Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

ΠΟΣΓΚΑμεΑ: 21 Μαρτίου - Επέτειος παγκόσμιας ημέρας ατόμων με Σύνδρομο Down


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Μάρτιος, 2017 - 10:50 | Στην Κατηγορία:

Το σύνδρομο Down, αποτελεί μία γενετική κατάσταση και όχι ασθένεια, άρα τα άτομα δεν πάσχουν από το σύνδρομο Down. Η αριθμητική αποτύπωση της 21ης Μαρτίου (3/21) συμπίπτει με το γενετικό φαινότυπο των ατόμων με σύνδρομο  Down (τρισωμία στο 21ο ζευγάρι χρωμοσωμάτων), δηλαδή με τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου. Για το λόγο αυτό  καθιερώθηκε διεθνώς από το 2006 η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Συνδρόμου Down, ημέρα που είναι αφιερωμένη στην προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα άτομα με σύνδρομο Down.

Τα άτομα με σύνδρομο Down, πέρα από κάποια κοινά εμφανισιακά γνωρίσματα, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό μία σειρά αναπτυξιακών δυσκολιών οι οποίες αφορούν  την κινητική και τη γνωστική τους ανάπτυξη. Είναι ευρεία η κλίμακα διαφοροποίησης των ατόμων με σύνδρομο Down όσον αφορά τις ικανότητες, τις δυσκολίες, τα χαρακτηριστικά, τα ενδιαφέροντα, καθώς και τα επιτεύγματά τους.

Το μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down για το 2017 είναι: «#MyVoiceMyCommunity - Enabling people with Down syndrome to speak up, be heard and influence government policy and action, to be fully included in the community (Η φωνή μου, η κοινότητά μου: Δίνοντας στα Άτομα με Σύνδρομο Down τη δυνατότητα να μιλήσουν, να ακουστούν και να επηρεάσουν κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις, να συμπεριλαμβάνονται πλήρως στην κοινότητα)

Η διαφορετικότητα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, η ισότητα, ο σεβασμός και η δικαιωματική προσέγγιση των αναγκών κάθε ανθρώπου, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μίας κοινωνίας πολιτών και είναι και οι αδιαπραγμάτευτες αρχές της ΠΟΣΓΚΑμεΑ.

Με βάση αυτές τις αρχές, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, μαζί με τις χιλιάδες οικογένειες των ατόμων με Σύνδρομο Down, μαζί με ολόκληρη την αναπηρική οικογένεια, συνεχίζουμε να μαχόμαστε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών στη ζωή, την εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, την υποστηριζόμενη και την ανεξάρτητη διαβίωση και εν γένει την ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων Σύνδρομο Down, με την άρση κάθε αδικίας που θέτει στο περιθώριο τα άτομα με Σύνδρομο Down και άλλες βαριές αναπηρίες και τις οικογένειές τους, με την κοινωνική και οικονομική υποστήριξη των οικογενειών τους, στην κατεύθυνση της προστασίας από συνθήκες ιδρυματισμού και περιθωριοποίησης και των ίδιων των ατόμων με Σύνδρομο Down, αλλά και των οικογενειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο κ. Ι. Λυμβαίο στο 210-5236501 ή στο 6936-577899 και με το Γ. Γραμματέα κ. Ι. Σπηλιόπουλο στο 6936-192399


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Η πρώτη φοιτήτρια με σύνδρομο Down στην Ελλάδα, στο τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας

Η Μαρία Νίτσα είναι η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο down

Ειδική άδεια 22 ημερών για υπαλλήλους που έχουν παιδιά με αυτισμό

Δικαίωμα ειδικής άδειας 22 ημερών ετησίως αποκτούν πλέον και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν παιδιά με αυτισμό, εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή είναι ενήλικα και δεν εργάζονται.

 

21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα ατόμων με σύνδρομο Down

« Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και γιορτάζεται την 21η Μαρτίου κάθε έτους.

Η ημέρα δεν επιλέχτηκε τυχαία, αλλά από τα αριθμητικά δεδομένα του Συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21).

Στόχος του εορτασμού αυτής της ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τα ιδιαίτερα αυτά άτομα.