Thumbnail
17 Μαΐου, 10:00-20:00, ΚΕ.ΔΕ.Α. (κόκκινο κτίριο), Αμφιθέατρο Ι

Άκρως ενδιαφέροντα ιστορικά, νομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα εξετάζει η ημερίδα «Από τα γυναικεία κινήματα της Μεταπολίτευσης στις σύγχρονες δράσεις και πολιτικές για το φύλο», που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕΔΕΑ (κόκκινο κτίριο) του ΑΠΘ στις 17 Μαΐου 2018 (10:00-20:00). Η ημερίδα εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», που παρουσιάζεται έως τα τέλη Ιουνίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η είσοδος τόσο στην ημερίδα όσο και στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Η ημερίδα οργανώνεται γύρω από δύο θεματικούς άξονες. Ο πρώτος, στον οποίο αφιερώνονται οι δύο πρωινές συνεδρίες (10:00-13:15), αφορά στα γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα που αναπτύχθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης μετά το 1974, διευρύνοντας έτσι τα χρονικά όρια της έκθεσης, καθώς το τέλος της φεμινιστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη δεν ταυτίζεται με το τέλος της δεκαετίας του 1990. Ο δεύτερος άξονας, που καλύπτει την τρίτη, απογευματινή συνεδρία (17:00-20:00), αφορά στο σήμερα και αναφέρεται στις πολιτικές για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Η πρώτη συνεδρία, λοιπόν, έχει επίκεντρο τoν αυτόνομο φεμινισμό και τις δραστηριότητες γύρω από το Σπίτι Γυναικών της Θεσσαλονίκης και την εκδοτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε με σημείο αναφοράς ή αφετηρίας το Σπίτι. Θα ξεκινήσει με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη για την Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης και το περιοδικό ΚΑΤΙΝΑ και θα ακολουθήσει ένα πάνελ από γυναίκες που δραστηριοποιήθηκαν για την έκδοση του περιοδικού ΚΑΤΙΝΑ και για τη λειτουργία της γραμμής SOS. Επίσης, θα παρουσιαστεί το Δίκτυο Γυναικών, ενώ η συνεδρία θα κλείσει με την παρουσίαση του φεμινισμού στα χρόνια της Μεταπολίτευσης από δύο φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Η δεύτερη συνεδρία θα επιχειρήσει να διερευνήσει το συνολικό τοπίο της φεμινιστικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη, την Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών (ΚΔΓ), την Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ), καθώς και το θέμα της διπλής ένταξης που απασχόλησε την εποχή εκείνη τις φεμινίστριες. 

Η τρίτη, απογευματινή, συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην κριτική παρουσίαση των σύγχρονων θεσμικών παρεμβάσεων για την ισότητα των φύλων. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikos
ΔΑΚΕ Αιτωλοακαρνανίας: «Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση σχολικών τμημάτων Αγρινίου»
«Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση σχολικών τμημάτων στο Αγρίνιο», τονίζει η ΔΑΚΕ Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. 
ΔΑΚΕ Αιτωλοακαρνανίας: «Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση σχολικών τμημάτων Αγρινίου»
Τράπεζα της Ελλάδος
ΑΣΕΠ 3Κ/2024: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος

Γνωστοποιείται από το ΑΣΕΠ ότι  απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση...

ΑΣΕΠ 3Κ/2024: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος