Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Πάνω από 3 δισ. ευρώ κοστίζει στις οικογένειες η... δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών στην Ελλάδα


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Μάιος, 2018 - 09:36 | Στην Κατηγορία:

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ

Πάνω από 3 δισ. ευρώ κοστίζει στην ελληνική οικογένεια η... δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γονείς επενδύουν στη γνώση των παιδιών, διαθέτοντας χρήματα για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, μαθήματα που αφορούν τέχνες ή υπολογιστές, αλλά και τα έξοδα που αφορούν τις σπουδές μακριά από την οικογενειακή στέγη. Στα σχετικά έξοδα των νοικοκυριών συγκαταλέγονται και οι υπηρεσίες παιδαγωγών, παιδοκόμων και μπέιμπι σίτερς.

Τα διαθέσιμα στοιχεία από το 2015 δείχνουν ότι τα έξοδα για την ιδιωτική εκπαίδευση κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, με 792.331.939 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι ξένες γλώσσες με 621.164.425 ευρώ και οι οικονομικές μεταβιβάσεις για σπουδές στο εσωτερικό με 554.681.971 ευρώ.

Σημαντικό είναι και το ποσό που αφορά τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα, με τις δύο κατηγορίες να απορροφούν 753.633.197 εκατ. ευρώ.

Μεγάλα είναι και τα ποσά που δίνουν οι γονείς για αγορά βιβλίων και τα μαθήματα τεχνών και υπολογιστών, καθώς ανέρχονται στα 176 εκατ. και 184 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (πάντα με βάση τα στοιχεία του 2015).

Μάλιστα, η κρίση φαίνεται να μην επηρεάζει τα ποσά που δίνει η ελληνική οικογένεια για την εκπαίδευση των παιδιών. Οι γονείς μείωσαν κατά 50% τα έξοδα που αφορούν παιδαγωγούς παιδοκόμους, κατά 35% τα έξοδα που αφορούν σε αγορές βιβλίων και γραφικής ύλης και κατά 33% τις οικονομικές μεταβιβάσεις στο εσωτερικό. Στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα οι περικοπές εντός μίας τριετίας (2013-2015) μειώθηκαν μόνο κατά 1,1% και 0,7% αντίστοιχα.

Η έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση το 2015 έφταναν τα 8,8 δισ. ευρώ, με τα 5,5 δισ. (62,8%) να είναι δημόσιες και τα 3,3 δισ. (37,2%) να είναι ιδιωτικές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα