Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Το «μπουρανί» του Τυρνάβου


Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Φεβρουάριος, 2018 - 08:13 | Στην Κατηγορία:

Απόκριες και Καθαρή Δευτέρα

 Κρατώντας αναμμένη τη σπίθα της παράδοσης, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς αναβιώνουν τα αποκριάτικα έθιμα στο νομό Λάρισας.

   Στον Τύρναβο ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην διονυσιακή λατρεία είναι το διάσημο έθιμο του φαλλού, το «μπουρανί». Ένα έθιμο ξακουστό όπου μαζί με το καρναβάλι του Τυρνάβου προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας τις ημέρες των αποκριών και την Καθαρή Δευτέρα. Τα πρώτα στοιχεία για την τέλεση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στον Τύρναβο χρονολογούνται γύρω στο 1898.

   Το «μπουρανί» είναι ένα αποκριάτικο φαλλικό έθιμο, όπου στην ιστορική παράδοση συμμετείχαν μόνο άνδρες. Οι κάτοικοι κατά την διάρκεια του εθίμου μεταφέρονταν σε κάθε πλατεία και γειτονιά μεταμφιεσμένοι. Έπειτα έφτιαχναν το παραδοσιακό «μπουρανί», δηλαδή ένα φαγητό από σπανάκι, τσουκνίδα και ξύδι. Τραγουδούσαν άσεμνα τραγούδια, ενώ πείραζαν τους περαστικούς με χειρονομίες αλλά και με τους χειροποίητους φαλλούς από ξύλο ή πηλό.

   Το έθιμο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη πόλη του Τυρνάβου με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις να διαρκούν σχεδόν ένα μήνα. Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν κάθε χρόνο τη γονιμότητα της γης, υμνούν τη φύση για τους καρπούς που προσφέρει.

   Το έθιμο είναι αρκετά τολμηρό, είχε απαγορευτεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ενώ καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1980. Οι διοργανωτές συνεχίζουν την παράδοση με αγάπη για το έθιμο, χορεύουν και τραγουδάνε, ενώ με πειράγματα, βωμολοχίες και τους πήλινους... φαλλούς διασκεδάζουν τους επισκέπτες. Προφανώς το τσίπουρο και το κρασί ρέουν άφθονα κατά την διάρκεια του εθίμου και το γλέντι ανεβαίνει στα ύψη.

   Τα «μπουλούκια» της Λάρισας

   Στη πόλη της Λάρισας οι πολιτιστικοί σύλλογοι και ο δήμος, τα τελευταία χρόνια έχουν στήσει το δικό τους καρναβάλι που αρχίζει να γίνεται έθιμο. Στη Λάρισα, δεν θα δει ο επισκέπτης ούτε άρματα, ούτε καρναβαλικές παρελάσεις. Θα δει όμως να χορεύουν στους ρυθμούς παραδοσιακής μουσικής τα «μπουλούκια».

   Τι είναι αυτά; Μα τι άλλο από ομάδες χορευτών των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης όπου αναβιώνουν τα παραδοσιακά έθιμα της αποκριάς από κάθε σημείο της πατρίδας μας.

   Μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά ξεσηκώνουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά.

   Τα παραδοσιακά «μπουλούκια» τα οποία αποτελούνται από θιάσους μεταμφιεσμένων, ξεκινούν το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (17 Φεβρουαρίου) από διάφορες γειτονιές, και κατευθύνονται τραγουδώντας και χορεύοντας στην πλατεία Ταχυδρομείου της θεσσαλικής πόλης. Έπειτα παρουσιάζουν τα δρώμενα τους για να καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου στήνεται το παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

(ΑΠΕ ΜΠΕ)


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Τα Κούλουμα στου Φιλοπάππου

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στους Φανούς της Κοζάνης

Mε τη μεγάλη Αποκριάτικη παρέλαση και το άναμμα των 14 φανών σε όλες της γειτονιές της, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της φετινής Αποκριάς στην Κοζάνη. Χθες το βράδυ χιλιάδες νέοι γέμισαν ασφυκτικά την κεντρική πλατεία της πόλης, σ’ ένα πάρτι με αποκριάτικους ρυθμούς που κράτησε έως τις πρωινές ώρες. Πρόκειται για την καθιερωμένη γιορτή νεολαίας που οργανώνει το τοπικό συμβούλιο νέων της πόλης και που έχει κερδίσει τις προτιμήσεις των νέων από όλες τις μεριές της χώρας.

Το έθιμο των «φανών» στην Κοζάνη και οι «μπουμπούνες» της Καστοριάς

Η κοζανίτικη αποκριά δεν είναι κάποιο έθιμο που αναβιώνει τις ημέρες του εορταστικού δωδεκαημέρου. Πρόκειται για μια ζωντανή διονυσιακή γιορτή που επαναλαμβάνεται από τους κατοίκους της τους τελευταίους τρεις αιώνες. Ο πυρήνας αυτής της γιορτής είναι οι Φανοί.