Thumbnail
Γράφει  αποκλειστικά στο Alfavita o δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς

Με την ψήφιση του Νόμου 4387/2016 που εισήγαγε τον ΕΦΚΑ,  όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι  μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ιατροί, δικηγόροι κ.λ.π. απασχολούνταν στο Δημόσιο κατά κύριο λόγο και  κατέβαλλαν αναγκαστικά ασφαλιστικές εισφορές λόγω της ιδιότητάς τους ( μέσω και του εργοδότη τους, δηλαδή το Δημόσιο) , τόσο στο Δημόσιο, όσο και στα Ταμεία που αντιστοιχούσαν στα επαγγέλματά τους, ήρθαν αντιμέτωποι με μια σημαντική αλλαγή.

Συγκεκριμένα από 1.1.2017 συνέχισε να καταβάλλεται στην πλειονότητα των περιπτωσων μόνο η εισφορά υπέρ του ενός Φορέα Ασφάλισης, συνήθως το Δημόσιο και σταμάτησε η καταβολή της δεύτερης, καθώς εάν ήθελε ο δημόσιος υπάλληλος την συνέχιση της διπλής εισφοράς , θα έπρεπε να την καταβάλλει ο ίδιος με μεγάλη επιβάρυνση.

Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι και πολλοί εκπαιδευτικοί που είχαν διπλή ασφάλιση βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και ελάχιστοι συνέχισαν να αποδίδουν διπλή εισφορά μέσω της λεγόμενης προαιρετικής ασφάλισης που προβλέπει ο ΕΦΚΑ.

Οι συγεκριμένοι ασφαλισμένοι όμως,  έχοντας καταβάλει διπλές εισφορές για το μεγαλύτερο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου, ανέμεναν να λάβουν- δικαίως- δύο συντάξεις, όταν θα ερχόταν η ώρα της καθεμιάς.

ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η πρώτη ανατροπή έγκειται  ότι ακόμα και να δικαιωθείς με κάποιον τρόπο δύο συντάξεων, θα λαμβάνεις μόνο μια εθνική σύνταξη και στις περισσότερες περιπτώσεις απλή προσαύξηση στην σύνταξή σου από τα χρόνια ασφάλισης στο δεύτερο Ταμείο. Ματαιώνεται η προσδοκώμενη ανταποδοτικότητας εισφορών και ποσού σύνταξης δηλαδή.

ΑΠΛΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ

Η αβεβαιότητα και η ταλαιπωρία για αυτήν την ομάδα δικαιούχων σύνταξης όμως έρχεται να κορυφωθεί με την έκδοση της εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας προς το Δημόσιο και τα άλλα Ταμεία για τις περιπτώσεις όσων έχουν υποβάλει αιτήματα συνταξιοδότησης από 13.5.2016 μέχρι και σήμερα και τα επιμέρους Ταμεία βρίσκονται εκ νέου σε αδυναμία να εφαρμόσουν τα ψηφισθέντα και να υπολογίσουν και να εκδώσουν συντάξεις.

1.      Για να λάβει σύνταξη ο ασφαλισμένος, θα πρέπει να έχει θεμελιώσει δικαίωμα σε ένα από τα δύο Ταμεία και όχι απαραίτητα στο άλλο.

2.      Το Ταμείο που θα εκδίδει την σύνταξη θα είναι υποχρεωμένο να προβαίνει σε τρία σενάρια υπολογισμών σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα και στα δύο Ταμεία και να καταλήγει στο συμφερότερο ποσό! Τα σενάρια είναι: 1) Η λήψη εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης από Δημόσιο ή τον άλλον φορέα ασφάλισης και δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη από τον άλλο φορέα. 2) H λήψη εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης από Δημόσιο  και προσαύξηση σύνταξης από τον έτερο φορέα ασφάλισης και 3) Η λήψη εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης από το ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ κλπ και προσαύξηση σύνταξης από το Δημόσιο.

3.      Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από 13.5.2016 έως και τέλος του 2016 σε ένα Ταμείο, θα λάβουν σύνταξη υποχρεωτικά και για τα χρόνια που έχουν διανύσει στο άλλο Ταμείο, ακόμα και αν δεν το έχουν αιτηθεί και συνεχίζεται η δραστηριότητα και η ασφάλισή τους στο άλλο Ταμείο. Υποχρεωτικός υπολογισμός δηλαδή του διανυθεντα μέχρι τώρα χρόνου ασφάλισης στο δεύτερο Ταμείο, χωρίς ο ασφαλισμένος να σταματά ή να επιθυμεί να σταματήσει να ασφαλίζεται σε αυτό!

4.      Οι παραπάνω υποψήφιοι συνταξιούχοι, μετά την έκδοση της σύνταξής τους, επειδή θα συνεχίζουν να εργάζονται και να ασφαλίζονται αναγκαστικά στο άλλο Ταμείο, θα υπάγονται αναγκαστικά στις διατάξεις του άρθρου 20 του νόμου περί απασχολούμενων συνταξιούχων με μείωση του ποσού της σύνταξής τους κατά 60 %, γεγονός που όπως γίνεται παραδεκτό στην εγκύκλιο δεν γνώριζαν κατά την κατάθεσή της αίτησής τους για σύνταξη.

5.      Οι παραπάνω ασφαλισμένοι καλούνται τώρα να σπεύσουν στα Ταμεία όπουέχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/3/2018 και είτε να υποβάλουν δεύτερη αίτηση για συνυπολογισμό του χρόνου που θα αφορά στην ασφάλισή τους στον δεύτερο φορέα ασφάλισης είτε να αποσύρουν την αρχική τους αίτηση συνταξιοδότησης και στον πρώτο φορέα!

Η ερμηνεία που κάνουμε στα παραπάνω είναι ότι ουσιαστικά με αυτήν την ρύθμιση το Υπουργείο Εργασίας αποκλείει σε όσους έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης σε ένα Ταμείο και δεν έχουν θεμελιώσει στο άλλο και θέλουν ( ορθά και λογικά ) να εμμείνουν στην αίτησή τους  και να πάρουν τα ποσά που δικαιούνται από την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησής μέχρι και την έκδοση της αποφάσεως, την δυνατότητα να κάνουν αίτηση για σύνταξη στο άλλο Ταμείο όταν θεμελιώσουν. Αυτό σημαίνει όμως πρακτικά ότι τους αποκλείεει την δυνατότητα να διακδικήσουν δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη και όχι απλή προσαύξηση στην σύνταξή τους.

Ως προς το πρακτικό ζήτημα και επειδή η προθεσμία μέχρι 31.3.2018 τρέχει, στα πλαίσια της καθημερινής μου επαγγελματικής ενασχόλησης με αυτό το ζήτημα, έχω διαπιστώσει το πως πρέπει να κινηθεί ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος συνταξιούχος και σε τι κινήσεις πρέπει να προβεί από μόνος του για να διαφυλάξει τα δικαιώματά του.

Ωστόσο το θέμα για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης στον άλλο Φορέα Ασφάλισής τους και παραμένουν εργαζόμενοι στο Δημόσιο είναι πιο σοβαρό και δεν προβλέπεται απλή περικοπή σύνταξης.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης από 13.5.2016 και μετά στον άλλο Φορέα  Ασφάλισής τους και συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο, εάν μέχρι τέλος Μαρτίου, επιβεβαιώσουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους, θα λάβουν σύνταξη που αναλογεί στο διάστημα μέχρι 31.3.2018 και μετά η σύνταξή τους θα ανασταλεί, καθώς αυτό προβλέπεται από άρθρο 20 παράγραφος 2 του Ν.4387/2016 !  Για παράδειγμα εκπειδευτικός που συνεχίζει να εργάζεται στο Δημόσιο και έχι κάνει αίτηση στο ΤΣΜΕΔΕ για σύνταξη, θα λάβει ό,τι ποσό του αναλογεί από το ΤΣΜΕΔΕ, με αναγκαστικό συνυπολογισμό του ασφαλιστικού χρόνου και εισφορών που έχει στο Δημόσιο για το διάστημα μέχρι 31.3.2018 και η σύνταξή του θα ανασταλεί ολικώς από εκείνο το σημείο και μετά μέχρι και το χρονικό σημείο όπου θα αποχωρήσει από το Δημόσιο.

Αυτό που είναι σίγουρο για αυτήν την εγκύκλιο που φέρνει αυτές τις εξελίξεις είναι ότι δεν νοείται από καμία άρχή του Δημοσίου και του Κοινωνικοασφαλιστικού Δικαίου, να υποχρεώνεται ο αιτών σύνταξη σε ένα Ταμείο, να αιτείται και σύνταξη από άλλο Ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένος και συνεχίζει την ασφάλισή του. Είναι σίγουρο επιλέον ότι προσκρούει στην νομοθεσία των συντάξεων του Δημοσίου να λαμβάνει κάποιος ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο, χωρίς να έχει θεμελωθεί δικαίωμα με βάση τις διατάξεις του Δημοσίου.

Εκτός των άλλων αντίκειται σε θεμελιώδεις νομικές αρχές το να εμποδίζεται εν τοις πράγμασι ο υποψήφιος συνταξιούχος να χρησιμοποιήσει τον χρόνο ασφάλισης που διαθέτει σε ένα δεύτερο φορέα ασφάλισης κατά το δοκούν για τον καλύτερο υπολογισμό της σύνταξής του.

 Επίσης το περιθώριο που δίνεται στους ασφαλισμένους να σπεύσουν να καταθέσουν αιτήσεις και να λάβουν αποφάσεις μέχρι 31.3.2018 είναι για άλλη μια φορά ασφυκτικό. Ο δε τρόπος υπολογισμού της σύνταξης που εισάγει η εγκύκλιος ενισχύει το μπέρδεμα στον υπολογισμό των ποσών με βάση τον νέο νόμο και αναβάλλει ακόμα περισσότερο της έκδοση συντάξεων. Τα Ταμεία βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο ακομα μια φορά στο ζήτημα της εφαρμογής του νόμου και θα ζητήσουν εκ νέου περαιτέρω οδηγίες. Τέλος, όπως πληροφορούμαστε , η εγκύκλιος , δεν δίνει απαντήσεις στο θέμα των διπλοσυνταξιούχων και ήδη έχουν ζητηθεί νέες οδηγίες και επ’ αυτού.

Μέσα από την καθημερινή τριβή με το θέμα αυτό, στα πλαίσια των υποθέσεων πολλών υποψήφιων συνταξιούχων, ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ακόμα πιο καθαρή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Παρακάτω παρακολουθήστε σε βίντεο σχετικές με το θέμα τοποθετήσεις του Γιάννη Μαυρωνά:

https://www.youtube.com/watch?v=oFTV0-t51rQ

https://www.youtube.com/watch?v=iV5dDpYeYLE

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

grevena
Σπήλαιο των Γρεβενών: Το απόρθητο κάστρο που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος
Εκτός από τη μεγαλειώδη πέτρινη μορφή του Δία στην κορυφή, ο Όρλιακας φημίζεται για τα μανιτάρια και το φυσικό του κάλλος
Σπήλαιο των Γρεβενών: Το απόρθητο κάστρο που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος