Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Αποσπάσματα από βιβλίο της Αρβελέρ - Τι έγραφε για την ΠΓΔΜ


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Ιούνιος, 2018 - 13:46 | Στην Κατηγορία:

Από το βιβλίο «Μια ζωή χωρίς άλλοθι»

Στην αυτοβιογραφία της, γράφει για την πρώτη κρίση με την γειτονική χώρα και την χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και τον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή: 

«Έρχεται ο Καραμανλής στο τηλέφωνο και μου λέει: “Ελένη, τι ήταν η Μακεδονία στο Βυζάντιο;” 

“Θέμα, κύριε πρόεδρε”… (θέμα = διοικητική περιφέρεια του βυζαντινού κράτους).

«Μη μου λες σαχλαμάρες, Ελένη, θέμα είναι τώρα”».

Η ίδια η κ. Αρβελέρ, πάντως, την εποχή εκείνη (1990-1993) είχε ταχθεί υπέρ του ονόματος “Νέα
Μακεδονία”. Στο βιβλίο της παραθέτει σχετικό διάλογο με δημοσιογράφους:

«Αν πω κάτι θα είναι για τη Νέα Μακεδονία». Και για να στηρίξει τη θέση της πρόσθεσε: «Τι σχέση έχει η Νέα Ελβετία, στον Βύρωνα, με την Ελβετία; Κι έπειτα είναι μια λέξη, είναι Nova-Macedonia και αυτό θέλουν οι Σκοπιανοί. Τελείωσε. Νέα Μακεδονία. Αυτό πιστεύω».

Παρακάτω αποκαλύπτει ότι με το όνομα Νέα Μακεδονία συμφωνούσε και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Το σχετικό απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό:

«Στο διάλειμμα έρχεται ένας τεράστιος κύριος, με χτυπάει στον ώμο και μου λέει: “Μπράβο σας, κυρία Αρβελέρ”. Ήταν ο Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός. “Μπράβο σας γι’ αυτά που είπατε στην τηλεόραση για το Νέα Μακεδονία”. “Ακούστε, κύριε πρωθυπουργέ, εγώ δεν είμαι νονός της Ιστορίας. Εσείς είστε νονός γι’ αυτό να κάνετε ό,τι χρειάζεται”».

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Ομιλία της Ε.Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Βυζάντιο»

H πρόσκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

Έλενα Ακρίτα: «Gossip» το βιβλίο της Αρβελέρ

Οξύτατη κριτική από την δημοσιογράφο και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα στην Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ για το βιβλίο της με τίτλο «Μια ζωή χωρίς άλλοθι», χωρίς όμως να μηδενίζει τη συνολική πνευματική και ακαδημαϊκή της προσφορά