Thumbnail
Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για τα κατορθώματα του Αιγύπτιου επιθετικού της Λίβερπουλ

 

Περισσότερο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά και τον Λιονέλ Μέσι, ο «Φαραώ» Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ο παίκτης που -το τελευταίο διάστημα- συζητιέται και προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. 

Αρχίζοντας την καριέρα του από την Αλ Μοκαουλούν της Αιγύπτου, σε ηλικία μόλις 18 ετών, χρειάστηκε να διανύσει δύσκολες διαδρομές, μέχρι να αναγκάσει τον θρυλικό Στίβεν Τζέραρντ, να παραδεχθεί πως πρόκειται αυτή την στιγμή «για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή τον πλανήτη». 

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Αγγλίας (PFA) τον ανέδειξε  «παίκτη της Χρονιάς» και έτσι, έγινε ο πρώτος Αιγύπτιος στην Ιστορία που παίρνει το σχετικό βραβείο. 

Ο Σαλάχ που στις 25 Ιουνίου θα συμπληρώσει 26 χρόνια ζωής και παλεύει για την κατάκτηση του «χρυσού παπουτσιού» στην Ευρώπη, έφθασε στην ήπειρό μας για την Βασιλεία με  1.5 εκατομμύρια ευρώ και έκανε το ντεμπούτο του με τους Ελβετούς στις 23 Ιουνίου 2012, σε ένα φιλικό με την Στεάουα Βουκουρεστίου.  

Λίγο πριν φύγει από την Αίγυπτο, η αξία του στην εξειδικευμένη γερμανική ιστοσελίδα transfertmarkt, ήταν 1,5 εκατ ευρώ. Στις 23 Ιανουαρίου 2014, τον ανακοίνωσε η Τσέλσι, μία μεταγραφή που στοίχισε 8,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η συνεργασία με τον Μουρίνιο δεν ήταν πολύ καλή. Μόνο δύο γκολ στους πρώτους 10 αγώνες του στην Premier League (περίοδος 2013/14).  Κι όμως η αξία του ανέβηκε, φτάνοντας στα 13 εκατ ευρώ, από τα 8,5 όταν εγκατέλειψε την Ελβετία. Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν και στις 2 Φεβρουαρίου 2015 έφτασε ως δανεικός στην Φιορεντίνα. Η άφιξή του στη Serie A ήταν εκθαμβωτική. Έξι γκολ στα πρώτα του επτά παιχνίδια αλλά δεν έμεινε στα ίδια επίπεδα. Η αξία του σημείωσε πτώση, στα 10 εκατ ευρώ. Στις 6 Αυγούστου παραχωρήθηκε δανεικός στην Ρόμα, η οποία ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς και τον έκανε δικό της με 18 εκατ. ευρώ. Ηταν η τελευταία του στάση, πριν βρεθεί στο Λίβερπουλ στις 22 Ιουνίου 2017. 

Οι «κόκκινοι» ξόδεψαν 42 εκατ ευρώ για να εξασφαλίσουν την υπογραφή του, ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τελικά τα 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παραμέτρους του συμβολαίου. 

Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις, τα 43 γκολ σε 47 εμφανίσεις με την Λίβερπουλ, 10 από αυτά στο Champions League, έχουν εκτοξεύσει την αξία του, σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα στα 80 εκατ. ευρώ, από τα 35 εκατ. ευρώ όταν έφυγε από την Ρόμα, αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Ευρώπη, η αγγλική ομάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει τον Αιγύπτιο επιθετικό με λιγότερα από 140 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά, ο Σαλάχ βρίσκεται στην 15η της κατάταξης με την αξία των παικτών στον κόσμο, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται Νεϊμάρ και Μέσι (από 180 εκατ. ευρώ). Είναι ο πιο ακριβός παίκτης της Λίβερπουλ, ο πιο ακριβός και με τεράστια διαφορά Αιγύπτιος, 6ος σε όλη την Premier League (στην κορυφή ο Κέιν με 120 εκατ. ευρώ), 3ος στην θέση του (στην κορυφή ο Μέσι με 180 εκατ. ευρώ), 3ος ανάμεσα σε αυτούς που είναι γεννημένοι το 1992 (πρώτος ο Νεϊμάρ με 180 εκατ. ευρώ).

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ρωσίας (14/6-15/7), εκεί που θα βρεθεί με την Αίγυπτο, θα είναι το κλείσιμο μιας εκπληκτικής σεζόν. Μία πρόκληση διαφορετική, αλλά σίγουρα σημαντική για τον πρώτο σκόρερ της Αιγύπτου (με πέντε γκολ) στην προκριματική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για τα κατορθώματα του Αιγύπτιου επιθετικού της Λίβερπουλ / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Αντ. Βαζογιάννης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
agelada.jpg
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Ο ΠΟΥ ζητά εγρήγορση μετά τον εντοπισμό του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων