Thumbnail
Ο Ήλιος είναι πηγή ζωής για τη Γη, ωστόσο, το άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο πλανήτης μας μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τη ζωή μας καθώς μπορεί να είναι υπεύθυνο για την πλήρη πτώση του συνόλου του ενεργειακού δικτύου της Γης

Σύμφωνα με επιστήμονες που μελετούν τον Ήλιο, ο κίνδυνος έχει όνομα και λέγεται «Εκτοξεύσεις Μάζας Κορώνας» (Coronal Mass Ejections), οι οποίες είναι τεράστιες εκρήξεις μαγνητικού πεδίου και πλάσματος από την κορώνα του άστρου, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Σε ακραίες περιπτώσεις οι εκρήξεις αυτές μπορούν να διακόψουν τα ραδιοκύματα και τα GPS, ενώ στο καταστροφικό σενάριο μπορούν να υπερφορτώσουν τα δίκτυα υψηλής τάσης και να τους προκαλέσει ανήκεστο βλάβη, βυθίζοντας στο σκοτάδι τη Γη.

Το χειρότερο είναι ότι στην περίπτωση που η Γη σαρωθεί από μια τέτοια έκρηξη, θα υπάρχουν μόνο 15 λεπτά προετοιμασίας για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του φαινομένου. Μάλιστα, το 1859 μια τέτοια έκρηξη είχε διακόψει τις επίγειες επικοινωνίες.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή τα διαστημικά «καιρικά» φαινόμενα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα μπορούσαν να προβλέψουν τις... διαθέσεις του Ήλιου και να αποτρέψουν -αν είναι εφικτό- μια μαζική καταστροφή του δικτύου ενέργειας στη Γη.

To Ποντίκι

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφρικανικη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο στη χώρα μας, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως η παρουσία της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ