Thumbnail
Ανακοίνωση

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης, πραγματοποίησε στις 13/4/18 συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης καιτου υπέβαλε σχετικό υπόμνημα με αναλυτική έκθεση των προβλημάτων και των αιτημάτων μιας σειράς σχολείων από όλους τους νομούς για το οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης, καθώς και συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν τη μεταφορά των μαθητών, τη δημιουργία ΚΔΑΠ και τις σχολικές εκδρομές.

Πρωταρχικό ζήτημα που μας απασχόλησε σε αυτή τη συνάντηση ήταν η σχολική στέγη, καθώς η ολοένα αυξανόμενη υποβάθμισή της στο νησί μας έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε όλους τους γονείς, που τα παιδιά τους περνούν μέσα στα σχολικά κτίρια τη μισή τους ζωή. Η παλαιότητα των σχολικών κτιρίων, οι μικρές και λίγες τάξεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού και η διεύρυνση των τάξεων–κοντέινερς, η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης και πυρασφάλειας, τα μισθωμένα ακατάλληλα κτίρια, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, η έλλειψη υποδομών και χώρων για τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες και πολλά άλλα ακόμα που έχουμε καταγράψει όλο αυτό το χρόνο μετά από συναντήσεις με ενώσεις και συλλόγους γονέων, μας οδηγούν στην ανάγκη να διεκδικήσουμε την άμεση μέριμνα από την πολιτεία, είτε αυτή εκφράζεται στο πρόσωπο των δήμων, είτε της περιφέρειας, είτε του υπουργείου. Είναι φανερό από την εικόνα που έχει έρθει από όλους τους νομούς της Κρήτης ότι οι ανάγκες για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ η συντήρηση των ήδη υπαρχόντων απαιτεί γενναία χρηματοδότηση από το κράτος.

Τα παραδείγματα που αναφέραμε στον κ. Περιφερειάρχη είναι πολλά και με ιδιαίτερα οξυμμένο το πρόβλημα. Πρώτα και κύρια είναι όλα αυτά τα σχολεία που λόγω της παλαιότητάς τους δεν αντιμετωπίζουν ένα ή δυο προβλήματα αλλά πολλά, που σχετίζονται με τη στατικότητα, τη συντήρηση, την επέκτασή τους, λόγω αύξησης του μαθητικού πληθυσμού, τη θωράκισή τους σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς. Μερικά από αυτά τα σχολεία είναι το 53ο και 54ο ΔΣ Ηρακλείου (Π. Ακαδημία), το 11ο ΔΣ Ηρακλείου που χτίστηκε το 1889, το 12ο ΔΣ Ηρακλείου, το 2ο και 5οΑλικ/σού, το ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου που από το 2006 λειτουργεί σε σκουριασμένες λυόμενες αίθουσες με έντονα προβλήματα υγρασίας και μούχλας,το σχολείο του Καλού Χωριού Αγ. Νικολάου που έχει κτιστεί το 1965, το 1ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο Αγ. Νικολάου που κατασκευάστηκε στις αρχές του ’80 (με αντισεισμικό κανονισμό του ΄59), το 1ο ΔΣ Νεάπολής και το Γυμνάσο Νεάπολης, το 2ο Δημοτικό  Σχολείο Τυμπακίου, το Γυμνάσιο-Λύκειο και Εσπερινό Γυμνάσιο Τυμπακίου, το ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ ΚαστελλίουΚισάμου που συστεγάζονται.

Αναφερθήκαμε ακόμα και σε νέα σχολικά κτίρια που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέγερσης που, ωστόσο, συχνά οι διαδικασίες σταματούν για διάφορους λόγους με θύματα τα παιδιά που συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε πολύ δυσμενείς συνθήκες. Τέτοια σχολεία είναι το Καπατενάκειο και το Δημοτικό Κοκκίνη Χάνι, που μέχρι να μεταφερθούν στα καινούρια κτίρια όταν αυτά ολοκληρωθούν χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων για την βελτίωση των υπάρχουσων κτιρίων.Επιπλέον,υπάρχουν σχολεία που έχουν ιδρυθεί άλλα δεν διαθέτουν κτίριο με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τα όμορα σχολεία τους, όπως είναι το ΔΣ Καρτερού και το 7οΝηπ/γείοΑγ. Νικολάου.

Έχουμε διαπιστώσει ότι σε πάρα πολλά σχολεία πλέον έχουν τοποθετηθεί λυόμενες αίθουσες από τους δήμους για να καλύψουν το πρόβλημα έλλειψης σχολικών κτιρίων ώστε να στεγαστούν όλοι οι μαθητές στον τόπο που μένουν. Το 1ο και 2ο Δ.Σ Ν.Κυδωνίας στα Χανιά έχει 6 λυόμενες αίθουσες, που τα πατώματά τους τρυπούν και οι σοβάδες πέφτουν από τα ταβάνια, το 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου έχει 6 λυόμενες αίθουσες, έχει υποστεί καθύζηση και οι μελέτες δεν έχουν γίνει ακόμα, το 16 ΔΣ Ρεθύμνου έχει 7 λυόμενες αίθουσες, το 5ο ΔΣ Αγ. Νικολάου στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, όπως και το Νηπ/γείο του Καλού Χωριού Αγ, Νικολάου,το Δ.Σ Σισίου, το Δ.Σ Δραπανιά Κισσάμου και πολλά άλλα ακόμα!

Ελλείψεις χώρων και υποδομών υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σχολεία. Ενδεικτικά αναφέραμε στη συνάντηση το Καλλιτεχνικό και Μουσικό σχολείο Ηρακλείου, το ΔΣ και Νηπιαγωγείο Ελιάς Χερσονήσου, το ΔΣ Επισκοπής Χερσονήσου, το ΕΠΑΛ Ρεθύμνου,το ΕΠΑΛ Σητείας που είναι χωρίς αίθουσες μηχανολογικών εργαστηρίων από το 2005, μετά από καθίζηση που έγινε στο τμήμα αυτό του κτιρίου.

Οι ανάγκες για νέα σχολικά κτίρια είναι πάρα πολλές. Ήδη υπάρχουν καταγεγραμμένα αιτήματα μερικά από τα οποία είναι: το ειδικό σχολείο Μοιρών, το ΔΣ Γαλιάς, το Γυμνάσιο και Λύκειο Βάμου, το Γυμνάσιο και Δημοτικό Ακρωτηρίου, το Δημοτικό Χρυσοπηγής Χανίων, το ΔΣ Ν. Κυδωνίας Χανίων, το Γυμνάσιο και Δημοτικό Κουμπές Χανίων, το Γυμνάσιο π. Δ. Θερίσου Χανίων,το ΕΕΕΕΚ Αγ. Νικολάου, το ΔΣ Σισίου, ενώ ιδιαίτερα επιτακτική είναι η ανάγκη στο Δ. Αγ. Νικολάου, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη νέας σχολικής στέγης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα τελευταία 30 χρόνια στο κεντρικό διαμέρισμα του Δήμου. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του συγκροτήματος των 8 σχολείων που συστεγάζονται στην περιοχή του Ξηροκάμπου, με συνολικό αριθμό άνω των 1000 μαθητών.

Όσο για τη στέγαση των Νηπιαγωγείων, η τραγικές ελλείψεις είναι ίδιες σε όλους του νομούς όπου τα περισσότερα στεγάζονται σε νοικιασμένα μαγαζιά ή ισόγεια πολυκατοικιών, χωρίς να πληρούν καμία προδιαγραφή για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην προσχολική αγωγή. Το ζήτημα αυτό θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο ενόψει της υλοποίησης της απόφασης του Υπουργείου για πιλοτική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών.

Τα παραπάνω παραδείγματα αναφέρονται για να παρουσιάσουν ένα μικρό μέρος ενός γενικευμένου προβλήματος της σχολικής στέγης στο νησί μας, που καθημερινά επιδεινώνεται. Η απάντηση του Περιφερειάρχη ήταν ότι αρμόδιοι για τη σχολική στέγη είναι οι δήμοι και αν οι δήμοι δε γνωρίζουν τις ανάγκες των σχολείων τους και δεν κάνουν προτάσεις με μελέτες προς την Περιφέρεια, τότε κανένα αίτημα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Η Ομοσπονδία κατέθεσε ακόμα τα εξής αιτήματα:

·Να γίνουν ΚΔΑΠ σε όλο το νησί, με ευθύνη των δήμων, με ημερήσιο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, υλοποίηση δράσεων έκφρασης, ψυχαγωγίας, κοινωνικών δεξιοτήτων κ.α. Επιπλέον το πρόγραμμα να περιλαμβάνει πλήρη διατροφή και δωρεάν μετακίνηση.

·Η μετακίνηση των μαθητών να είναι δωρεάν για όλα τα λεωφορεία και όλα τα δρομολόγια και τις 7 μέρες της εβδομάδας.

·Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών για τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Κρήτη και τα έξοδα μεταφοράς των εκτός Κρήτης διαδρομών από το Υπουργείο, που διοργανώνουν οι σύλλογοι διδασκόντων στα πλαίσια των μορφωτικών αναγκών, καθώς και τη δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Ως προς τα αιτήματα αυτά ο Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι τα ΚΔΑΠ είναι αναγκαία αλλά αποτελούν υπόθεση των δήμων, ενώ δεσμεύτηκε να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλι από το Υπουργείο για τη μεταφορά των μαθητών, ώστε να καλύψει το αίτημα της Ομοσπονδίας, καθώς και την δωρεάν είσοδο των μαθητών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει την καταγραφή που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο των προβλημάτων των σχολείων σε κάθε νομό και δήμο, καθώς και τις παρεμβάσεις της στους αρμόδιους φορείς διεκδικώντας λύσεις. Καλούμε εκ νέου όλες τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων να στηρίξουν την προσπάθεια της Ομοσπονδίας και να στείλουν στο μέηλ της τα προβλήματα που θέλουν να συμπεριληφθούν στις επόμενες συναντήσεις με την Περιφέρεια και τους Δήμους.

Ηράκλειο, 22/4/18

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites-ekpaideusi-eksetaseis
Γενικά Λύκεια και Λύκεια ΕΑΕ: Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Προγραμματισμός εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και Λυκείων Ε.Α.Ε. σχολικού έτους 2023-2024
Γενικά Λύκεια και Λύκεια ΕΑΕ: Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Πρόσκληση
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
2ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο»
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί