Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων για την ελληνική μουσική στη Πελοπόνησσο


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος, 2017 - 11:53 | Στην Κατηγορία:

Κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ»

σε συνεργασία με τα

Παραρτήματα του «ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ» στην Πελοπόννησο

διοργανώνουν

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλαμάτα - Πάτρα - Πύργος - Σπάρτη - Τρίπολη -  Άργος - Κιάτο

 Περίοδος 2016-2017

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», σε συνεργασία με τα τοπικά παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων στην Πελοπόννησο, διοργανώνουν για την περίοδο 2016-2017 έναν κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε:

1.      Εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2.      Εκπαιδευτικούς και μαθητές Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων.

3.      Δασκάλους χορού και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλων τοπικών

         χορευτικών και λαογραφικών Συλλόγων.

4.      Καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών.

5.      Τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες.

6.      Μέλη Κ.Α.Π.Η.

Θα πραγματοποιηθούν στις πόλεις της Πελοποννήσου όπου λειτουργούν τοπικά παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων, με διάρκεια ένα τριήμερο (Παρασκευή-Κυριακή):

 1. Καλαμάτα 4-5-6 Νοεμβρίου 2016
 2. Πάτρα 2-3-4 Δεκεμβρίου 2016
 3. Πύργος 13-14-15 Ιανουαρίου 2017
 4. Σπάρτη 3-4-5 Φεβρουαρίου 2017
 5. Τρίπολη 3-4-5 Μαρτίου 2017
 6. Άργος 10-11-12 Μαρτίου 2017
 7. Κιάτο 12-13-14 Μαΐου 2017

Το πρόγραμμα σε κάθε πόλη θα περιλαμβάνει:

1.      Την Παρασκευή 3 Μαρτίου (ώρα 11:00-13:00) επίσκεψη στο τοπικό Μουσικό Σχολείο του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη. Ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τον διευθυντή και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

 

2.      Την Παρασκευή 3 Μαρτίου σε αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης (οδός Νίκου Γκάτσου) και ώρα 14:30-16:30, ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους συμμετέχοντες σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ως την  Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017) στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κέντρου Φ. Ανωγειανάκης: [email protected]

Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, το οποίο γίνεται στο πλαίσιο της «Εκπαιδευτικής δράσης για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 ώρα 14:30-16:30.

Ονοματεπώνυμο:  

Ειδικότητα:   

Σχολείο:

Τηλέφωνο επικοινωνίας:   

3.      Θα δοθούν στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση διαγωνισμού ζωγραφικής και κατασκευών για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου στην Καλαμάτα.

4.      Την Παρασκευή 3 Μαρτίου (ώρα 17:00-18:30) συνάντηση του καθ. Λάμπρου Λιάβα και μελών του τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. της περιοχής. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ).

5.      Το Σάββατο 4 Μαρτίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης και ώρα 10:30-13:30 και 17:00-20:00, επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (το πρωί) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (το απόγευμα).

 Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πληροφοριακό υλικό σε ψηφιακή μορφή, η σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης, σε όσους παρακολουθήσουν και τα δύο σεμινάρια.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι Δηλώσεις συμμετοχής στο Λύκειο Ελληνίδων ως 24 Φεβρουαρίου 2017 στο Λύκειο των Ελληνίδων Τρίπολης: [email protected]

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (το πρωί)  &

«Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (το απόγευμα) 

Ονοματεπώνυμο:

Iδιότητα:

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

E-mail επικοινωνίας:

 

6.      Την Κυριακή 5 Μαρτίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης  (ώρα 11:00-13:00) μουσική τιμητική εκδήλωση όπου θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Λύκειο των Ελληνίδων οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και τραγουδιστές, καθώς και οι ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου και μελών των Κ.Α.Π.Η.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη

Χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

 

--------------------------------------------<>------------------------------------------------

 

Ακολουθεί το κείμενο που μπορείτε να στείλετε

στους δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές.

 

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο πλαίσιο 

της «Εκπαιδευτικής δράσης για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική»

Πελοπόννησος 2016-2017

 

 Φορέας υλοποίησης:

Κέντρο ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»

 & Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Τρίπολης

με την ευγενική χορηγία του «Ιδρύματος Γεώργίου & Βικτωρίας Καρέλια»

 

Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικοπαιδαγωγό κα Νάνση Τουμπακάρη  σε αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης (οδός Νίκου Γκάτσου) την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 στις 14.30 και θα διαρκέσει δυο ώρες. Απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων (δασκάλους, μουσικούς, γυμναστές, φιλόλογους κ.ά.).

 

Θα περιλαμβάνει: 

 • Εμπεριστατωμένη παρουσίαση των λαϊκών μουσικών οργάνων και της παραδοσιακής μουσικής, με μουσικά παραδείγματα απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τα παράλια της Μ. Ασίας.
 • Παράδειγμα διδασκαλίας και ενορχήστρωσης ενός παραδοσιακού τραγουδιού
 • Προτάσεις για σχέδια εργασίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τον λαϊκό μουσικό πολιτισμό, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των κουδουνιών στα ζώα και στον άνθρωπο.

 Οι συμμετέχοντες θα παίρνουν ένα DVD-data στο οποίο περιέχονται:

 • ο «Οδηγός για Νέους» του Κέντρου, με τίτλο «Ένα βιολί διηγείται» της Νάνσης Τουμπακάρη σε μορφή pdf,
 • 52 ηχητικά παραδείγματα με μουσικές από όλον τον ελλαδικό χώρο, 
 • σχετικά βίντεο,
 • εκπαιδευτικό υλικό για χρήση στην τάξη.

 

Οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να πάρουν μέρος στο σεμινάριο, θα πρέπει να αποστείλουν την παρακάτω Δήλωση συμμετοχής* ως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κέντρου Φ. Ανωγειανάκης:

[email protected]

Γραμματειακή υποστήριξη: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00

Τηλ. 210-3231164 (Γρηγόρης Φιλίδης)

 

Οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν επίσης βεβαίωση παρακολούθησης, με τη σφραγίδα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», υπογεγραμμένη από τον καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Λάμπρο Λιάβα (που έχει την επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος) και την επιμορφώτρια μουσικοπαιδαγωγό κα Νάνση Τουμπακάρη.  

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017)

Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, το οποίο γίνεται στο πλαίσιο της «Εκπαιδευτικής δράσης για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 ώρα 14:30-16:30.

 

Ονοματεπώνυμο:  

Ειδικότητα:   

Σχολείο:,

Τηλέφωνο επικοινωνίας:   

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα