιατί αντί τα κονδύλια που εισπράττονται από τον ΟΑΕΔ για να πάνε για ενίσχυση στους ανέργους δεν πάνε σ’ αυτούς αλλά η κυβέρνηση τα δίνει αλλού. Όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό με ανακοίνωσή τους, ουσιαστικά η Κυβέρνηση δεν υλοποίησε τα προγραμματισμένα για το 2017 προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύσει τα 220.000.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί και τα οποία σήμερα εμφανίζει ως “πλεόνασμα”. Έτσι, στους άνεργους προβλέπεται να καταλήξουν μόνο 986 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 33% των εσόδων του ΟΑΕΔ, το ίδιο ποσοστό με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με αναλυτικόδημοσίευμα της εφημερίδας Λαϊκός Δρόμος, η μείωση δαπανών για την ανεργία είναι εγκληματική όταν τα ποσοστά της ανεργίας βρίσκονται σε πρωτοφανή ύψη και όταν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μετά βίας επιβιώνει εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας. Ας σημειωθεί πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες μόνο 1 στους 10 ανέργους λαμβάνουν επίδομα, και αυτό το ποσό που προορίζεται για την οικονομική στήριξη μιας μικρής μερίδας ανέργων περικόπτεται!

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τους εργοδότες: το κονδύλι για τα “προγράμματα απασχόλησης”, δηλαδή επιδότησης των επιχειρήσεων για να προσλάβουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα ανέργους, αυξάνεται από τα 350 εκατ. ευρώ φέτος στα 450 εκατ. ευρώ για το 2018. Το ποσό αυτό θα δοθεί φέτος για την επιχορήγηση επιχειρήσεων για “πρώτη πρόσληψη μισθωτού” που θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος για 12 μήνες, στο πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτών για να μετατρέψουν τις συμβάσεις με “μπλοκάκι” σε συμβάσεις μισθωτών και να σταματήσουν να παρανομούν, καθώς και στο πρόγραμμα για τους λεγόμενους “εγκλωβισμένους” εργοδότες, δηλαδή σε επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν ούτε τα δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους.

Σε πλήρη αντίθεση με το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει, ο ΟΑΕΔ αφήνει σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση και προκλητικά χωρίς στήριξη τους ανέργους, μεταγγίζοντας τα κονδύλια του στις τσέπες των ξένων δανειστών και της εργοδοσίας. Κονδύλια που οι εργαζόμενοι πληρώνουν με εισφορές όχι μόνο για τον ΟΑΕΔ για να τους παράσχει την υποτιθέμενη μέριμνα όταν μείνουν άνεργοι, αλλά και με κρατήσεις υπέρ κοινωνικών οργανισμών όπως η Εργατική Εστία, παρά το γεγονός ότι τα προγράμματά τους έχουν προ πολλού καταργηθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητής ρεύμα Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή
Για το σοβαρό ατύχημα μίλησε ο μαθητής στην Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή