Thumbnail
Εθιμικό χαρακτήρα τείνουν να πάρουν διάφορες «τελετουργίες» για τις Πανελλαδικές

Προσευχές, αγιασμένα στιλό, εικόνες και άλλες τελετουργίες λαμβάνουν χώρα στις εκκλησίες της Ελλάδας πριν τις Πανελλαδικές, για την ενίσχυση των υποψηφίων.

Η πίεση των γονέων για επιτυχία αλλά και το κοινωνικό αξίωμα περί «αποτυχίας/αποτυχίας» των νέων αποκλειστικά με βάση τις επιδόσεις στις εξετάσεις, διαμορφώνουν ένα σύστημα αξιών που αναβιβάζουν σε ζήτημα «ζωής ή θανάτου» την συμμετοχή στις Πανελλαδικές, με αμφίβολλα αποτελέσματα σε εκπαιδευτικό και όχι μόνο επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιστατικά που αποπνέουν έναν βαθύ σκοταδισμό γίνονται αντικείμενο συζήτησης στην δημόσια σφαίρα.

Και ο σκοταδισμός δεν αποδίδεται στην πίστη\θρησκεία αυτή καθ'εαυτή, αλλά στην μοιρολατρική αντίληψη πως κάποια ανώτερη δύναμη θα φροντίσει για εμάς, ανεξάρτητα από τις δικές μας προσπάθειες.

Παραθέτουμε μερικά παραδείγματα από καλέσματα ενοριών για... λιτανείες Πανελλαδικών:

«Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φλωρίνης για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων, θα πραγματοποιηθούν οι εξής ακολουθίες: Την Πέμπτη 7 Ιουνίου (παραμονή των εξετάσεων) Ιερά Παράκληση ώρα 7:00 μ.μ. και Ιερά Αγρυπνία ώρα 9:00 μ.μ, προς τιμή της αγίας μάρτυρος Καλλιόπης, που εορτάζει την επομένη 8 του μηνός και είναι αφιερωμένη στους διαγωνιζόμενους υποψηφίους. Παρακαλούμε τους υποψηφίους να παρευρεθούν στην Ιερά Παράκληση μαζί με τους γονείς τους, κάνοντας χρήση του τελευταίου όπλου ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ. Με την προσευχή θα ζητήσουν βοήθεια και φωτισμό από τον Θεό για να γράψουν καλά στις εξετάσεις. Στην Ιερά Αγρυπνία, παρακαλούμε να προσέλθουν οι χριστιανοί της πόλεως, να αγρυπνήσουν και να προσευχηθούν για τους υποψηφίους, να τύχουν την ενίσχυση του Παναγάθου Θεού».

 Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ​

«Φίλε μαθητή - Φίλη μαθήτρια

Σίγουρα τις ημέρες αυτές θα αισθάνεσαι περισσότερη πίεση στο Σχολείο λόγω των εξετάσεών σου. Να διαβάσεις, να προετοιμαστείς και να προσπαθήσεις να επιτύχεις! Μη στηριχθείς μόνο στις δικές σου δυνάμεις! Κάλεσε Συμπαραστάτη σου και Βοηθό Τον Θεό. Η Εκκλησία που προσεύχεται και φροντίζει για όλα της τα παιδιά προσεύχεται και για σένα που δίνεις εξετάσεις. Γι’ αυτό, σε καλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Γκύζη όπου θα ψαλεί ειδική παράκληση για τους Μαθητές και Σπουδαστές. Ο Θεός συμπαραστάτης στον αγώνα μας, θα μας βοηθήσει και αυτήν τη φορά! Θα σε περιμένουμε!».

Στο διαδίκτυο, μάλιστα, κυκλοφορούν και ειδικές προσευχές (!!!) για τους υποψηφίους:

«Λαλήσαι εις τα ώτα, μαθητών και νέων, τα ακριβή και τα άριστα Παναγνέ, κατά την ώραν αιτούμεν,των εξετάσεων. Πάνσοφε Χριστέ μου Ιησού, η πηγή της όντως σοφίας, φώτισον δεόμεθα, ταίς ενεργείαις σου, όπως έχωσιν άπαντες, εν τη εξετάσει, νούν οξύν και γρήγορον, εις το συγγράψασθε, πάσας τας ορθάς αποκρίσεις,εν ταίς ερωτήσεσι Σώτερ, ταίς υποκειμέναις αυτοίς πάντοτε».

Το ζήτημα, στην αρθρογραφία του τύπου και στα social media, τείνει να αντιμετωπίζεται με χιούμορ, στην βάση μιας κριτικής που εκκινεί από θέσεις υπεράσπισης π.χ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, το αναχρονιστικού ρόλου που θεωρείται ότι κατέχει η Εκκλησία κ.α. 

Κατά τη γνώμη μας, ωστόσο, ο σκεπτικισμός απέναντι σε τέτοια φαινόμενα δεν θα έπρεπε να εξαντλείται στο μανιχαϊστικό (και μάλλον αφελές) σχήμα «πρόοδος-συντήρηση», «ορθολογισμός-θρησκοληψία», αλλά θα έπρεπε να υιοθετείται και από την μεγάλη μερίδα των θρησκευόμενων· η αντίληψη του Θεού-εντελοδόχου, στον οποίο οι πιστοί καταφεύγουν για τα «ρουσφέτια» τους, είναι μια αντίληψη που καταρχήν έρχεται σε σύγκρουση με την χριστιανική πίστη.

Οὐ λήψει τὸ ὄνομα Κυρίου τοῦ Θεοῦ σου ἐπὶ ματαίω

Θυμίζει, για την ακρίβεια, έθιμα και πεποιθήσεις, αρκετά προγενέστερα του «Μεσαίωνα» που συχνά επικαλούνται οι επικριτές. Τότε, που οι προϊστορικοί άνθρωποι χόρευαν γύρω από τη φωτιά, παρακαλώντας να βρέξει.

Βαγγέλης Μπρίλος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα