Thumbnail
Η έκθεση στη νικοτίνη του τσιγάρου πριν και μετά τη γέννα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακοής σε ένα παιδί λόγω αφύσικης ανάπτυξης της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει αυτή την αίσθηση, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε σε πειράματα σε ποντίκια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ούρσουλα Κοχ του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσιολογίας “Journal of Physiology”, πρόσθεσαν νικοτίνη στο νερό που έπιναν έγκυα πειραματόζωα, έτσι ώστε το επίπεδο της νικοτίνης στο αίμα τους να είναι ανάλογο με εκείνο ενός τακτικού καπνιστή.

Τα ποντικάκια εκτέθηκαν στη νικοτίνη τόσο ως έμβρυα, όσο και ως μωρά μέσω του γάλατος που έπιναν από τη μητέρα τους εωσότου γίνουν τριών εβδομάδων, μια ηλικία η οποία αντιστοιχεί στην ηλικία που τα παιδιά πάνε στο δημοτικό. 

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους των νεαρών πειραματόζωων και έκαναν συγκρίσεις με ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί σε νικοτίνη. Διαπιστώθηκε ότι στα πρώτα δεν λειτουργούσαν εξίσου καλά οι νευρώνες που μετέφεραν τα νευρικά ακουστικά σήματα από τον κοχλία του αυτιού στο ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου, ενώ και τα ίδια τα σήματα μεταδίδονταν με μικρότερη ακρίβεια. Η συνέπεια ήταν να δημιουργούνται προβλήματα ακοής.  

«Δεν γνωρίζουμε πόσα ακόμη μέρη του ακουστικού συστήματος επηρεάζονται από τη νικοτίνη. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στις σωρευτικές επιπτώσεις της έκθεσης στη νικοτίνη», δήλωσε η Κοχ. Πρόσθεσε ότι «αν οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη τους και τα παιδιά τους εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο, θα πρέπει να εξετασθούν για τυχόν ακουστικά ελλείμματα».

Η έκθεση στη νικοτίνη, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, βλάπτει την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι έγκυες που καπνίζουν συμβατικό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, για γέννηση λιποβαρούς μωρού, ακόμη και για αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. 

Η νέα μελέτη, για πρώτη φορά, δείχνει ότι το ακουστικό εγκεφαλικό στέλεχος, η εγκεφαλική περιοχή που παίζει ρόλο-κλειδί για την ανάλυση των ακουστικών σημάτων, μπορεί να αναπτυχθεί με μη φυσιολογικό τρόπο στο παιδί, αν η μητέρα είχε εκτεθεί η ίδια –και είχε εκθέσει το παιδί της- στη νικοτίνη. Τα παιδιά αυτά είναι πιθανό να έχουν αργότερα μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα λόγου. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φοιτητές
Και νέα αποζημίωση 110.000 ευρώ σε αποφοίτους πρώην ΤΕΙ για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα! - Αδιανόητη η αδράνεια του κράτους
Ηδη, το κράτος έχει πληρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ για αποζημιώσεις και ακόμα δεν έχει ρυθμίσει το ζήτημα!
Και νέα αποζημίωση 110.000 ευρώ σε αποφοίτους πρώην ΤΕΙ για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα! - Αδιανόητη η αδράνεια του κράτους
Σωτήρης Ιωαννίδης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Ο Σωτήριος Ιωαννίδης έχει ξεπεράσει τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό του έργο
Με τις επιδόσεις αυτές επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά το υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο που παράγει το διδακτικό-ερευνητικό προσωπικό του...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Ο Σωτήριος Ιωαννίδης έχει ξεπεράσει τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό του έργο