Thumbnail

Με σύνθημα «Αν έχουμε μία ελπίδα την οφείλουμε σε αυτούς που δεν έχουν καμία» το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας ξεκινάει την Παρασκευή 29 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 1η Ιουλίου στο πάρκο Γουδή.

Ένα φεστιβάλ πολυπολιτισμικότητας με πολιτικό περιεχόμενο.

Συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα, ethnic και συλλογικές κουζίνες, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια για τα παιδιά, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

21 χρόνια μετά το 1996 που διοργανώθηκε το πρώτο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήναςστο Λόφο του Κολωνού με κεντρικό σύνθημα «Οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα» οι διοργανωτές με όχημα το φεστιβάλ συνεχίζουν να συγκρούονται με τον ρατσισμό και τις διακρίσεις να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών/στριών και των προσφύγων.

«Είναι η καλοκαιρινή γιορτή της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και της κατανόησης, που έχει εξελιχθεί σε θεσμό» λέει στον Αθήνα 9.84 ο Νασίμ Λομανί από το Στέκι Μεταναστών, που συμμετέχει στην διοργάνωση του φεστιβάλ από το 2006. «Κάθε χρόνο εδώ και 21 χρόνια το φεστιβάλ μεγαλώνει, διευρύνει την θεματολογία του, η συμμετοχή του κόσμου αυξάνεται. Συμμετέχουν ομιλητές και μουσικά συγκροτήματα από το εξωτερικό. Εκτός από την Αθήνα διοργανώνεται και στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στα Τρίκαλα, φέτος διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Χίο.

«Το Αντιρατσιστικό είναι το πιο σημαντικό γεγονός του καλοκαιριού επισημαίνει ο κ. Λομανί,«φέρνει σε επαφή πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, δίνει την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να καταλάβουν ότι δεν έχουν μεγάλες διαφορές παρά μόνο ίδιες ανάγκες».

antiratsistiko_festival

Το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ όπως λένε οι διοργανωτές του, είναι τρεις μέρες γιορτής για τις εστίες του φωτός στην εποχή του σκότους.

«Όσο όμως πυκνώνει το σκότος, τόσο πιο λαμπερές φαίνονται οι εστίες τους φωτός. Είναι οι εστίες της αντίστασης, της δημιουργίας, της συναδέλφωσης, της χειραφέτησης. Είναι οι εκατομμύρια μικρές φωτιές των ανθρώπων, «ντόπιων» και «ξένων», που αγωνίζονται παθιασμένα για να ζήσουν, που οργανώνουν την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα, που αρνούνται τον «πόλεμο όλων εναντίον όλων», που καθοδηγούνται από την πεποίθηση ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, ότι αυτό το «αλλιώς» σημαίνει «μαζί» και το «μαζί σημαίνει «καλύτερα».

Συναυλίες

Τρεις μέρες, τρία stages, τρεις μοναδικές live εμπειρίες για όλα τα γούστα. Hiphop χοροί και τραγούδια από τις μεταναστευτικές κοινότητες, έντεχνο, electro, λαική και Ικαριώτικη μουσική.

«Πέρα από τους γνωστούς μουσικούς που μπορεί να απολαύσει ο κόσμος, υπάρχει η σκηνή των μεταναστευτικών κοινοτήτων» τονίζει ο Νασίμ Λομανί. «Για πρώτη φορά φέτος συμμετέχουν συγκροτήματα προσφύγων που έχουν έρθει πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα».

antiratsistiko_festival

Συζητήσεις

Ενδεικτικά κάποιες από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα λάβουν χώρα: «Μια συζήτηση για την Ισλαμοφοβία από Φεμινιστική Σκοπιά», «Η Μεσόγειος, Νεκρά Θάλασσα: Εξωτερικά και Εσωτερικά Σύνορα ΕΕ και η πολιτική του Απαρτχάιντ» και «Αγώνες για τα Κοινά Αγαθά: Κατοικία, Δημόσιοι Χώροι, Νερό», «Η Δίκη της ΧΑ, η ναζιστική απειλή και το αντιφασιστικό κίνημα».

Κουζίνες με γεύσεις από 20 χώρες

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις ένα άνθρωπο, είναι να κάτσεις μαζί του στο στρωμένο τραπέζι. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις την κουλτούρα ενός λαού, είναι να γευτείς την κουζίνα του.

antiratsistiko_festival

Στο 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάζουμε γεύσεις από Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε, Ιράν, Καμερούν, Κουρδιστάν, Μαγαδασκάρη, Μαλαισία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σουδάν, Τουρκία-Κουρδιστάν, Φιλιππίνες.

Το πλήρες πρόγραμμα του 21ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

Τιμές εισιτηρίων

Είσοδος ενίσχυσης: 5€ ανά ημέρα
10€ για όλο το τριήμερο
Δωρεάν για πρόσφυγες και μετανάστες/τριες

Καλλιόπη Ασλανίδου - athina 984.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικοι σεισμογραφοι
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί
Αυτού του τύπου οι σχολικοί σεισμογράφοι είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστούν και μπορούν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί
ypaith
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων
Ν.Φασφαλής: «Αυτή η στάση εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και απαίτησή μας είναι η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων άμεσα»
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων