Thumbnail
Ανησυχία για την πρακτική πολλών μεγάλων εταιριών 

Τα πάνω κάτω στη χρήση των προσωπικών δεδομένων έχει φέρει ο νέος κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων, το γνωστό GDPR, στην καθημερινότητα πολλών πολιτών. Μάλιστα, αυτό αποτελεί, όπως τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, άλλοθι για πολλές επιχειρήσεις, κυρίως πολυεθνικές, προκειμένου να απαγορεύουν στους εργαζόμενούς τους να μη μιλούν για το τι γίνεται σε αυτές, απειλώντας με πρόστιμο και απόλυση!

Εύλογα δημιουργείται βέβαια η απορία για το κατά πόσο αυτή η εξέλιξη αποτελεί κίνδυνο τόσο στην ελεύθερη έκφραση του εργαζομένου όσο και για τη δυνατότητα προβολής διεκδικήσεων ή την καταγγελία εργοδοτικών αυθαιρεσιών σε μία επιχείρηση.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της ΟΙΥΕ:

"Η ΟΙΥΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την προσπάθεια αρκετών επιχειρήσεων, κυρίως πολυεθνικών, οι οποίες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν βεβαιώσεις και υπεύθυνες δηλώσεις συμμόρφωσης με το νέο Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων. Οι βεβαιώσεις-υπεύθυνες δηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμα και ρήτρες εχεμύθειας για ό,τι συμβαίνει στην επιχείρηση, απειλώντας με πρόστιμο χιλιάδων ευρώ και απόλυση του εργαζόμενου σε αντίθετη περίπτωση.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ισχυρίζονται, ότι με τον τρόπο αυτό  προστατεύονται τάχα τα προσωπικά δεδομένα των πελατών και των επιχειρήσεων, υποτίθεται σύμφωνα με τον κανονισμό για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR), που πλέον έχει γίνει και νόμος του κράτους, δίχως όμως στην κείμενη νομοθεσία να υπάρχει πρόβλεψη υπογραφής υπεύθυνων δηλώσεων και σχετικών βεβαιώσεων από τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο με όρους εκβιαστικούς, που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων. Μια τέτοια ενέργεια χαρακτηρίζεται παράνομη, ειδικά δε για εργαζόμενους που ουδεμία σχέση έχουν με διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στους μαζικούς χώρους εργασίας, επιβάλλεται να υπάρχει διαπραγμάτευση και συμφωνία με τη συνδικαλιστική οργάνωση του σωματείου για την προστασία των εργαζομένων της επιχείρησης.

Μόνη στόχευση αυτών των επιχειρήσεων είναι ο περιορισμός εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφού η ρήση «τα εν οίκω μην εν δήμω», θα γίνουν εργαλείο διώξεων, τρομοκρατίας και φίμωσης του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, θα πρέπει να παρέμβουν καταλυτικά σε κάθε τέτοια περίπτωση και να επιβάλλουν κυρώσεις στις επιχειρήσεις αυτές.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υπογράφουν τέτοιου τύπου βεβαιώσεις – υπεύθυνες δηλώσεις, να συμβουλεύονται άμεσα την συνδικαλιστική οργάνωση του εργασιακού χώρου ή – εφόσον δεν υφίσταται τέτοια – το κλαδικό σωματείο και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Απαιτούμε από τις επιχειρήσεις που μετέρχονται τέτοιου είδους πρακτικές, ν’ ανακαλέσουν άμεσα αυτές τις βεβαιώσεις, να τις θεωρήσουν ως μη γενόμενες και να τις καταστρέψουν.

Τα σωματεία μέλη καλούνται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ενημερώνουν άμεσα την ΟΙΥΕ για κάθε τέτοια ενέργεια, την οποία και να καταγγέλλουν άμεσα στις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας."

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kleista sxoleia 2022
Συναγερμός στα Άνω Λιόσια: Βρέθηκε αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο Δημοτικού Σχολείου
Ο διευθυντής αφού εντόπισε τη βολίδα αγνώστου διαμετρήματος, την παρέδωσε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα
Συναγερμός στα Άνω Λιόσια: Βρέθηκε αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο Δημοτικού Σχολείου
εκπαιδευτικοσ
ΣΑΤΕΑ: «Αποκλεισμός των εκπαιδευτικών ΠΕ71 από την πρόσκληση του ΙΕΠ»
«Θα ήταν σοβαρή παράλειψη η μη συμμετοχή και εκπαιδευτικών ΠΕ71 οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε θέματα προσαρμογής αναλυτικών προγραμμάτων όλων των...
ΣΑΤΕΑ: «Αποκλεισμός των εκπαιδευτικών ΠΕ71 από την πρόσκληση του ΙΕΠ»
eidiki_agogi_4.jpg
Σχετικά με την μετακίνηση εκπαιδευτικού από τη Γενική στην Ειδική Αγωγή
«Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι είναι και η ΔΔΕ συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι οι μαθητές, και μάλιστα της Ειδικής Αγωγής, δε διδάσκονται όλα τα...
Σχετικά με την μετακίνηση εκπαιδευτικού από τη Γενική στην Ειδική Αγωγή
papei_9.jpg
Ο ρόλος των εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη δημιουργία ίσων ευκαιριών
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οικονομική της Εκπαίδευσης και Διαχείριση Εκπαιδευτικών Μονάδων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Ο ρόλος των εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη δημιουργία ίσων ευκαιριών