Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Υψηλή συμμετοχή της Κρήτης στους Μαραθώνιους ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μάρτιος, 2017 - 10:25 | Στην Κατηγορία:

Μαραθώνιοι Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία

Με αφορμή τη διεθνή μέρα γαλλοφωνίας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου, οργανώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα Μαραθώνιοι Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία. Την ίδια μέρα και ώρα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος ξεκινούν αναγνώσεις κειμένων Γάλλων ή Ελλήνων συγγραφέων μεταφρασμένων στα γαλλικά. Η Ενωση Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης συμμετέχοντας στην παραπάνω πρωτοβουλία διοργάνωσε την εκδήλωση με τίτλο «Η Κρήτη διαβάζει Καζαντζάκη». Από τα Χανιά έως την Ιεράπετρα, με ενδιάμεσους σταθμούς το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, μαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι των γαλλικών διάβασαν αποσπάσματα από το έργο του Ν. Καζαντζάκη «Αναφορά στο Γκρέκο».  Η ανταπόκριση και η προσέλευση ξεπέρασε σε όλες τις πόλεις κάθε προσδοκία.

Η εμπειρία της δημόσιας ανάγνωσης υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, η εναλλαγή ελληνικών και γαλλικών αποσπασμάτων με την ταυτόχρονη προβολή του κειμένου στην άλλη γλώσσα, η θέρμη, η υπερηφάνεια και ο ενθουσιασμός στα μάτια των συμμετεχόντων και του κοινού, όλα συνέτειναν στο να δημιουργηθεί ένα μοναδικό κλίμα!

Το Ηράκλειο ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο μετά από 5.30 ώρες ανάγνωσης και με τη συμμετοχή 180 αναγνωστών. Διαβάστηκαν αποσπάσματα και από τα 31κεφάλαια του βιβλίου ενώ τον πρόλογο και τον επίλογο απήγγειλε θεατρικά ο ηθοποιός-σκηνοθέτης και καθηγητής γαλλικών κ. Αντώνης Περαντωνάκης. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηρακλείου με μια χορογραφία και ταυτόχρονη απαγγελία στην πλατεία Καλλεργών. Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η καθηγήτρια μουσικής κα. Μαρία Πιταροκοίλη.  Εκτός των μεμονωμένων αναγνωστών, συνολικά έλαβαν μέρος 16 σχολεία του Νομού Ηρακλείου. Αναλυτικότερα :

Γυμνάσιο - Λύκειο Βιάννου

Γυμνάσιο-Λύκειο Αγ. Βαρβάρας

Δημοτικό Σχολείο Κουνάβων

1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

2ο Δημοτικό Σχ. Ηρακλείου

6ο-44ο Δ.Σ. Ηρακλείου

30ο Δ.Σ. Ηρακλείου

1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Ηρακλείου

6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο

9ο Δ.Σ. Ηρακλείου

Η Ενωση Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την υποστήριξη και τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

«Η Κρήτη διαβάζει Καζαντζάκη» ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που εγκαινίασε την πολιτιστική ατζέντα της Ε. Κ. Γ. Φ. Κρήτης με τίτλο “Rendez-vous culture 2017”.

Σειρά έχει το αφιέρωμα στο γαλλικό σινεμά το οποίο στο Ηράκλειο θα διεξαχθεί από 3 έως 7 Απριλίου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πρωινές προβολές της ταινίας « Belle et Sébastien »για σχολεία και απογευματινές προβολές και μουσικές εκδηλώσεις για το κοινό.

Για τις υπόλοιπες πόλεις οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη η ανταπόκριση του τρικαλινού κοινού στην πρόσκληση για τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία

Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων

Μαραθώνιος ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία

Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων