Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων - Νέο Λύκειο: "Σκληρότερο" - Ταξικότερο - Ανταγωνιστικότερο


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος, 2017 - 19:16 | Στην Κατηγορία:

Ανακοίνωση

Το νέο Λύκειο που εξαγγέλλεται από το κυβερνητικό επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας σηματοδοτεί την μετατροπή του Γενικού Λυκείου σε ένα φροντιστήριο διαρκείας, ένα σχολείο “δεμένο” στο άρμα των Πανελλαδικών εξετάσεων και απόλυτα προσανατολισμένο σε αυτές και στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ένα σχολείο που αντιστρατεύεται και “εξοστρακίζει” ακόμα περισσότερο τη γενική, βαθιά και πολύπλευρη γνώση από το ελληνικό σχολείο, ενώ παράλληλα εγκαινιάζει μια νέα εποχή εκπαιδευτικής μονομέρειας, εξειδίκευσης και ακόμα πιο σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στους μαθητές μας. 

Οι χρόνιες εξαγγελίες του Σύριζα για ένα δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο με λιγότερες εξετάσεις, που θα εστιάζει στη γενική και ολόπλευρη μόρφωση, που θα καλλιεργεί ολόπλευρα τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τις ανάγκες των μαθητών εξανεμίστηκαν και μοιάζουν ιστορίες από το παρελθόν. Το ίδιο βέβαια και οι εξαγγελίες για “λιγότερες εξετάσεις”, “ανθρωπιστικό προσανατολισμό” του σχολείου και “δημιουργία στέρεης γνώσης”, καθώς το νέο Λύκειο που εξαγγέλεται είναι ένα σχολείο με περισσότερες εξετάσεις και πολύ μεγαλύτερο και εντατικότερο ανταγωνισμό.  

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στη Γ΄ Λυκείου καθιερώνονται δύο νέες, Πανελλαδικού τύπου, δοκιμασίες (εξετάσεις τον Γενάρη και γραπτή εργασία πανελλαδικού τύπου για κάθε μάθημα) προσθετικά με τις εξετάσεις του Ιουνίου. Μαζί με τις υπόλοιπες εξετάσεις θα συνυπολογίζεται και ο βαθμός του απολυτηρίου, που με τον καιρό θα αυξάνει τη βαρύτητά του ως συντελεστής για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Δυστυχώς απ ό,τι φαίνεται όλο αυτό το σχέδιο θα οδηγήσει σε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση τα νοικοκυριά της ελληνικής κοινωνίας, θα αυξήσει και θα εντατικοποιήσει την ανάγκη για φροντιστηριακά μαθήματα. Την ίδια στιγμή για άλλη μια χρονιά υπολειτουργεί η δεν λειτουργεί καθόλου η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία στα ελληνικά γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά λύκεια.  

Από την άλλη το προσχέδιο προβλέπει τη μείωση στις ώρες πολλών μαθημάτων, συρρικνώνει τις γενικές γνώσεις, “στεγανοποιεί” και “αποστειρώνει” τον μορφωτικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα του γενικού λυκείου, μετατρέποντας τη Β και τη Γ λυκείου σε ένα επίσημο πλέον και γενικό φροντιστήριο. 

Όσον αφορά στις περικοπές μαθημάτων αυτές θα οδηγήσουν σε συμπτύξεις μαθημάτων, τμημάτων και ειδικοτήτων, σε νέες περικοπές και κινητικότητα εκπαιδευτικών.

Αγωνιζόμαστε για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, “πλούσιο” και δημιουργικό που θα καλλιεργεί πολύπλευρα τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας

Μέσα από τα  σωματεία μας παλεύουμε: 

●Για μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
●Για μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις.  ●Ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων σε Λύκεια και ΕΠΑΛ. 
●Για να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
●Να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια, η Πρόσθετη Διδακτική στήριξη στα Λύκεια και η λειτουργία των τμημάτων υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
●Να μη δίνεται ούτε 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των μαθητών και τη λειτουργία του σχολείου. 
●Για να δοθεί ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Να υπάρχει δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές. 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Στις 30 Μαΐου Γενική Απεργία

Στις 30 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για το μισθό, την ασφάλιση και την εργασία μας.

Ο Δήμος Μυκόνου ιδιωτικοποιεί και το δημοτικό πάρκινγκ του νησιού

   Σε ένα νησί που το καθημερινό κόστος διαβίωσης είναι ήδη υπερβολικό και δυσβάσταχτο για όλους τους εργαζόμενους, όπως το νησί της Μυκόνου, θεωρούμε ως σωματείο απαράδεκτη την παραχώρηση του Δημοτικού Πάρκινγκ, που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσαίας Ζώνης  Λιμένα (Παλιό Λιμάνι), σε ιδιώτη.