Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Που θα φτάσουν οι φετινές βάσεις: Ούτε 19.000 μόρια για την Ιατρική


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Ιούλιος, 2018 - 17:22 | Στην Κατηγορία:

Βάσεις εισαγωγής

Κάτω από τα 19.000 μόρια η Ιατρική Αθηνών, στα 18.250 η Νομική και στα 18.300 μόρια το Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ. Η Ιατρική Αθηνών Θα απολέσει το ψυχολογικό της όριο των 19.000 μορίων. Για την εισαγωγή στην πλέον περιζήτητη σχολή των ΑΕΙ φέτος θα χρειαστούν 18.960 μόρια. Ο μεγάλος αντίζηλός της, το Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ, θα βρεθεί στα 18.300 μόρια, κινδυνεύοντας από τη Νομική Αθηνών, η βάση της οποίας θα κινηθεί προς τα 18.250 μόρια. Στον αντίποδα, οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικές βουτιές ακόμη και 1.000 μορίων και πάνω. Το βαθμολογικό κατώφλι για τα πανεπιστήμια εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα 6.850 μόρια και για τα ΤΕΙ στα 2.800 μόρια (για τμήματα για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα). Η Κ σήμερα με τη συνδρομή του μαθηματικού αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη παραθέτει τις τελικές εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής σε εκατοντάδες τμήματα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη φέτος ισχύουν νέα δεδομένα που ανατρέπουν το τοπίο σε σύγκριση με το 2017. Συγκεκριμένα, υπάρχει αύξηση των θέσεων των εισακτέων (κατά 3.966 θέσεις, συνολικό 74.692), μέρος της οποίων θα δοθεί στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων. Επίσης, τα παιδαγωγικά τμήματα εντάχθηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση γι' αυτές τις σχολές και αντίστοιχα τις βάσεις τους έως και 2.000 μόρια. Τρίτο νέο δεδομένο αποτελεί η λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Τα πρώτα στοιχεία της σύγκρισης των φετινών με τα περυσινά στατιστικά των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων, οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι βάσεις των σχολών των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή ελαφρώς ανοδικό, n πτώση στα πολυτεχνεία και τις σχολές θετικών επιστημών θα είναι αισθητή, ελαφρά πτώση προβλέπεται για τις σχολές επιστημών υγείας και άνοδος στα οικονομικά τμήματα.
Κρίσιμος παράγοντας είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων, που κάθε χρόνο μεταβάλλονται πόσο μάλλον που η προθεσμία για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων με τις επιλογές των υποψηφίων ολοκληρώνεται αύριο. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της ουδείς υποψήφιος θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το τρίτο

 

Πηγή: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2018 σύμφωνα με νέες πληροφορίες

Η πιθανή ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων και ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής

Που πηγαίνουν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές

Πάνω από 100 τμήματα ανοίγουν τις εισόδους τους με λιγότερα από 10.000 μόρια