Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Ούτε οι δεινόσαυροι δεν είχαν γλιτώσει από τα τσιμπούρια


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Δεκέμβριος, 2017 - 19:20 | Στην Κατηγορία:

Τελικά, ακόμη και οι δεινόσαυροι δεν είχαν γλιτώσει από τα τσιμπούρια. Επιστήμονες ανακάλυψαν μέσα σε κεχριμπάρια, τέσσερα παγιδευμένα τσιμπούρια. Το ένα παγιδευμένο τσιμπούρι ήταν πιασμένο πάνω στο φτερό ενός δεινόσαυρου, ενώ ένα άλλο ήταν πρησμένο από το πολύ αίμα που είχε ρουφήξει.

Τα κεχριμπάρια βρέθηκαν στην Μιανμάρ και χρονολογούνται προ 99 εκατ. ετών. Πρόκειται για τα πρώτα απολιθώματα που αποδεικνύουν ότι τα εν λόγω παράσιτα έπιναν το αίμα και των δεινόσαυρων πριν από σχεδόν 100 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές από την Ισπανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ενρίκε Πενιαλβέρ της Ισπανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications» ονόμασαν το -εξαφανισμένο πια- είδος τσιμπουριού «Deinocroton draculi» ή «το τρομερό τσιμπούρι του Δράκουλα».

«Τα τσιμπούρια είναι κακόφημοι παρασιτικοί οργανισμοί που πίνουν αίμα και έχουν τρομερή επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων, οικιακών, κτηνοτροφικών και άγριων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για τον ρόλο τους στα βάθη του παρελθόντος» δήλωσε ο Πενιαλβέρ.

Η ανακάλυψη ανοίγει επίσης ένα «παράθυρο» στον κόσμο των φτερωτών δεινόσαυρων, μερικοί από τους οποίους εξελίχθηκαν στα σημερινά πουλιά. Το φτερό με το τσιμπούρι μέσα στο κεχριμπάρι έχει παρόμοια δομή με τα φτερά των σύγχρονων πουλιών.

Τέτοια φτερά υπήρχαν ήδη σε αρκετούς δεινόσαυρους της μεγάλης ομάδας των θηροπόδων, η οποία περιλάμβανε τόσο δεινόσαυρους με πτητικές ικανότητες, όσο και χωρίς αυτές. Τα πουλιά ήσαν η μόνη υπο-ομάδα των θηροπόδων δεινοσαύρων, η οποία διασώθηκε από την μαζική καταστροφή των τελευταίων, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, πιθανότατα μετά την πτώση μεγάλου αστεροειδούς στη Γη.

Σχετικό βίντεο υπάρχει στο YouTube στη διεύθυνση:

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

http://nature.com/articles/doi:10.1038/s41467-017-01550-z

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Stickers: 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Στην αρχαία Ελλάδα έπιναν και μπύρα!

Νέα δεδομένα φέρνει στο φως επιστημονική έρευνα

Κι όμως! Οι μεγάλοι σεισμοί δεν σχετίζονται με τη Σελήνη

Δεν βρέθηκε καμία στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στη συχνότητα μεγάλων σεισμών και στη θέση της Γης σε σχέση με τη Σελήνη ή με τον Ήλιο

Επιστήμονες έλυσαν μυστήριο πέντε αιώνων; Τι δείχνει νέα έρευνα για την εξαφάνιση των Αζτέκων

Μια μεγάλη καταστροφή χτύπησε το 1545 το έθνος των Αζτέκων του Μεξικού, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να έρχονται αντιμέτωποι με υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους και αιμορραγία από τα μάτια, το στόμα και τη μύτη. Ο θάνατος ακολουθούσε γενικά σε τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Μέσα σε πέντε χρόνια, 15 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου το 80% του πληθυσμού - εξαφανίστηκαν, σε μια επιδημία που ονομάστηκε από τους ντόπιους "cocoliztli". Η λέξη σημαίνει αλκοόλ στη διάλεκτο Nahuatl των Αζτέκων. Τα αίτιά της, ωστόσο, αμφισβητούνταν για σχεδόν 500 χρόνια.