Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Σε πορεία αναδιάρθρωσης η Ανώτατη Εκπαίδευση


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 5 Ιούλιος, 2018 - 10:47 | Στην Κατηγορία:

Εκπαίδευση στο τύπο 

Σε μία επισκόπηση της πολιτικής του τελευταίου χρόνου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου η κυβέρνηση προωθεί με γρήγορους ρυθμούς τη νέα χωροταξία και εφαρμόζει το νόμο - πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, προχώρησε χτες το υπουργείο Παιδείας.

«Η νέα περίοδος που αρχίζει για τη χώρα μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια βρίσκει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όχι μόνο να έχει ήδη γυρίσει σελίδα, αλλά και να έχει κλείσει το "βιβλίο" της υποχρηματοδότησης, της απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου και των αποκλεισμών για τους οικονομικά αδύνατους», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του επιχείρησε σε συνέντευξη Τύπου να εμφανίσει μία εικόνα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία απέχει από την πραγματικότητα των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη «νέα χωροταξία» των ιδρυμάτων, με την οποία υλοποιείται η στρατηγική ακόμα στενότερης, άμεσης και «ευέλικτης» σύνδεσής τους με τις επιχειρήσεις. Στάθηκε στις διαδικασίες που προκρίθηκαν από την κυβέρνηση για τις συνέργειες - συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Επισήμανε πως πρόκειται για μία διαδικασία «από τα κάτω», φέρνοντας σε αντιπαραβολή το παλιότερο «σχέδιο Αθηνά», που έγινε με Προεδρικά Διατάγματα, υπό την ίδια όμως στρατηγική που υπηρετούν και οι αναδιαρθρώσεις τις οποίες προχωρά η τωρινή κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, πάντως, παραμένουν τα προβλήματα στις σπουδές για χιλιάδες φοιτητές και οι ελλείψεις σε προσωπικό, που επιχειρείται να καλυφθούν και με την αυτοδύναμη διδασκαλία η οποία προβλέπεται για 1.500 κατόχους διδακτορικού. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για αύξηση κατά 37% από πέρυσι για κάλυψη λειτουργικών δαπανών, με χρήματα που προήλθαν από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και από τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για όλες τις δράσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα και στοιχεία για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ο νόμος που ψηφίστηκε οδήγησε σε αύξησή τους και σε γενίκευση των διδάκτρων. Ετσι, ενώ το Δεκέμβρη του 2015 λειτουργούσαν 735 ΠΜΣ, από τα οποία με δίδακτρα ήταν 416 στα Πανεπιστήμια και 108 στα ΤΕΙ, φέτος προβλέπονται να λειτουργήσουν 923, από τα οποία τα 665 με δίδακτρα.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, πριν τη νέα σχολική χρονιά θα γίνει γνωστό το νέο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Έλληνας δάσκαλος = Το πολυεργαλείο. Φτάνει πια

Του Δημήτρη Μπούκα, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής

1.000 κενά στο νομό Ηρακλείου - Μόνιμοι διορισμοί τώρα!

Σύλλογος ΠΕ Ηρακλείου: Η εκπαιδευτική κοινότητα απαιτεί μόνιμους διορισμούς στη Δημόσια Εκπαίδευση 1.000 κενά στο νομό Ηρακλείου