Thumbnail
ΤΟ 22Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Του Γιώργου Βαϊλάκη - Ημερησία

Είναι αναμφίβολα το πλέον σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός, μία πραγματική γιορτή για τους φίλους της έβδομης τέχνης, μια πανδαισία προβολής ταινιών για τους σινεφίλ και όχι μόνο που αναμένεται -όπως πάντα- με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και, πράγματι, το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Λουκά Κατσίκα, δίνει ραντεβού από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, μέσα από ένα νέο πολύπτυχο «χορταστικό» πρόγραμμα που περιλαμβάνει 180 ταινίες -οι 104 από τις οποίες είναι μεγάλου μήκους. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Odeon Οπερα 1 & 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και η ειδική προβολή στο Παλλάς.

Η ταινία με την οποία ανοίγει αυλαία το Φεστιβάλ, είναι η πολυαναμενόμενη «Χουλιέτα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ στις 21 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ταινία με την οποία θα ολοκληρωθεί είναι το «Elle» του Πολ Φερχόφεν με την Ιζαμπέλ Ιπέρ- το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Η καρδιά των σινεφίλ χτυπά στην Αθήνα

Οσο για τις ταινίες που απαρτίζουν το φετινό διαγωνιστικό τμήμα και οι οποίες θα «κονταροχτυπηθούν» για τη Χρυσή Αθηνά είναι εννέα: Το «Evolution» της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς, το βραβευμένο στις Κάννες «H Κόκκινη Χελώνα» του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ, το βραβευμένο ως καλύτερη καναδική ταινία στο Φεστιβάλ του Τορόντο «Closet Monster» του Στίβεν Νταν, το «Operation Avalanche» του Ματ Τζόνσον, το βραβευμένο στο Βερολίνο «Hedi» του Μοχάμεντ Μπεν Ατία, το αμάλγαμα κοινωνικού σινεμά και ταινίας τρόμου «Under the Shadow» του Ιρανού Μπαμπάκ Ανβάρι, το «Μια Εβδομάδα και Μια Μέρα» του γεννημένου στην Αμερική Ισραηλινού δημιουργού Αζάφ Πολόνσκι και το «Remainder» του Ισραηλινού Ομέρ Φαστ. Απ' την άλλη, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μία σειρά από διαλεκτές ταινίες που θα συστηθούν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό: η βραβευμένη στις Κάννες «Αποφοίτηση» του Κριστιάν Μουντζίου, η «Υπηρέτρια» του Παρκ Τσαν - Γουκ, το «Goat» του Αντριου Νιλ, το «Neruda» του Πάμπλο Λαραΐν, το βραβευμένο στο Βερολίνο «Το Μέλλον» της Μία Χάνσεν - Λαβ με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, το «Παρίσι 05.59» των Ολιβιέ Ντικαστέλ και Ζακ Μαρτινό, το «Southside With You» του Ρίτσαρντ Τάνε για τον έρωτα του Μπαράκ Ομπάμα με τη Μισέλ, το «Wild» της Νικολέτ Κρέμπίτς, το «Snowden» του Ολιβερ Στόουν, το «Love and Friendship» του Γουλτ Στίλμαν και το «Υπόθεση Φριτζ Μπάουερ» του Λαρς Κράουμε.

Η καρδιά των σινεφίλ χτυπά στην Αθήνα

Επίσης, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλλουν εννιά από τις πιο φημισμένες ταινίες του σπουδαίου Λουί Μαλ, ξεκινώντας από το αριστουργηματικό «Ασανσέρ για Δολοφόνους» του 1958 και φτάνοντας μέχρι το «Ο Μιλού τον Μάη» του 1990, ανάμεσα τους και οι «Εραστές» του 1958 με την Ζαν Μορό, ενώ θα πραγματοποιήσουν και ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Τριανταφυλλίδη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Η καρδιά των σινεφίλ χτυπά στην Αθήνα

Επιπλέον, επανέρχεται το δημοφιλές τμήμα «Μουσική και Φιλμ» με ενδιαφέρουσες προτάσεις και τα βραβεία του τμήματος θα απονείμουν άνθρωποι από τον χώρο της μουσικής, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τη Λένα Πλάτωνος. Και, όπως πάντα, ο ελληνικός κινηματογράφος δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Εδώ θα κάνει, λοιπόν, την ελληνική πρώτη προβολή της η «Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών, καθώς και το «Ιντερλούδιο, Η Πόλη Μιας Νεκρής Γυναίκας» της Αντζελα Ισμαήλος που γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Πάτμο. Και ακολουθούν το «Nocturne» του Κωνσταντίνου Φραγκόπουλου, το «Πέντρο Νούλα» του Κάρολου Ζωναρά και η «Ευτυχία» του Χρήστου Πυθαρά που θα προβληθούν ως work in progress. Και, βέβαια, αναμένεται με ανυπομονησία το διπλό αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Λιντς.

Η καρδιά των σινεφίλ χτυπά στην Αθήνα

Οι Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλλουν το ντοκιμαντέρ «David Lynch: The Art Life» του Τζον Γκουγιέν, το οποίο μας ξεναγεί στην ζωή του νεαρού Ντέιβιντ Λιντς, στις μέρες που πέρασε μαζί με την οικογένειά του και στις εμπειρίες που τον διαμόρφωσαν, ενώ θα προβληθεί σε αποκατεστημένη κόπια 4K το «Μπλε Βελούδο», η αξεπέραστη ταινία του Λιντς, με τους Κάιλ ΜακΛάχλαν, Λόρα Ντερν, Ντένις Χόπερ και την Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
Πανελλήνιες 2024: Αυτές είναι οι τροποποιήσεις στην κατάταξη των σχολών στα Επιστημονικά Πεδία
Πανελλήνιες 2024: Τροποποιείται η κατάταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία
Πανελλήνιες 2024: Αυτές είναι οι τροποποιήσεις στην κατάταξη των σχολών στα Επιστημονικά Πεδία
xarokopeio.jpg
Αποτελέσματα Εκλογής Εσωτερικών Μελών Συμβουλίου Διοίκησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίο
Η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά από την έναρξη, ώρα 10:00, μέχρι τη λήξη της, ώρα 14:00. Δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις.
Αποτελέσματα Εκλογής Εσωτερικών Μελών Συμβουλίου Διοίκησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίο