Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου

« Πρόσκληση για συντονισμό της δράσης και των διεκδικήσεών μας ενάντια στις αντιλαϊκές – αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που χτυπούν το Δημόσιο Σχολείο».

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου καλεί τους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. και Ε. Λ. Μ. Ε. της Αττικής σε σύσκεψη συντονισμού της δράσης και των διεκδικήσεων μας ενάντια στις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τη σημερινή κυβέρνηση και όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με στόχο να χτυπηθεί το Δημόσιο Σχολείο καταργώντας εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών.

Οι διαδικασίες συντονισμού της δράσης Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ έχουν τη δική τους συμβολή στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού κινήματος. Στην κατεύθυνση αυτή, απαραίτητο κατά τη γνώμη μας είναι:

• Οι διαδικασίες αυτές να λειτουργούν στη βάση της ισοτιμίας όλων των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ που συμμετέχουν.
  • Οι συσκέψεις δεν αποτελούν αποφασιστικό όργανο, όλες οι αποφάσεις ξεκινούν και καταλήγουν πάντοτε στα αρμόδια όργανα των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ (ΔΣ και ΓΣ) τα οποία έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
  • Να διασφαλίζεται ότι όλες ανεξαιρέτως οι προτάσεις που καταθέτουν με αποφάσεις τους Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ θα καταγράφονται με ισότιμο τρόπο στα δελτία τύπου.
  • Να διασφαλίζεται ότι όλα τα υλικά της σύσκεψης (δελτία τύπου, αφίσες, ανακοινώσεις) θα τίθενται σε διαβούλευση στα αντίστοιχα ΔΣ των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ.

Συγκεκριμένα την περίοδό αυτή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και συντονίσουμε τους αγώνες μας για:

• την άμεσου και επιτακτικού χαρακτήρα διεκδίκηση των απαιτούμενων μαζικών – μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών που χρειάζεται η Δημόσια Εκπ/ση για να λειτουργήσει,
  • την επικείμενη εφαρμογή – επάνοδο της αξιολόγησης (αυτοαξιολόγησης) των εκπαιδευτικών μέσω του νέου υπό ψήφιση νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τις νέες δομές «υποστήριξης» της εκπαίδευσης,
  • τη συγκρότηση των τριμελών επιτροπών για τις εγγραφές μαθητών που προβλέπει το ΠΔ79,
  • τη διεκδίκηση της άμεσης και καθολικής εφαρμογής της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής & εκπ/σης για νήπια και προνήπια.

Πιο αναλυτικά:

• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την προώθηση μνημονιακών αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών στα ίδια μνημονιακά πλαίσια που έπραξε συνολικά το μπλοκ πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ - ΔΝΤ- κεφαλαίου όλο το προηγούμενο διάστημα. Η επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό εκτός από τη συνέχιση της λεηλασίας των δικαιωμάτων, εισοδημάτων και περιουσίας ιδιωτικής και δημόσιας (νέες περικοπές, αρπαγή λαϊκής κατοικίας, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση φόρων, ενίσχυση της απαγόρευσης μονιμοποίησης συμβασιούχων κ.λπ.) την ώρα που ενισχύει το κεφάλαιο αναβαθμίζεται ποιοτικά με μέτρα που στοχεύουν στο χτύπημα του συλλογικού αγώνα και της  δράσης των σωματείων (χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος) αλλά και την αναβάθμιση της καταστολής (βλ. ΜΑΤ και δακρυγόνα στις εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις).
  • Η μεγαλειώδης κινητοποίηση χιλιάδων εκπαιδευτικών στο Υπ. Παιδείας, στο κέντρο της Αθήνας και οι συγκεντρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας ανέδειξε με επιτακτικό πλέον τρόπο την δραματική κατάσταση των αναπληρωτών εκπ/κών και τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η αδιοριστία στα σχολεία. Η ορμή και η αποφασιστικότητα του εκπαιδευτικού κινήματος να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τη μάχη ενάντια στο εκπαιδευτικό μνημόνιο και την στρατηγική επιλογή κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ για επέκταση της ελαστικής εργασίας αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα, καθώς ανέδειξε τις δυνατότητες του κινήματος να συζητά και να αποφασίζει κόντρα και ενάντια σε διασπαστικές λογικές και σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης και καθησυχασμού των εκπαιδευτικών.
  • Οι δηλώσεις του Υπ. Παιδείας ουσιαστικά προαναγγέλλουν μηδενικούς διορισμούς για το 2018. Επίσης, ακόμη κι αν αυτοί γίνουν -σύμφωνα με τις δηλώσεις του θα προχωρήσει σε ανακοίνωσή τους τον Οκτώβρη- εξαρτώνται απόλυτα από το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και τη συναίνεση στην ψήφιση νέων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων. Την ίδια στιγμή, προαπαιτούμενο και όρος για το προχώρημα διορισμών τίθεται η εφαρμογή της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται η συζήτηση για το σύστημα διορισμών προκειμένου να τεθούν τα κριτήρια-προσόντα, στη λογική του προσοντολογίου του ΟΟΣΑ και του ν.3848, προκειμένου να γίνει ανακατάταξη των πινάκων και να βρεθεί ο τρόπος που θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους μας.
  • Η ψήφιση του άρθρου 33 του Ν. 4521/2018 αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων και διεκδικήσεων σε σχέση με το αίτημα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ο αγώνας που έδωσε το εκπαιδευτικό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα, απέτρεψε τα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις των σχολών (νηπιαγωγών – νηπιοβρεφοκόμων) και ενιαιοποίηση των ηλικιών 1 έως 6 ετών και ξεκαθάρισε το θολό τοπίο των σπουδών, των ηλικιών και των επαγγελματικών χώρων (παιδικός σταθμός, Νηπιαγωγείο -14χρονη εκπαίδευση). Θεωρούμε πως η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο για τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών, που προβλέπεται στο άρθρο 33 παρ. 3 του  νόμου, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα για το σύνολο της επικράτειας και όχι σταδιακά από το έτος 2018-2019. Η εφαρμογή της έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της λιτότητας, αλλά και με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ΚΕΔΕ, των σχολαρχών και συντεχνιακών ομάδων. Απαιτεί άμεσα ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής, υλοποίηση των απαραίτητων διορισμών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων (κάτι που από το 2010 μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει εξ αιτίας της πολιτικής των μνημονίων και των περικοπών) και είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
  • Το νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»,  το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα προς ψήφιση, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των βασικών κατευθύνσεων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ. Προωθεί την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση, προχωρά σε συγχώνευση και συρρίκνωση δομών, αποδομεί την ειδική αγωγή, δημιουργεί ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, γραφειοκρατίας και ιεραρχίας. Διεκδικούμε να αποσυρθεί το ν/σχ για τις νέες δομές, το άρθρο 50 (καταργούμενες διατάξεις: κατάργηση του ΠΔ 79) να ψηφιστεί με την προσθήκη της κατάργησης της ΑΔΙΠΔΕ, του ν.3848 και όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τα Δ. Σ. των Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε. & Ε. Λ. Μ. Ε.  της Αττικής σε σύσκεψη συντονισμού τη ΔΕΥΤΕΡΑ 23 – 4 – 2018 στις 18:30 στα γραφεία της Δ.Ο. Ε. (Ξενοφώντος 15Α – 3ος όροφος).

Από την πλευρά του Συλλόγου κατατίθενται στη σύσκεψη οι παρακάτω προτάσεις:

• συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 25ης Απρίλη 2018, 13:30 Προπύλαια,
  • απεργία αποχή από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση που προωθείται με το ν/σχ για τις δομές στην εκπαίδευση,
  • συγκέντρωση υπογραφών κάτω από τον τίτλο «δεν αξιολογώ - δεν αξιολογούμαι» σε επίπεδο Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ,
  • καλούμε τους διευθυντές να μη συμμετέχουν στις τριμελείς επιτροπές εγγραφών του ΠΔ79,
  • πρόταση για κοινή αφίσα των Συλλόγων ΠΕ ενάντια στις τριμελείς επιτροπές εγγραφών του ΠΔ79,
  • ανοιχτές εκδηλώσεις για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση με έμφαση στους δήμους που δεν θα εφαρμοστεί η δίχρονη από το επόμενο σχολικό έτος.

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4