Thumbnail

«Αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με την Ημέρα των Ποντίων. Μου επιτέθηκαν οργανωμένοι φασίστες κι όχι σαν άτομο, αλλά σαν δήμαρχο.  Όλοι μαζί να δουλέψουμε να σπάσει αυτό το απόστημα. Να εκλείψει αυτός ο φασισμός είτε είναι φανερός, είτε είναι κρυφός. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή του Γκοτζαμάνη. Να χαρακτηρίζεται η Θεσσαλονίκη του Πολκ, του Γκοτζαμάνη, του Τσαρουχά. Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επίθεση που δέχτηκε.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης εισήλθε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου καταχειροκροτούμενος από δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο. «Καλώ τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο», τόνισε.

«Η Θεσσαλονίκη είναι προσφυγομάνα. Και δεν θα επιτρέψουμε στο συντηρητικό κατεστημένο να θεωρεί την πόλη φέουδό της. Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει. Με αφορμή αυτό το γεγονός η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου», ανέφερε ο κ.Μπουτάρης.

«Είμαι 75 χρονών, θα γίνω 100, το ξέρω σίγουρα μου τό’χει ο Θεός. Κι όχι μόνο θα γίνω 100, θά’μαι και δήμαρχος μέχρι τα 100. ‘Οπως σηκώθηκα προχθές, που τρόμαξα, έχω σηκωθεί κι άλλες φορές στη ζωή μου», τόνισε διαμηνύοντας ότι «όσο είμαι δήμαρχος δεν θα επιτρέψω η Θεσσαλονίκη να γυρίσει πίσω στην εποχή του σκοταδιού».

«Δεν φθάνει ο δημοκρατικός διάλογος, αν δεν περιλαμβάνει και υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε με το διάλογο και πόσοι με τη βία», πρόσθεσε.

«Τραμπούκοι δεν είναι μόνο τα επαναστατημένα παιδιά είναι και κάποιες φορές πολύ υψηλά στα κόμματα», επισήμανε.

«Το κακό το Σαββατοκύριακο γιατί έγινε; Ξεκινήσαμε και ανοίξαμε πόρτες και παράθυρα για να μπει στην πόλη φρέσκος αέρας. Με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

 

Τη συμπαράσταση τους στον Γιάννη Μπουτάρη, δίνοντας το παρών στη συνεδρίαση, εξέφρασαν πρόσωπα από τον πολιτικό και αυτοδιοικητικό χώρο, μεταξύ των οποίων ο  υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

«Επωάζεται το αβγό ενός φιδιού. Να του κόψουμε το κεφάλι, ενωμένοι» δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης.

«Να δείξουμε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όλους αυτούς που εκφράζουν τη βία, αλλά και εκείνους που ετοιμάζουν αυτούς που εκφράζουν τη βία» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

«Δήμαρχε, σε θέλουμε όρθιο για να μπορούμε να συμφωνούμε και να διαφωνούμε όπου χρειάζεται» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε σύντομη παρέμβαση του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Μ. Σχοινάς: Ξεδιάντροπη και αήθης επίθεση

Για «ξεδιάντροπη και αήθη επίθεση» η οποία κατέστησε την πόλη «πανευρωπαϊκή είδηση για τους λάθος λόγους» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της 43ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη συμπαράσταση και τη συμπάθειά του στον κ. Μπουτάρη και τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη μεγαλούργησε στο βάθος των αιώνων σαν σταυροδρόμι πολιτισμών και σημείο όπου συναντιούνται κουλτούρες και αντιλήψεις και έτσι και θα μεγαλουργήσει. Κι οτιδήποτε ανατρέπει αυτή την αντίληψη είναι καταδικαστέο, και σίγουρα ως κάποιος που παρακολουθεί τον ευρωπαϊκό Τύπο, δεν θα ήθελα να διαβάζω αυτά που διάβασα τις τελευταίες ημέρες, τη Θεσσαλονίκη να γίνεται πανευρωπαϊκή είδηση για τους λάθους λόγους. Θα ήθελα η Θεσσαλονίκη να είναι καλή είδηση στην Ευρώπη και τον κόσμο».

ΕΡΤ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»