Thumbnail
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λίγο έξω από τα Ιωάννινα, τα επίσημα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού, του αυτοκινητοδρόμου που αναμένεται να αναβαθμίσει τις αστικές και εμπορευματικές μεταφορές της χώρας, αυξάνοντας την ασφάλεια των οδηγών και μειώνοντας γεωμετρικά τις χρονοαποστάσεις.

Ο αυτοκινητόδρομος, που έχει ήδη δοθεί στην κυκλοφορία από τις αρχές Αυγούστου, είναι ο τέταρτος δρόμος που εγκαινιάζεται μετά τον Μορέα (Κόρινθος-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη), τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Ράχες Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας) και την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα).

Πρόκειται για έναν σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο 196χλμ με δύο  λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας, ΣΕΑ, χώρους υγιεινής και 24ωρη οδική βοήθεια, που έχει μειώσει σημαντικά τις αποστάσεις, αφού πλέον η χρονοπόσταση από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα έχει μειωθεί σε 1 ώρα και 40 λεπτά, ενώ από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα έχει συρρικνωθεί σε 3 ώρες και 40 λεπτά.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στο Επισκοπικό, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τα Ιωάννινα στο 194,8 χιλιόμετρο του Αυτοκινητόδρομου.

Τον αυτοκινητόδρομο θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός, παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων από την Ήπειρο και την δυτική Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου θα συναντήσει φορείς της πόλης και θα παραστεί σε δεξίωση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
 
Τα διόδια

Με την επίσημη τελετή εγκαινίων της Ιόνιας Οδού, τίθενται σε λειτουργία και οι υπολειπόμενοι σταθμοί διοδίων.

Σύμφωνα με την Νέα Οδό, την κοινοπραξία που έχει αναλάβει τον αυτοκινητόδρομο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα λειτουργήσουν οι σταθμοί Μενιδίου (ανάμεσα στην Αμφιλοχία και την Αρτα) και Τερόβου (ανάμεσα στην Αρτα και τα Ιωάννινα), ενώ ήδη  λειτουργούν οι σταθμοί διοδίων Κλόκοβας και Αγγελόκαστρου στο νότιο τμήμα της Ιόνιας Οδού.

Την ίδια ώρα, θα λειτουργήσουν τρεις πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους κόμβους Γαυρολίμνης, Αρτας και Γοργόμυλου. 

Το κόστος των διοδίων ανέρχεται σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου σε 12,50 ευρώ, με το κόστος συνολικά από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα να φθάνει τα 37,25 ευρώ, μαζί και με την Ολυμπία Οδό και τη Γέφυρας Ρίου-Αντίρριου.

«Πέφτουν» οι υπογραφές για τη σιδηροδρομική Εγνατία

Την επομένη των εγκαινίων της Ιόνιας Οδού, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα υπογράψει στην Καβάλα μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του την συμφωνία για την σιδηροδρομική σύνδεση τριών λιμανιών της Βουλγαρίας (λιμάνι του Δούναβη, Βάρνα, Μπουργκάς) και τριών λιμανιών της Ελλάδας και των αντίστοιχων εμπορευματικών κέντρων (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη).

Με τη συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών την Τετάρτη στην Καβάλα, προβλέπεται η ίδρυση ενός διακρατικού φορέα για την ενιαία υλοποίηση του έργου, με τον προϋπολογισμό για την ελληνική πλευρά του έργου να φτάνει τα 4 δισ. ευρώ. Συνολικά το έργο θα ανέλθει στα 6,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, επιλέγεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για δεύτερη φορά στην Ευρώπη, αυτή η διαδικασία υλοποίησης ενός έργου υποδομής και έχει μια ξεχωριστή βαρύτητα και σημασία, μιας και θα υλοποιηθεί από κοινό φορέα των δύο χωρών και όχι από την κάθε χώρα ξεχωριστά στο δικό της έδαφος.
 
Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός την περασμένη εβδομάδα Στο Κόκκινο, ακολουθούν η δεύτερη σύνδεση που έχει προγραμματιστεί με Βουλγαρία, Ρουμανία και τα διευρωπαϊκά δίκτυα, η αναβάθμιση της γραμμής με τη Σερβία και η σύνδεση με την Αλβανία. 

Πηγή: Στο Κόκκινο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κνητοπ
Σοκ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη καθηγήτριας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές φοιτητών (Vid)
Σοκαριστικό βίντεο με επίθεση της αστυνομίας σε καθηγήτρια πανεπιστημίου
Σοκ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη καθηγήτριας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές φοιτητών (Vid)
eksetaseis
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής...
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία