Thumbnail
Του Νίκου Τσούλια

Δεν είναι πλέον ιδεολογική εμμονή η προσκόλληση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη μυθολογία της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αφού ταλαιπώρησε το σκηνικό της καθημερινής δημοσιότητας χωρίς να δώσει ποτέ την ουσία του εγχειρήματός του - ενώ τουναντίον προχειρολογεί κάθε φορά με διάφορα φληναφήματα -, τώρα χρησιμοποιεί όλη αυτή την γκροτέσκο προπαγάνδα στην κύρια γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής, στην με κάθε τρόπο ψηφοθηρία.

Γιατί πολύ απλά τελείωσαν οι φανταχτερές φαντασιώσεις των άπειρων υποσχέσεων και έχει αρχίσει η ταχεία αποδόμηση της πολιτικής του πρότασης από την κοινωνία. Και τώρα στοχεύει στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου ως πεδίο κομματικής / εκλογικής άλωσής τους. Τους απελευθέρωσε από το …περιττό διάβασμα όλων των μαθημάτων (πλην τεσσάρων) από τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Τους έδωσε τη δυνατότητα να παίρνουν απολυτήριο μόνο με ενδοσχολικές - και κυρίως με προφορικές - διαδικασίες και να τελειώνουν το Λύκειο με το 9,5  (δηλαδή με 9 στο Α΄ τετράμηνο και με 10 στο Β΄ είσαι μια χαρά),  χωρίς να έχουν κάποια ανησυχία ακόμα και θεωρητική.

Η Ελλάδα του 2017, όντας χώρα της Ευρώπης και σχεδιάζοντας το παρόν και μέλλον της για τις απαιτητικές κοινωνίες της γνώσης και της μάθησης, διαμόρφωσε ένα απολυτήριο λυκείου μορφής Δημοτικού σχολείου. Και θα είναι «μελανό σημείο» στην ιστορία της εκπαίδευσης αυτή η θεσμική διάλυση του απολυτηρίου, γιατί πιστεύω πολύ γρήγορα όλοι θα καταλάβουν ότι αυτή η πρωτοφανής εξυπηρέτηση της ευκολίας στους μαθητές της Γ΄ λυκείου υπονομεύει πλήρως κάθε προσπάθειά τους για την εκπαιδευτική τους εξέλιξη. Η χώρα μας βρισκόμενη στον αστερισμό του λαϊκισμού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. πρωτοτυπεί σ’ όλη την Ευρώπη. Ας βρει άλλη τέτοια αντίστοιχη περίπτωση ευτελισμού του απολυτηρίου του Λυκείου ο καθημερινά λαλίστατος δημαγωγός Υπουργός της Παιδείας και ας μας πει πού έγκειται η δική του πρωτοποριακή πολιτική που δεν την έχουν καταλάβει οι άλλες χώρες…

Η μυθολογία της ελεύθερης πρόσβασης είναι η αιχμή του λαϊκισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εκπαίδευση, κατά αντιστοιχία με την ευρύτερη μορφή της δημαγωγίας περί κατάργησης του χρέους και των μνημονίων αλλά με την ψήφιση ενός νέου και επαχθέστερου μνημονίου. Και παραμένει σε αυτό το επίπεδο μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως η απάτη.

Ελεύθερη πρόσβαση σημαίνει ότι κάθε μαθητής εισάγεται στη Σχολή και στο Τμήμα που επιθυμεί χωρίς τη δοκιμασία των Πανελλαδικών εξετάσεων αλλά με το βαθμό του απολυτηρίου του ή με ενδοσχολικές διαδικασίες και τίποτα άλλο. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στα παραμύθια που λέγονται στις κομματικές συνάξεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ήδη από το 1997 έχουμε μαζικοποιήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον υπερδιπλασιασμό των εισακτέων. Αυτή η πραγματική και ουσιαστική «ελεύθερη πρόσβαση» έχει ήδη επιτευχθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Αυτό που επιδιώκει ο Υπουργός Παιδείας δεν είναι απλά και μόνο μια περαιτέρω διεύρυνση αυτής της μερικής πάντα μορφής της ελεύθερης πρόσβασης αλλά η θεσμική υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. Γιατί όταν μειώνει τα επιστημονικά και εκπαιδευτικά προαπαιτούμενα για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, υπονομεύει ευθέως τις Σπουδές των. Γιατί πόσο περισσότερο μπορούμε να κατεβάσουμε το κατώφλι της εισαγωγής; Σήμερα και με τη μορφή των Πανελλαδικών εξετάσεων ένας μαθητής μπορεί να εισαχθεί σε μια μεσαίας ζήτησης Σχολή με πολύ χαμηλό βαθμό. Έτσι, για παράδειγμα, σε ένα ξενόγλωσσο Τμήμα των Φιλοσοφικών Σχολών, ήδη εισάγεται ένας μαθητής που γράφει στις Πανελλαδικές γενικό βαθμό γύρω από τη βάση του 10.

Τίθεται το ερώτημα. Τι θέλουμε να κάνουμε με τα πανεπιστήμια; Το ποσοστό του λειτουργικού αναλφαβητισμού στα λύκεια είναι περίπου στο 20%. Θέλουμε και αυτό το ποσοστό να πάρει πτυχίο, για να κάνει τι; Εδώ πάει να βρει έδαφος η ψηφοθηρία αγκαλιά με τη δημαγωγία. Θα εισάγονται λοιπόν με κάποιο τρόπο κι αυτοί οι μαθητές,  που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις απαιτήσεις του λυκείου; Κρύβουμε όμως τις μορφωτικές απαιτήσεις του λυκείου με τις αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές επιλογές: α) της υποβάθμισης της Γενικής εκπαίδευσης, β) της αποδόμησης του απολυτηρίου του λυκείου, γ) της μετατροπής της Γ΄ λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και δ) της σταδιακής κατάργησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, και ταυτόχρονα ανοίγουμε το δρόμο για πτυχία διετούς φοίτησης! Και αυτοί οι μελλοντικοί πτυχιούχοι θα είναι η προνομιακή εκλογική δεξαμενή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι αριστεροί φωστήρες - αν φυσικά προλάβουν.

Και τότε τι γίνεται με τη συνολική εικόνα των πτυχίων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Δεν θα έχουμε το θρυμματισμό και τη διάλυση των πανεπιστημιακού μορφωτικού περιεχομένου; Και ακόμα, δεν θα έχουμε το μετασχηματισμό ενός μεγάλου μέρους της σημερινής επαγγελματικής εκπαίδευσης – που δεν θα εισαχθεί στα διετή πτυχία – σε μεταγυμνασιακή κατάρτιση; Υπάρχει μια βεβαιότητα στην ιστορία της εκπαίδευσης αλλά και στην εκπαιδευτική θεωρία. Όταν αποδομείς και διαλύεις έναν θεσμό της εκπαίδευσης – στην περίπτωσή μας το λύκειο -, ακολουθεί νομοτελειακά η αποδόμηση και η υπονόμευση του «επόμενου θεσμού», του πανεπιστημίου. 

Αυτή είναι η κύρια πολιτική στόχευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και όλα τα άλλα, τα «γύρω – γύρω» (φάκελοι Θρησκευτικών, παρελάσεις και προσευχές κλπ) προσφέρονται για αριστερό περικάλυμμα για να σκεπαστεί η κομματική επιδίωξή του. Άλλωστε, ποιο κόμμα στην Ελλάδα ή σε όποια χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε να ισχυρίζεται και να καμαρώνει ότι κάνει προοδευτική μεταρρύθμιση εφαρμόζοντας μνημόνια και νεοφιλελεύθερες πολιτικές; Όταν ένα αριστερό κόμμα ασκεί δεξιά πολιτική, δεν στομώνει από κανενός είδους κοινωνικής ηθικής – αντίθετα ο κυνισμός είναι το μόνο πολιτικό εργαλείο του!  Το κατέδειξε με την άνευ προηγουμένου προκλητικότητά του στην ερμηνεία του αποτελέσματος του περίφημου Δημοψηφίσματος της κοροϊδίας.                

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα