Thumbnail
93.580 οι ηλεκτρικές εκκενώσεις τον μήνα Ιούνιο!

Ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα ηλεκτρικών φαινομένων κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ZEUS κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2018.

Ο παρακάτω χάρτης (Γράφημα 1) δείχνει τη χωρική κατανομή των 93.580 ηλεκτρικών εκκενώσεων, στην πλειοψηφία τους κεραυνοί, που ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου στη χώρα μας. Ελάχιστες νησιωτικές περιοχές δεν δέχθηκαν κεραυνούς, για παράδειγμα η Κάρπαθος και τα δυτικά τμήματα της Ικαρίας.

Η πιο έντονη δραστηριότητα καταγράφηκε κατά την κακοκαιρία "Μίνωας" μεταξύ 15 - 19 Ιουνίου, όπου το σύστημα ZEUS ανίχνευσε περισσότερους από 64.000 κεραυνούς και αστραπές στην Ελλάδα (Γράφημα 2).

Η "Νεφέλη" (24 - 29 Ιουνίου) μπορεί να προκάλεσε περισσότερες καταστροφικές καταιγίδες, αλλά ανιχνεύσαμε μόλις 12.500 ηλεκτρικά φαινόμενα κατά τη διάρκειά τους, κυρίως στο ΒΔ Αιγαίο και τη ΝΔ Πελ/νησο.

Οι κεραυνοί μάλιστα προκάλεσαν τον θάνατο δύο πολιτών στη Μακεδονία στις 2 και 3 Ιουνίου, καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό παιδιού στη Λάρισα στις 13 Ιουνίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες τις ημέρες του μήνα υπήρξε κεραυνική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Τέλος, καταστροφές και έναρξη δασικών πυρκαγιών από κεραυνούς αναφέρθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Αττική και την Κρήτη.

Γράφημα 1. Η κατανομή των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνοί και αστραπές με κίτρινες κουκκίδες) που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ZEUS κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2018 στην Ελλάδα

Γράφημα 2. Ο ημερήσιος αριθμός ηλεκτρικών εκκενώσεων στην Ελλάδα (κεραυνοί και αστραπές), στην περιοχή που ορίζει ο χάρτης στο Γράφημα 1, τον Ιούνιο 2018. Σημειώνεται οτι την τελευταία ημέρα του μήνα υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα ανίχνευσης και για το λόγο αυτό εντοπίσθηκαν μόνο 9 κεραυνοί

Πηγή: meteo.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα