Thumbnail
Μπασκετ

Ο Ολυμπιακός με ένα καταπληκτικό τελευταίο 5λεπτο, με τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γκριν να βάζουν απίστευτα καλάθια, οι ερυθρόλευκοι νίκησαν την ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη και πέρασαν στον τελικό της Ευρωλίγκας για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια.

Η ΤΣΣΚΑ δεν μπορούσε να σταματήσει κανέναν παίκτη του Ολυμπιακού που προσπαθούσε να σουτάρει από την περιφέρεια. Η ομάδα του Πειραιά, κατόρθωσε να πάρει πάρα πολλά ριμπάουντ και στην επίθεση.  Αυτά τα δύο στοιχεία μαζί με το πάθος και την υπεπροσπάθεια των παικτών του Ολυμπιακού οδήγησαν στη νίκη

Ο αγώνας έληξε 78-81 και ο Ολυμπιακός έκανε την τέταρτη του νίκη απέναντι στην ρώσικη ομάδα η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε στεφθεί πρωταθλήτρια ευρώπης. Το πάρτυ στην Κωνσταντινούπολη  συνεχίζεται μέχρι το επόμενο μεγάλο και τελικό σκαλοπάτι για το βάθρο.

Το ματς

Με μία συνηθισμένη πεντάδα και συγκεκριμένα τους Μιλουτίνοφ, Πρίντεζη, Παπανικολάου, Σπανούλη και Μάντζαρη ξεκίνησε ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό. Στην αρχή του παιχνιδιού, οι «ερυθρόλευκοι» κυκλοφορούσαν σωστά την μπάλα, έβγαζαν το ελεύθερο σουτ, αλλά δεν ήταν εύστοχοι και έτσι η ΤΣΣΚΑ με τον «καυτό» Ντε Κολό προηγήθηκε 7-2. Στη συνέχεια, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ηρέμησαν, άρχισαν να ελέγχουν ριμπάουντ και ρυθμό και έτσι κατάφεραν να τρέξουν ένα δικό τους 7-0 (7-9), για το πρώτο προσπέρασμα. Όμως, μετά τα μισά οι «ερυθρόλευκοι» έπαθαν ένα επιθετικό μπλακ άουτ, με τους Ρώσους να το εκμεταλλεύονται αυτό –μέσω των ελεύθερων βολών- να κάνουν ένα 11-0 και να πηγαίνουν στο +9 (18-9). Στο τελευταίο λεπτό της πρώτης περιόδου, οι πρωταθλητές Ελλάδας έσφιξαν την άμυνά τους, κρατώντας την «ομάδα του στρατού» στο μηδέν και χάρη στα επιθετικά τους ριμπάουντ μείωσαν στο -6 (18-12). 

Με κάποιες καλές άμυνες στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, ο Ολυμπιακός μείωσε στους τρεις τη διαφορά (18-15). Από την άλλη, η ΤΣΣΚΑ διατηρούνταν μπροστά χάρη στα επιθετικά ριμπάουντ του Όγκουστιν, αλλά και οι «ερυθρόλευκοι» παρά την –τρομερή- αστοχία τους δεν τα παρατούσαν (22-20), μένοντας κοντά κυρίως λόγω της μαχητικότητάς τους. Ωστόσο, στα μισά ήρθε ξανά η αναποτελεσματικότητα για την ομάδα του Πειραιά και στις δύο πλευρές του παρκέ, με τους Ντε Κολό και Χάινς να λένε… ευχαριστώ και έτσι η διαφορά να ξεφεύγει για πρώτη φορά σε διψήφια τιμή (30-20). Ο Πρίντεζης κάτι έκανε επιθετικά για τους Πειραιώτες, οι οποίοι εξακολουθούσαν να ήταν τραγικοί σ’ αυτόν τον τομέα (με κακή κυκλοφορία και λάθη), αλλά ο Τεόντοσιτς από την άλλη ήταν… ασταμάτητος έξω από τα 6,75μ., με την «ομάδα του στρατού» να πηγαίνει στο +13 (40-27), περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ωστόσο, στον εναπομείναντα χρόνο, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έβγαλαν τις άμυνες και με τα τρίποντα των Μάντζαρη και Αγραβάνη (αυτό buzzer beater) πήγαν στα αποδυτήρια με το -7 (40-33). 

Πιο μυαλωμένος και συγκεντρωμένος στην επίθεση μπήκε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ντε Κολό όμως από την άλλη να διατηρεί το προβάδισμα για την ΤΣΣΚΑ (44-40). Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν με υπομονή, φόρτωναν με φάουλ τους Ρώσους και με το τρίποντο του Παπανικολάου πλησίασαν στους τρεις πόντους (46-43). Αλλά, κάποια χαμένα αμυντικά ριμπάουντ έδωσαν ξανά την ευκαιρία στην «ομάδα του στρατού» να πάρει «αέρα» επτά πόντων (51-44), στα μισά. Εκεί, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου τα… έχασαν και πάλι, με την ΤΣΣΚΑ να πηγαίνει ξανά τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (57-46). Εκεί, άρχισε να «ξυπνάει» ο Παπανικολάου, ο οποίος πήρε τους πρωταθλητές Ελλάδας στις πλάτες του και δεν επέτρεψε να ξεφύγει κι άλλο το παιχνίδι (60-54). Στο τελευταίο δίλεπτο, η ΤΣΣΚΑ μπήκε με το +10 (64-54), αλλά οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου κατέθεσαν και την… ψυχή τους και με τα τρίποντα των Αγραβάνη και Μάντζαρη μείωσαν στους τέσσερις πόντους στο τέλος (64-60). 

Με την εξαιρετική του άμυνα στο πρώτο δίλεπτο της τέταρτης περιόδου, ο Ολυμπιακός μείωσε τη διαφορά στο καλάθι (64-62) και με τον Σπανούλη να έρχεται από τον πάγκο, το ματς πήγε στον πόντο (65-64). Η απάντηση της ΤΣΣΚΑ ήταν ένα 4-0 (69-64), αλλά οι «ερυθρόλευκοι» δεν πτοήθηκαν και με νέα κατάθεση… ψυχής, με απανωτά επιθετικά ριμπάουντ, έκαναν το 5-0 για την ισοφάριση (69-69), στα μισά. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, το ματς ήταν ντέρμπι με την μπάλα να… καίει. Η «ομάδα του στρατού» διατηρούσε το προβάδισμα μέχρι και δύο λεπτά πριν τη λήξη (73-71), αλλά τον «V-Span» σε εκείνο το σημείο πέτυχε τη μεγάλη-βόμβα από τα 8 μέτρα και έβαλε ξανά μπροστά τους Πειραιώτες (73-74). Ο Μπιρτς με κάρφωμα –ύστερα από ασίστ του αρχηγού- πήγε τον Ολυμπιακό στο +3 (73-76), ο Τεόντοσιτς απάντησε με… κρύο αίμα (76-76), αλλά ο Γκριν μιμήθηκε τον Σπανούλη και με νέα τρίποντη-βόμβα έβαλε πάλι τους «ερυθρόλευκους» σε θέση οδηγού (76-79), στα 42’’ πριν τη λήξη. Στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα, το παιχνίδι πήγε στη… ρουλέτα των βολών, με εκατέρωθεν χαμένες και από τους δύο, αλλά τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να συντηρούν το προβάδισμά τους και να παίρνουν τη νίκη με το τελικό 78-82. 

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 40-33, 64-60, 78-82

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εμπ φυλακιο πυλη
Ε.Μ.Πολυτεχνείο: Ανοικτή ξανά η κεντρική πύλη της Πατησίων μετά από 40 και πλέον χρόνια - Εβαλαν φυλάκιο
Αντιδρούν οι φοιτητές για το φυλάκιο που τοποθετήθηκε δίπλα από την πύλη: "Λεφτά «δεν υπάρχουν» για τα αμφιθέατρά μας, για τα υλικά μας, λεφτά...
Ε.Μ.Πολυτεχνείο: Ανοικτή ξανά η κεντρική πύλη της Πατησίων μετά από 40 και πλέον χρόνια - Εβαλαν φυλάκιο
giatroi
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
Οι 704 θέσεις ιατρών, κατανέμονται στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας,  διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του...
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021