Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Το παλαιότερο ψωμί στον κόσμο έχει ηλικία 14.000 ετών


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Ιούλιος, 2018 - 14:10 | Στην Κατηγορία:

Επιστήμονες ισχυρίζονται πως βρήκαν τη «συνταγή»

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι πρόγονοι μας έφτιαχναν το αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, το ανακάτευαν με λιωμένες ρίζες φυτών και νερό και το άφηναν στη φωτιά, για να δημιουργηθεί ένα μίγμα που θα έμοιαζε με ψωμί ανακατεμμένο με δημητριακά.

Σε σχετικό αφιέρωμα στο BBC εξηγείται από τον καθηγητή Ντόριαν Φούλερ πως το χρησιμοποιούσαν για να τυλίγουν το ψητό κρέας, στην προσπάθεια να φτιάξουν ένα πλήρες γεύμα.

Μέχρι πρότινος εικαζόταν πως το ψωμί έχει ηλικία 9.000 ετών, με βάση τα στοιχεία σε ανασκαφές στην Ανατολική Τουρκία.

Όμως ένα πρόσφατο εύρημα στη Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας τοποθετεί την γέννηση του ψωμιού περί το 13.000 π.χ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο κτίρια, που το καθένα περιείχε μία μεγάλη κυκλική εστία φωτιάς μέσα στην οποία βρέθηκαν καψαλισμένα ψίχουλα ψωμιού.

Αφού τα ανέλυσαν με μικροσκόπιο, τα δείγματα του ψωμιού «μαρτύρησαν» σημάδια αλέσματος, κοσκινίσματος και ζυμώματος.

Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία ανακάλυψε τα υπολείμματα του ψωμιού, τόνισε ότι αυτό ήταν το τελευταίο που περίμεναν να βρουν στο σημείο. «Το ψωμί είναι ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της κουλτούρας φαγητού στο παρελθόν και στο παρόν. Μας συνδέει με τους προϊστορικούς προγόνους μας».

Θεωρείται ότι το ψωμί θα φτιαχνόταν σε αρκετά στάδια, συμπεριλαμβανομένου «του αλέσματος δημητριακών και βολβών για να φτιαχτεί καλό αλεύρι, του ανακατέματος του αλευριού με νερό για να φτιαχτεί η ζύμη και του ψησίματος της ζύμης σε καυτές στάχτες σε τζάκι ή σε καυτή πέτρα» εξήγησε. 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

100.000 χρόνια πριν, οι «πρόγονοι» του Οδυσσέα διέσχιζαν τις θάλασσες... και ίσως ήταν Νεάντερταλ

Ο ομηρικός Οδυσσέας αποτελεί την επιτομή του περιπλανώμενου ταξιδευτή και του πολυταξιδεμένου ναυτικού

Εξελιγμένα εργαλεία και άλλες καινοτομίες του Homo Sapiens που μέχρι τώρα αγνοούσαμε

Οι πρόγονοι του συγχρόνου ανθρώπου (Homo sapiens) που ζούσαν στην Ανατολική Αφρική, είχαν αρχίσει, ήδη πριν από 320.000 χρόνια, αρκετά νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, να κάνουν μια σειρά από τεχνικές και κοινωνικές καινοτομίες

Η Αφροδίτη του Χόλε Φελς: Η αρχαιότερη απεικόνιση του ανθρώπου ήταν γένους θηλυκού

Η «Αφροδίτη του Χόλε Φέλς» (Venus of Hohle Fels) αποτελεί έως τώρα την αρχή της μορφής