Ανακοίνωση

Ανακοίνωση για το ζήτημα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων εξέδωσε η ΠΕΑΔ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Π.Ε.Α.Δ. ως θεσμικός εκφραστής των αναπληρωτών της δευτεροβάθμιας εκπ/σης εκφράζει την εντονότατη αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας.

Θεωρούμε πως ένα τόσο σύνθετο και σοβαρό -για τη στελέχωση και συνεπώς την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της δημόσιας εκπαίδευσης- ζήτημα αντιμετωπίστηκε επί της ουσίας με απλουστευτικές λογικές διαχειριστικού/τεχνοκρατικού τύπου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη πλήθος παραμέτρων που το επηρεάζουν, π.χ. συνθήκες διαβίωσης.

Ως Π.Ε.Α.Δ. πιστεύουμε ότι πριν οριστικοποιηθεί οτιδήποτε σχετικό με την αναμοριοδότηση, θα πρέπει το Υπουργείο να αποσύρει την προτεινόμενη πρότασή του, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις που διατυπώνονται και από την Ο.Λ.Μ.Ε. στην σχετική ανακοίνωσή της (3/1/2018).

Ενδεικτικά σημειώνουμε το απαράδεκτο ισοπεδωτικό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζονται τα σχολεία που εδρεύουν στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων (τέως Νομών), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα κριτήρια της περιοχής. Για παράδειγμα τα σχολεία των πρωτευουσών της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη) καθώς και οι πρωτεύουσες μειονεκτικών περιοχών (π.χ. το Καρπενήσι ή η Φλώρινα) θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο.

Το ίδιο και όσον αφορά νησιωτικές περιοχές, πολύ περισσότερο που σε πολλές από αυτές (π.χ. Σαντορίνη, Μύκονο, Κρήτη, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά κ.ο.κ.) οι συνθήκες διαβίωσης λόγω τουρισμού καθίστανται καταλυτικός παράγοντας υποστελέχωσης κυρίως εξαιτίας του κόστους ζωής των συναδέλφων, μονίμων και αναπληρωτών!

Εκείνο όμως που καθιστά εντελώς απαράδεκτη την κατάσταση είναι το ενδεχόμενο της αναδρομικότητας της αναμοριοδότησης!

Κάθε τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο είναι άδικο και ανήθικο, αλλά πιστεύουμε ότι θα προκαλέσει νέο κύμα δικαστικών προσφυγών από τους εν δυνάμει θιγόμενους συναδέλφους! Πολύ απλά διότι με αυτή την πρακτική δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στην περιοχή που υπηρέτησαν οι συνάδελφοι προ πολλών ετών (μόνιμοι και αναπληρωτές).

Η Π.Ε.Α.Δ. θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματος εκ μέρους των συναδέλφων αναπληρωτών.

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4