Thumbnail
Δείτε την ανακοίνωση

Δίκτυο διακίνησης νοθευµένων ελαιολάδων στη Βόρειο Ελλάδα εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία .

Ειδικότερα, η Περιφερειακή ∆ιεύθυνση του Ε.Φ.Ε.Τ Κεντρικής Μακεδονίας, συνεργαζόµενη τόσο µε τη Χηµική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τµήµα Α’) που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις όσο και µε την Υποδιεύθυνση Οικονοµικής Αστυνοµίας Βορείου Ελλάδος, διαπίστωσε την εµπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισηµαίνονταν ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ή ως ελαιόλαδα, ήταν στην πραγµατικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωµατισµένα, αγνώστου προέλευσης.

Ως παρασκευαστής φέρονταν ανύπαρκτο/α φυσικό/ά πρόσωπο/α, κάνοντας χρήση ανύπαρκτου/πλαστού κωδικού τυποποιητικής µονάδας ελαιολάδου (κωδικός EL), ενώ η επισήµανση των προϊόντων παράπεµπε σε τοπωνύµια γνωστά για την ποιότητα του παραγόµενου ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεµία σχέση µε αυτά.

Συγκεκριµένα, πρόκειται για την εµπορική επιχείρηση «ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ» µε έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και ΑΦΜ 041316453/∆.Ο.Υ. Αµπελοκήπων, η οποία διακινούσε σε καταστήµατα λιανικής στη Βόρειο Ελλάδα - ξεπερνούσαν τα εκατό - νοθευµένα µε σπορέλαια και χρωστικές ελαιόλαδα, που αφορούσαν στις εµπορικές επωνυµίες «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε συσκευασίες των 5 λίτρων και 1 λίτρου, «ΠΙΘΑΡΙ» και «ΑΡΚΑ∆Ι» σε συσκευασίες των 5 λίτρων (φωτογραφίες κάτωθι).

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προµηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να µην τα καταναλώσουν.

Παράλληλα, συνεχίζει τους ελέγχους στον κρίσιμο και σημαντικό για την Ελλάδα τομέα του ελαιολάδου για την εξάλειψη του φαινομένου της νοθείας και επισημαίνει για άλλη μια φορά στους καταναλωτές:

α) να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης,

β) να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές και

γ) στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Οι δε επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας. Τονίζεται, ότι σε περίπτωση μη συμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία και θα τους επιβληθούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko.jpg
Καταδίωξη μέρα μεσημέρι στον Νέο Κόσμο - Επιχείρησε να διαφύγει ενώ είχε μαζί του τον 10χρονο γιο του
Οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν και λίγο παρακάτω στην οδό Στρόμερ το όχημα του 43χρονου ακινητοποιήθηκε μετά από πρόσκρουση σε σταθμευμένο όχημα
Καταδίωξη μέρα μεσημέρι στον Νέο Κόσμο - Επιχείρησε να διαφύγει ενώ είχε μαζί του τον 10χρονο γιο του