Thumbnail
Τα βασικά σημεία που ορίζονται από το σχεδιο νόμου για τα Μεταπτυχιακά και τις αποδοχές των καθηγητών

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου βρέθηκε στην Σύνοδο των Πρυτάνενω παρουσιάζοντας το περιεχόμενο του τριετούς πλάνου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι στις 25 Μαΐου θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο ρυθμίσεων για την τριτοβάθμια. «Ακούσαμε όλες τις απόψεις. Υπήρξαν κάποιες επιμέρους διαφωνίες. Κάποιες, θα τις λάβουμε υπ'οψιν», είπε.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τα Μεταπτυχιακά προβλέπει κατώτατο ποσοστό διδασκόντων

Οι κατευθύνσεις του νόμου οριοθετούν τα τέλη φοίτησης στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ως αποτέλεσμα μιας αυστηρής κοστολόγησης αυτών. 

Ο προσδιορισμός των διδάκτρων, όπου αυτά υπάρχουν, θα πρέπει να υπόκειται στην  αρχή της ανταποδοτικότητας κατόπιν λεπτομερούς κοστολόγησης των δαπανών που  είναι αναγκαίες για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τους μεταπτυχιακούς  φοιτητές.  

Στον βαθμό που μπορεί να υπάρξει ανισόμετρη σχέση και δυσαναλογία μεταξύ των τελών φοίτησης και των Παροχών στους φοιτητές από ένα Μεταπτυχιακό, ο Υπουργός Παιδείας θα μπορεί να παρέμβει και να σταματήσει την διαδικασία ίδρυσης του Μεταπτυχιακού

Όπως αναφέρουν οι άξονες που δόθηκαν κατά την διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων το Υπουργείο Παιδείας μέσω του νόμου ορίζει ανώτατο όριο στις απολαβές των Καθηγητών από τα έσοδα που απορρέουν από τα τέλη Φοίτησης των Μεταπτυχιακών. Όπως σημειώνεται το ανώτατο όριο αυτό είναι 20% των μηνιαίων αποδοχών των καθηγητών.

Το σχέδιο νόμου ορίζει τον τρόπο που θα υπολογίζονται τα κριτήρια για ΔΩΡΕΑΝ φοίτηση στα Μεταπτυχιακά σε όλη την Ελλάδα. 

Περιπτώσεις απαλλαγής από δίδακτρα

Το σχέδιο νόμου επιπροσθέτως ορίζει την δυνατότητα απαλλαγής φοιτητών σε μερικό ή ολικό επίπεδο από την τέλη φοίτησης, εφόσον οι τελευταίοι παρέχουν στο πανεπιστήμιο υπηρεσίες που να σχετίζονται με την ακαδημαϊκή διαδικασία και δεν θα υπερβαίνουν τις έξι ώρες την εβδομάδα

Δεν πρέπει να υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στις μεταπτυχιακές σπουδές για  οικονομικούς λόγους. Προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να εξασφαλισθούν από το  Υπουργείο πόροι για την παροχή Υποτροφιών.  

ΜΟΔΙΠ και ΑΔΙΠ θα πρέπει να αξιολογούν κάθε ΠΜΣ ανά τριετία.    

.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ξηροί καρποί
Ποιος ξηρός καρπός ωφελεί την καρδιά και την ανδρική γονιμότητα;
Τραγανά, θρεπτικά και με ήπια γλυκιά γεύση, τα φουντούκια συνδέονται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος
Ποιος ξηρός καρπός ωφελεί την καρδιά και την ανδρική γονιμότητα;
oikopeda1
Τι αλλάζει στους καθαρισμούς οικοπέδων με το νέο νομοσχέδιο – Πότε λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες
Έως τις 15 Ιουνίου η δήλωση και ο καθαρισμός – Αυστηρότεροι έλεγχοι, κλιμακωτά πρόστιμα και ξεκάθαροι ρόλοι για δήμους και Πυροσβεστική
Τι αλλάζει στους καθαρισμούς οικοπέδων με το νέο νομοσχέδιο – Πότε λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες
ζαχαρακη
Ανάρτηση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, με αφορμή τον εορτασμό, αύριο 9 Φεβρουαρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
« Έχουμε όλοι μας χρέος - και περισσότερο από όλους η Πολιτεία – να στηρίξουμε την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.»
Ανάρτηση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, με αφορμή τον εορτασμό, αύριο 9 Φεβρουαρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.