Thumbnail
Σήμερα Τρίτη: Τεράστιο το μέγεθος της καταστροφής - Διάσπαρτες εστίες

Σκληρή μάχηδίνουν και σήμερα Τρίτη, πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι των χωριών της νότιας Χίου, που από το πρωί βλέπουν για ακόμα μία φορά να καίγονται οι περιουσίες τους, ότι ουσιαστικά είχε απομείνει από την μεγάλη πυρκαγιά του 2012.

Παρά το γεγονός ότι οι εστίες έχουν περιορισθεί και τα μέτωπα είναι μικρότερα υπάρχει μέγιστη επιφυλακή και ουσιαστικά όλη η περιοχή θα ξενυχτήσει, προκειμένου να προλάβει αναζωπυρώσεις και επέκταση της φωτιάς σε άλλες περιοχές.

Στον δρόμο Βέσσας – Αρμολίων και στην γύρω περιοχή εντοπίζονταν αργά το απόγευμα οι μεγαλύτερες εστίες φωτιάς και στα σημεία αυτά επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την τιθάσευση της πυρκαγιάς. Η φωτιά πέρασε μέσα από το κάστρο των Αρμολίων και στο σημείο αυτό είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Επιμένουν, επίσης, οι εστίες στην περιοχή «Σκαφίδι» στον Άγιο Γεώργιο Συκούση και πιο συγκεκριμένα μετά την Βέσσα, αλλά σε μεγάλη απόσταση από τον Άγιο Γιώργη.

Για την κατάσβεση των εστιών επιχειρούν μέχρι αργά το απόγευμα και λίγο πριν πέσει το σκοτάδι πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντικών ομάδων, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι των περιοχών που καίγονται.

Τα άλλα μέτωπα και ειδικότερα στην περιοχή Ελάτας, Λιθίου, Πυργίου και Μεστών έχουν ελεγχθεί, αλλά πάντα υπάρχει επιφυλακή και ετοιμότητα για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Από την πυρκαγιά εξακολουθούν να καίγονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα, ελιές, συκιές, καθώς και δασικές εκτάσεις και συστάδες δασών, που είχαν μείνει ανέπαφες από την πυρκαγιά του 2012.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτιμά ότι η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, όμως υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες και το πρωί αναμένονται και πάλι ενισχυμένοι άνεμοι.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν ήδη 30 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 102 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 15 οχήματα ΟΤΑ, έξι βυτιοφόρα, δύο μηχανήματα έργου, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου υπήρχε η συνδρομή δύο αεροσκαφών και έξι ελικοπτέρων.

Ενισχύσεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας που αριθμούν 77 πυροσβέστες και 21 επιπλέον οχήματα αναμένονται στο νησί της Χίου τις επόμενες ώρες προκειμένου να συμμετάσχουν στην μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία
Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία - Τι περιμένουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το Πάσχα
Όλος ο προγραμματισμός για τα σχολεία μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους
Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία - Τι περιμένουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το Πάσχα