Thumbnail
Φιλόλογοι Καθηγητές στο Δ.Σ  της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης  
Ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε η πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα του ενδεκαμελούς Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., στο οποίο συμμετέχουν έξι φιλόλογοι, εκ των οποίων δύο γυναίκες: ευοίωνο σημείο για τη σημαντική εκπροσώπηση του φιλολογικού κόσμου στο συνδικαλιστικό όργανο του Κλάδου καθώς και για την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή του στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας.
 
Συγκεκριμένα, εκτός από τον Πρόεδρο Νικόλαο Παπαχρίστο, φιλόλογοι είναι ο Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, ειδικός Γραμματέας, ο Θεόδωρος Τσούχλος, ταμίας και μέλη οι : Ελένη Ζωγραφάκη (πρώην Πρόεδρος), Μαρία Δανιήλ και Νίκος Δάρδαλης.
 
Αν ανατρέξουμε για λίγο στα προηγούμενα Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν, θα διαπιστώσουμε ότι η παρουσία φιλολόγων, στα εκάστοτε Δ.Σ., ήταν εξαιρετικά ισχνή, μολονότι στην οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος και στην ίδρυση της Ο.Λ.Μ.Ε. (1924) είχαν συμβάλει δύο κορυφαίοι φιλόλογοι και παιδαγωγοί ο Δημήτρης Γληνός (1882-1943) και η Ρόζα Ιμβριώτη (1898-1977), ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1930 είχε εκλεγεί στη διοικούσα επιτροπή η εκπαιδευτικός Έλλη Δασκαλάκη και στη δεκαετία του 1960, η Έλλη Σκούταρη. Παράλληλα, τιμής ένεκεν, αναφέρουμε τους διατελέσαντες, κατά καιρούς, φιλολόγους, Προέδρους της Ο.Λ.Μ.Ε. μετά τη μεταπολίτευση, το 1975: Μιχαήλ Κουρκούτα, Ανδρέα Ράθωση, Χρήστο Μιχαλέ, Λαέρτη Τανακίδη, Ιωάννη Κατρίνη, Νίκο Παπαχρίστο, και, τελευταία, την Ελένη Ζωγραφάκη – Τελεμέ, πρώτη γυναίκα Πρόεδρο. Ειδικότερα, όμως, η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλο στο Δ.Σ. ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Έτσι, για λόγους ιστορικούς, σημειώνουμε ότι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, μετά τη μεταπολίτευση, ήταν η φιλόλογος – επ. Γυμνασιάρχης Ιωάννα Μαζαράκου (1976-1980) και ακολούθησαν, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, οι: Δήμητρα Τσουγκρή, Σταυρούλα Μαντουβάλου, Είρα (Ειρήνη) Βαλσαμάκη, μετέπειτα Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Δέσποινα Σαλτουρίδου, αργότερα Σύμβουλος στα ελληνικά σχολεία του Βελγίου, Δέσποινα Σουβατζή, Χρυσούλα Καρακατσάνη, Μαρίνα Μέλου, Μαρία Μητσάκα, Γεωργία Θανάσουλα, Βασιλική Πιαδίτου, Θεοδώρα Ξυπολιά, Άννα Μπάχτη, Αγγελική Φατούρου, στην πλειοψηφία τους φιλόλογοι.
 
Ευχόμαστε, ολόψυχα, στα μέλη του νεοεκλεγέντος Δ.Σ., καλή επιτυχία στο έργο τους και αναμένουμε, τόσο από το φιλόλογο Πρόεδρο όσο και από τους συναδέλφους φιλολόγους να συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ανθρωπιστικής μας παιδείας, η οποία υφίσταται τελευταία απηνή διωγμό, καθώς και στην προάσπιση και ενίσχυση των φιλολογικών μαθημάτων στη Β/θμια Εκπ/ση, συνεργαζόμενοι προς τούτο και με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, επιστημονική Ένωση των καθηγητών Κλ. ΠΕ2 κυρίως της Β/θμιας Εκπαίδευσης.
 
Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, δ.φ.
πρ. Πρόεδρος Π.Ε.Φ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Arxaia-Athina
Αρχαία Αθήνα: Δολοφονίες και ξύλο για πόρνες - Η παρανομία και ο υπόκοσμος της Κλασικής Περιόδου
Αν ρίξουμε μία ματιά στους δικανικούς λόγους της εποχής, αυτοί είναι γεμάτοι από δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και ένα σωρό άλλα εγκλήματα και απατεωνιές
Αρχαία Αθήνα: Δολοφονίες και ξύλο για πόρνες - Η παρανομία και ο υπόκοσμος της Κλασικής Περιόδου
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!
Περπάτησε 92,5 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή με δύσκολα κομμάτια και έφτασε στον προορισμό του μετά από σχεδόν 19 ώρες.
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!