Thumbnail
Ένωση Ελλήνων Χημικών

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ 

ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), ως επίσημος σύμβουλος του Κράτους σε θέματα Χημείας, εκτιμά ότι η αποτελεσματική προστασία του Περιβάλλοντος είναι αντικείμενο καθημερινής πρακτικής μέσω των δράσεων καθενός στο χώρο που ζει και εργάζεται και του νομικού πλαισίου και του ελέγχου εφαρμογής του από την Πολιτεία και όχι μόνο αντικείμενο ετήσιου εορτασμού και επί σειρά ετών καταθέτει προτάσεις που αποβλέπουν στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. 

Η εκτίμηση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την παγκόσμια ενημέρωση και την ενθάρρυνση της ανάληψης  δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Από το 1972 που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το 1974 που ξεκίνησε ο εορτασμός της, έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας προβολής των περιβαλλοντικών θεμάτων, η οποία γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Κάθε χρόνο, οι επίσημοι εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιούνται σε μια διαφορετική χώρα υποδοχής με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει και την υποστήριξη της προσπάθειας αντιμετώπισής τους.

Για το  2018 οικοδεσπότης είναι η Ινδία, μία χώρα με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδιαιτέρως των θαλασσών από πλαστικά.

 Τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση καλούν όλες τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, και τον παγκόσμιο πληθυσμό να διερευνήσουν και να εφαρμόσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν επειγόντως την παραγωγή και την χρήση πλαστικών μιας χρήσης που ρυπαίνουν τους ωκεανούς, βλάπτοντας τη θαλάσσια ζωή και απειλώντας την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, υπάρχουν 500 φορές περισσότερα κομμάτια μικρο-πλαστικών στη θάλασσα από ό, τι υπάρχουν αστέρια στον γαλαξία μας. Με περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια τόνους να εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρξουν περισσότερα πλαστικά από τα ψάρια και ότι το 99% όλων των θαλάσσιων πτηνών στον πλανήτη θα έχει καταναλώσει ποσότητες πλαστικών. Eκτιμάται, ότι η θάλασσα περιέχει τώρα περίπου 51 τρισεκατομμύρια σωματίδια μικροπλαστικών, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να βρίσκονται στις θάλασσες της Αρκτικής και σε ένα απομακρυσμένο νησί στον Ειρηνικό, το ακατοίκητο νησί Henderson, που πιστεύεται ότι έχει την υψηλότερη συγκέντρωση  ρύπανσης από πλαστικά στον κόσμο.

Στην Μεσόγειο θάλασσα, μια κλειστή θάλασσα με ευαίσθητο οικοσύστημα, πρόσφατες έρευνες καταγραφής ποσοτήτων επιπλέοντος πλαστικού έδειξαν ότι μπορεί να θεωρηθεί ως περιοχή μεγάλης συσσώρευσης πλαστικών υπολειμμάτων. Η μέση πυκνότητα πλαστικού που διαπιστώθηκε ήταν 1 τεμάχιο ανά 4 τετραγωνικά μέτρα με πιο ανησυχητικό στοιχείο  την συχνότητα εμφάνισης πλαστικού (100% των δειγμάτων). Οι τιμές αυτές είναι συγκρίσιμες με τις ζώνες υψηλής συσσώρευσης πλαστικού στους ωκεανούς. Δεδομένου του βιολογικού πλούτου και της συγκέντρωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο θάλασσα, οι επιπτώσεις της ρύπανσης από τα πλαστικά στη θαλάσσια και στην ανθρώπινη ζωή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Στον Ελλαδικό χώρο η κατάσταση είναι  ιδιαίτερα επιβαρυμένη, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, καθώς το Αιγαίο είναι αποδέκτης ρύπανσης και από την Μαύρη θάλασσα. Aπό τις παραλίες της χελώνας caretta caretta στη Ζάκυνθο μέχρι τις πιο απόμερες παραλίες της Ηρακλειάς και της Μυκόνου, και από τον βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη μέχρι την ανοιχτή θάλασσα, τα πλαστικά βρίσκονται παντού. Έρευνες που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΘΕ ανέδειξαν το πρόβλημα και έδωσαν κάποια πολύ εντυπωσιακά ευρήματα, τα οποία καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ειδικότερα, στα 317 μέτρα βυθού που διένυσε η υποβρύχια κάμερα στην Καλντέρα της Σαντορίνης κατέγραψε 84 σκουπίδια, τα οποία, στην πλειονότητά τους, ήταν πλαστικές σακούλες, ποτήρια και καπάκια ποτηριών του καφέ και άλλα αντικείμενα μίας χρήσης. Σε δύο μικρές δυσπρόσιτες παραλίες της Ηρακλειάς, εντός του κόλπου της Βορεινής Σπηλιάς, καταμετρήθηκαν συνολικά 514 πλαστικά αντικείμενα. Σε απόμερη μικρή παραλία μεταξύ Αρμενιστή και Αυλέμωνα της Μυκόνου καταμετρήθηκαν 821 πλαστικά αντικείμενα. Πλαστικές σακούλες έχουν βρεθεί στα στομάχια των θαλασσοπουλιών και των εγκλωβισμένων φαλαινών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στο Στρασβούργο στις 16 – 1 - 18 τη ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά με ορίζοντα το 2030 με στόχους την προστασία του πλανήτη, την υπεράσπιση των πολιτών και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση της βιομηχανίας, μέσω του μετασχηματισμού του οικονομικού μοντέλου σε μοντέλο κυκλικής οικονομίας.

Η ΕΕΧ στηρίζει σθεναρά πολιτικές που σκοπό έχουν τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση τους και πιστεύει ότι  μία σημαντική αλλαγή στις καθημερινές πρακτικές των πολιτών μπορεί να επιτευχθεί με ταυτόχρονες δράσεις ενημέρωσης κοινού και καταστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει ενεργά στην διαβούλευση για την πλαστική σακούλα, έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις για την Κυκλική Οικονομία και στις 5 ΙΟΥΝΙΟΥ, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον ΣΥΒΙΠΥΣ εργαστήριο με θέμα «Δημιουργώντας Πράσινες Αξίες με τα συσκευασμένα προϊόντα», με θέμα ακριβώς τον μετασχηματισμό και την εξέλιξη των υλικών συσκευασίας.

 Υποστηρικτικά μέτρα από την κυβέρνηση, καθώς και εθελοντικές συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και να δράσουν ως οδηγός για αλλαγή συμπεριφοράς σε εθνικό επίπεδο, διευκολύνοντας τον πολίτη. Μέτρα όπως η μείωση χρήσης ή και η απαγόρευση πώλησης της πλαστικής σακούλας από τα πολυκαταστήματα και η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων μέσων μεταφοράς αγαθών  πιστεύουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ΕΕΧ, ο Επιστημονικός φορέας των Χημικών, γνωρίζει καλά ότι η προστασία του Περιβάλλοντος και η εφαρμογή κανόνων αειφόρου ανάπτυξης είναι μία δυναμική  διαδικασία, η οποία απαιτεί συνεχή ενασχόληση με τις νέες προκλήσεις και τους κινδύνους που αναδύονται και διεπιστημονική προσέγγιση και γι΄ αυτό αφενός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης, τόσο των επιστημόνων, όσο και της κοινωνίας  και αφετέρου καλεί όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς σε συνεχή διαβούλευση και στην δημιουργία ενός διεπιστημονικού φορέα με στόχο την συνεχή παρακολούθηση, επικαιροποίηση και αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου για το Περιβάλλον.

Σκοπός της ΕΕΧ είναι να συμβάλλει σε ένα μέλλον με σεβασμό στον άνθρωπο και κάθε μορφή ζωής,  στην ενδυνάμωση της οικονομίας στην κατεύθυνση της  βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και στην αρμονική συνύπαρξη των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων με το φυσικό περιβάλλον και σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζονται οι παρεμβάσεις και οι δραστηριότητές της.

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπ κρητης
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα ανανεώνει πλήρως και εκσυγχρονίζει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
παδα
ΠΑΔΑ: Διεθνής ημερίδα #crAIme για το έγκλημα και την τεχνητή νοημοσύνη
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΔΑ, το Center for Cybercrime Studies του John Jay College of Criminal Justice του Πανεπιστημίου City της Νέας και...
ΠΑΔΑ: Διεθνής ημερίδα #crAIme για το έγκλημα και την τεχνητή νοημοσύνη
columbia
Ημέρες Βιετνάμ στις ΗΠΑ! Οι αντιδράσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια φουντώνουν!
Το βίντεο από το Χάρβαρντ - Βίντεο από τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας- Μακαρθισμός σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ για την σφαγή στη Γάζα!
Ημέρες Βιετνάμ στις ΗΠΑ! Οι αντιδράσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια φουντώνουν!