Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Διδακτέα ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Οκτώβριος, 2017 - 11:20 | Στην Κατηγορία:

Υπουργείο Παιδείας

Λαμβάνοντας υπόψη τη με αριθμ. 37/21-09-2017 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π, που αφορά: «Διδακτέα ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο, για το σχολικό έτος 2017-18», ισχύουν τα κάτωθι:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή (Ε΄ και ΣΤ΄)

2. Ιστορία (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄)

3. Θρησκευτικά (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄) Σύμφωνα με το επισυναπτόμενο παράρτημα:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1.

ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ε΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

1. Ο εκπαιδευτικός προσεγγίζει κριτικά τους διδακτικούς στόχους και τους προσαρμόζει στις ανάγκες της τάξης. Προτείνεται να δημιουργεί περιλήψεις, κατανοητούς ορισμούς κ.λπ., όπου είναι δυνατόν, ώστε με βάση αυτά ο μαθητής στη συνέχεια να συσχετίζει έννοιες και να προχωρά τη σκέψη του, κάνοντας συγχρόνως αναγωγές στην πράξη. Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός προτείνεται να δημιουργεί και να διαθέτει στους μαθητές του «εκπαιδευτικό υλικό» (π.χ. για επίκαιρα θέματα) και να τους καθοδηγεί στην αναζήτηση κα επεξεργασία πηγών, υλικού κτλ.

2. Ειδικότερα, είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούνται προτεινόμενα σχέδια εργασίας καθώς έτσι, μέσα από ενεργητικές μεθόδους εμπλοκής των μαθητών, καλλιεργούνται οριζόντιες ικανότητες και πραγματοποιούνται πολλοί (και επικαιροποιημένοι) στόχοι σύμφωνα με τις θεματικές του Προγράμματος Σπουδών.

3. Για τις επίκαιρες δραστηριότητες που προτείνονται, καθώς και για τα (προαιρετικά) σχέδια εργασίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παρακάτω πρόσθετο υλικό:

1. Νομοθετικό πλαίσιο ενηλικίωσης,

2. Νομοθεσία εθνικότητας και ιθαγένειας 3. Κείμενα και αποσπάσματα από ληξιαρχείο, 4. Αιτήματα που έχουν υποβληθεί από μετανάστες για επεξεργασία σε υπηρεσίες (μέσα από ιστοσελίδες),

5. Σύνταγμα της Ελλάδας, 6. Φωτογραφίες από τόπους λατρείας άλλων θρησκειών,

7. Συνθήκες για το περιβάλλον,

8. Διεθνής Αμνηστία, 9. Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, 10. Κείμενα για τη λειτουργία των σχολείων κατά το παρελθόν,

1. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας,

12. Υλικό για εναλλακτικές μορφές ενέργειας,

13. Εγχειρίδια ανακύκλωσης.

Δείτε το έγγραφο αναλυτικά σε μορφή pdf

Επισυνάψεις: 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα