Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Μυρίζει "μπαρούτι" η Φιλοσοφική για την κατάτμηση του ΦΠΨ και τα επαγγελματικά δικαιώματα του τομέα "Π"


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 1 Οκτώβριος, 2018 - 18:18 | Στην Κατηγορία:

Τι αναφέρει το ψήφισμα της συνέλευσης καθηγητών του τμήματος ΦΠΨ

Σημαντικές ανακατατάξεις φέρνει το νομοσχέδιο  «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» στην Φιλοσοφική Σχολή και συγκεκριμένα στο ΦΠΨ, καθώς στο άρθρο 12 προβλέπει διάσπαση το 2019-2020 του ενιαίου ως τώρα τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Όπως ορίζει το άρθρο 12 του νομοσχεδίου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», το ενιαίο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής κατατέμνεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2019-2020) ως εξής:

Α) Τμήμα Φιλοσοφίας

Β) Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Ο Τομέας Ψυχολογίας αφομοιώνεται στο ήδη υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φιλοσοφίας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4521/2018 (Α΄ 38). 

Αντιδράσεις από καθηγητές και φοιτητές

Το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Οκτωβρίου προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Όπως αναφέρει η συνέλευση καθηγητών του τμήματος ΦΠΨ σε σημερινό ψήφισμά της (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟ ΕΔΩ), "το Σχέδιο Νόμου με τρόπο επιδεικτικό διασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών πτυχιούχων του Τμήματος Φιλοσοφίας και αγνοεί την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους μελλοντικούς πτυχιούχους του Τμήματος που προκύπτει από τον Τομέα Παιδαγωγικής, παραβλέποντας ακόμα και τη συνταγματική υποχρέωση της διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Πανεπιστημιακού Τμήματος εισαγωγής σε περίπτωση τροποποίησης, μετεξέλιξης, κατάργησης ή όποιας διαφοροποίησής του."

Οι καθηγητές κάνουν λόγω για μεροληψία κατά του τμήματος που προκύπτει από τον τομέα Παιδαγωγικής καθώς όπως αναφέρουν ταυτοποιεί τους φοιτητές των Τομέων Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας με τα αντίστοιχα Τμήματα αλλά όχι τους φοιτητές του Τομέα Παιδαγωγικής.

Στο ίδιο ψήφισμα γίνεται λόγως για πρόταση που καταργεί τις αρχές της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων μέσωσυλλογικών οργάνων, υποβαθμίζει εμφανώς το επιστημονικό πεδίο που άπτεται των Επιστημών Εκπαίδευσης και υιοθετεί τακτικές μη ισόνομης και μη ισότιμης αντιμετώπισης των φοιτητών

Οι καθηγητές θα απέχουν από το διδακτικό τους έργο από 1η Οκτωβρίου έως και την 8η Οκτωβρίου

Έκρυθμη φαίνεται πως είναι η κατάσταση και στον φοιτητικό σύλλογο της Φιλοσοφικής, ο οποίος, σύμφωνα πληροφορίες, ετοιμάζεται να αντιδράσει δυναμικά ενάντια στις εν λόγω εξελίξεις

Επισυνάψεις: 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Οι Τέχνες στο ελληνικό σχολείο: παρόν και μέλλον, συνέδριο στη Φιλοσοφική σχολή, 11-13/10

Πρόσκληση για τη διεξαγωγή Συνεδρίου με τίτλο "Οι Τέχνες στο ελληνικό: παρόν και μέλλον " που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλοσοφική Σχολή στις 11, 12, 13 Οκτωβρίου 2018.