Thumbnail
ΔΕΗ

Δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών θέτει σε εφαρμογή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς ρεύματος καθώς το φαινόμενο, λόγω της κρίσης και παρά την αύξηση των ελέγχων τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), το 2016 εντοπίστηκαν 10.616 κρούσματα ρευματοκλοπών, μέγεθος που είναι το υψηλότερο όλων των εποχών, έναντι 400 το 2006. Δηλαδή σε μια δεκαετία οι ρευματοκλοπές αυξήθηκαν κατά 27 φορές, ενώ θεαματική είναι και η αύξηση του όγκου της κλεμμένης ενέργειας: σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι κλεμμένες κιλοβατώρες από 0,5 % του συνόλου της κατανάλωσης κατά την περίοδο 2000 - 2010 εξαπλασιάστηκαν και εκτοξεύθηκαν στο 3,2 % το 2016. Με συνολική κατανάλωση για το 2016 ύψους 51.245 γιγαβατωρών, η ρευματοκλοπή αντιστοιχεί συνεπώς σε 1.640 γιγαβατώρες. Σχηματικά ο όγκος του ρεύματος που χάνεται λόγω κλοπής κάθε χρόνο αντιστοιχεί στην κατανάλωση του συνόλου των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), πλην Ρόδου και Κρήτης.

Με συντηρητικούς υπολογισμούς και με τιμή κιλοβατώρας (χωρίς ΦΠΑ) τα 9 λεπτά οι απώλειες κυμαίνονται ετησίως στα 150 εκατ. ευρώ ενώ κορυφαία πηγή της ΔΕΗ εκτιμά πως κινούνται συνολικά, στα 200-300 εκατ. ευρώ «μέγεθος που αντιστοιχεί στις απώλειες από το λαθρεμπόριο καυσίμων», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η εξέλιξη των μεγεθών της ρευματοκλοπής περιγράφεται από τον ΔΕΔΔΗΕ ως «δραματική αύξηση που οφείλεται εν μέρει στην οικονομική κρίση και απαιτεί περαιτέρω συστηματική δράση».

Στο «οπλοστάσιο» των αρμόδιων αρχών περιλαμβάνεται ο νέος Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου που εξέδωσε η ΡΑΕ και περιγράφει τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τους ελέγχους και τον καταλογισμό των ποινών, ενώ είναι σε εκκρεμότητα η έκδοση και ειδικού «Εγχειριδίου για τις Ρευματοκλοπές» που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για τις αυτοψίες, τον τρόπο με τον οποίο θα εκτιμάται ο όγκος της ενέργειας που έχει κλαπεί, ο προσδιορισμός της χρονικής στιγμής έναρξης της κλοπής με βάση αντικειμενικά ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, κ.α.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπ κρητης
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα ανανεώνει πλήρως και εκσυγχρονίζει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
παδα
ΠΑΔΑ: Διεθνής ημερίδα #crAIme για το έγκλημα και την τεχνητή νοημοσύνη
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΔΑ, το Center for Cybercrime Studies του John Jay College of Criminal Justice του Πανεπιστημίου City της Νέας και...
ΠΑΔΑ: Διεθνής ημερίδα #crAIme για το έγκλημα και την τεχνητή νοημοσύνη
columbia
Ημέρες Βιετνάμ στις ΗΠΑ! Οι αντιδράσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια φουντώνουν!
Το βίντεο από το Χάρβαρντ - Βίντεο από τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας- Μακαρθισμός σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ για την σφαγή στη Γάζα!
Ημέρες Βιετνάμ στις ΗΠΑ! Οι αντιδράσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια φουντώνουν!