Thumbnail
Οι ισχυροί άνεμοι κόπασαν αλλά η νύχτα κάνει το έργο των πυροσβεστών δύσκολο

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φτάνουν από τα χείλη πολλών αυτόπτων μαρτύρων πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους δύο επιβεβαιωμένους. Περιμένουμε επίσημη ανακοίνωση για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ακρίβεια. Μαρτυρία θέλει νεκρούς στη θάλασσα οι οποίοι πήγαν προς τα εκεί για να σωθούν από τις φλόγες

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αττική, με δύο μεγάλα μέτωπα σε Νέο Βουτζά και Κινέτα. Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Ραφήνας κάνει λόγο για νεκρούς και τραυματίες, καθώς και για σχεδόν εξ ολοκλήρου καταστροφή του οικισμού Μάτι.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής, όπου μαίνεται από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Η εκκένωση έγινε μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, στην πύρινη λαίλαπα έχει παραδοθεί και άγνωστος έως τώρα αριθμός σπιτιών.

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις, έχει διακοπεί από νωρίς η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Νέας Εθνικής Οδού από το 56ο χιλιόμετρο. Με εντολή, ακόμη, της αστυνομίας είχαν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό και βρίσκεται από την κάτω πλευρά, προς το οικοδομικό συγκρότημα της Κινέτας, ενώ εξαπλώθηκε με δραματική ταχύτητα στο πευκοδάσος στα Γεράνεια Όρη και συγκεκριμένα στην περιοχή "Αέρας". Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, κάνει λόγο για πύρινο μέτωπο 6 χιλιομέτρων.

Στο σημείο επιχειρούσαν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο, τα οποία με τη δύση του ηλίου αποχώρησαν.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχαιρένουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, αλλάζοντας συνεχώς την πορεία του πύρινου μετώπου.

Άλλα δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική

Στις φλόγες βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας η Αττική, καθώς δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Κινέτα και Νέο Βουτζά έχουν κατακάψει δασικές εκτάσεις, κατοικίες και περιουσίες.

Το μέτωπο στην Ανατολική Αττική έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με την αρχική εστία να βρίσκεται κοντά στην Καλλιτεχνούπολη.

Σπίτια υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δύο γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας έχουν εγκλωβσιτεί σε σπίτι.

Ακόμη εκκενώθηκαν τα ΚΑΑΥ και οι κατασκηνώσεις σε Άγ. Ανδρέα και Ζούμπερι.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Οπως είπε, η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης.

Ο ίδιος, το βράδυ της Δευτέρας έκανε λόγο και για νεκρούς, τονίζοντας ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι σε σπίτια. 

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.

Η πυροσβεστική ενημέρωσε παράλληλα ότι έξι άτομα μεταφέρθηκαν με εγκαύματα από την περιοχή της Νέας Μάκρης σε νοσοκομεία.

Για τυχόν άλλους τραυματίες από τις πυρκαγιές θα είναι σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Το τρίτο μέτωπο βρίσκεται στον Κάλαμο Αττικής, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν τώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Στη "μάχη" της κατάσβεσης και ο στρατός

Στη "μάχη" της κατάσβεσης στην Κινέτα έχουν ριχντεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις, με επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής άμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»