Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

ΕΛΜΕ Χανίων: Σχετικά με τα κενά- υπεραριθμίες- κατανομή μαθητών


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 9 Ιούνιος, 2017 - 13:12 | Στην Κατηγορία:

ΕΛΜΕ Χανίων

Με αφορμή τις παραστάσεις διαμαρτυρίας τις οποίες πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Χανίων  με την παρουσία συναδέλφων από την ξενόγλωσση εκπαίδευση στις  27/05 και  29/05 στη ΔΔΕ Χανίων  με  θέματα :

Α)Την ξενόγλωσση εκπαίδευση και  τις  υπεραριθμίες που προέκυψαν στους συναδέλφους μετά την Υ.Α. «Επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και συγκρότηση τμημάτων»

Β)Την  ανακοίνωση των κενών – πλεονασμάτων στο νομό

Γ)Την  κατανομή των μαθητών στα σχολεία

Δ)Τις μεταθέσεις που πραγματοποιήθηκαν

Το ΔΣ εκτιμά ότι  η πολιτική που εφαρμόζεται από το υπουργείο και υλοποιεί η ΔΔΕ  Χανίων  οδηγεί στην υποβάθμιση των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων των μαθητών, υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σχολείο και ανατρέπει συνολικά τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών επιβάλλοντας το πρότυπο του εκπαιδευτικού λάστιχο. Οι πολιτικές αυτές δεν είναι απλά μνημονιακές δεσμεύσεις που ψήφιζαν και συνεχίζουν να ψηφίζουν οι κυβερνήσεις , αλλά μία  τομή στο χώρο της εκπαίδευσης με προφανή στόχο να αλλάξει συνολικά και ριζικά   το εκπαιδευτικό τοπίο  στη χώρα σύμφωνα με τις επιταγές και οδηγίες της ΕΕ, ΟΟΣΑ, κεφαλαίου.

 

Ξενόγλωσση εκπαίδευση

Με την Υπουργική Απόφαση: «Επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και συγκρότηση τμημάτων» (53476/ΓΔ4/28-03-2017 - ΦΕΚ Αρ. Φύλλου  1171/τ.Β΄/4-4-2017) αφαιρείται πλέον  και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας, όπως έγινε πέρυσι  με την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αντί να το υπουργείο Παιδείας να αναβαθμίζει τη Δημόσια Ξενόγλωσση Εκπαίδευση για άλλη μια φορά την αποδυναμώνει και συνεχίζει να ωθεί τους γονείς στην Ιδιωτική Ξενόγλωσση Εκπαίδευση. Υποβαθμίζει το αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο των Ξένων Γλωσσών, παρόλο που αυτό αποτελεί προτεραιότητα και σημαντικό εφόδιο στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, με άρθρο που ψηφίστηκε στο 4ο μνημόνιο πριν λίγες μέρες, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθούν «εκπαιδευτικές δραστηριότητες» στον πλησιέστερο στο σχολείο τους εκπαιδευτικό οργανισμό (ιδιωτικό ή δημόσιο), στην περίπτωση που το σχολείο δε διαθέτει κατάλληλη για το μάθημα ειδικότητα καθηγητή. Τέλος οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει κατά την Υ.Α. να επιδείξουν για άλλη μια φορά την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα και θα αναγκαστούν να διδάξουν μαθητές με διαφορετικό επίπεδο γλωσσομάθειας σε υπεράριθμα τμήματα σε 3,4 ακόμη και 5 σχολεία. Απέναντι σε όλα αυτά η απάντηση του προϊσταμένου της ΔΔΕ Χανίων ήταν η κατανόηση και η εφαρμογή της εγκυκλίου από τον Σεπτέμβρη!

Κενά - πλεονάσματα

Με απόφαση του (27/04/2017)το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων είχε καταγγείλει  την απαράδεκτη τακτική του Υπουργείου και της  ΔΔΕ Χανίων σχετικά με τον υπολογισμό των κενών και πλεονασμάτων για το 2017.Με τις γνωστές πλέον συνοπτικές διαδικασίες και μακριά από τον κόσμο της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το υπουργείο Παιδείας προχωρούν στην υλοποίηση της πολιτικής που επιβάλλει τον δημοσιονομικό κόφτη και τις αυτόματες περικοπές, την πλήρη κινητικότητα και ευελιξία του προσωπικού, το παραπέρα χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και της νέας γενιάς.  Το αποτέλεσμα ήδη το βλέπουμε , 140 συνάδελφοι υπεράριθμοι, 70 συνάδελφοι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ για μία ακόμη χρονιά και 200 συνάδελφοι αναπληρωτές οι οποίοι θα απολυθούν και κανείς δεν γνωρίζει πόσοι και που θα βρουν τη θέση τους στο σχολείο την επόμενη χρονιά.

Σε όλα αυτά ο προϊστάμενος παραδέχτηκε ότι ο υπολογισμός έγινε με βάση τις προβλέψεις για το μέλλον και όχι την παρούσα κατάσταση των σχολείων, όπως συνέβαινε ως τώρα και μάλιστα με κλειδωμένα τα τμήματα στην Α Γυμνασίου, ΕΠΑΛ, ΓΕΛ πέρα και μακριά από την εκπαιδευτική κοινότητα, τις ανάγκες των μαθητών .

Κατανομή μαθητών.

Σε παλαιότερη απόφαση μας είχαμε τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ισοκατανομή στα σχολεία του νομού και ιδιαίτερα του κέντρου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια –πάγια αιτήματα και διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος , Ο προϊστάμενος της ΔΔΕ ενώ είχε δεσμευθεί δημόσια για ενημέρωση από τον Φλεβάρη του σχεδίου κατανομής  τελικά προχώρησε σε μία απαράδεκτη διαδικασία με την οποία ενημερώθηκαν χωριστά οι διευθυντές σχολείων, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται στα διπλανά σχολεία, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πλεονάσματα προσωπικού και υπεραριθμίες, για τις οποίες ενημερώθηκαν εκ των υστέρων οι εκπαιδευτικοί. Ο αυταρχικός χαρακτήρας της όλης διαδικασίας που ακολουθήθηκε, συνοδεύεται και από την παραδοχή πως δεν είναι εξασφαλισμένη καν η εφαρμογή και αυτού ακόμα του σχεδίου το Σεπτέμβρη (βλ. μεταγραφές κτλ) με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξανά τα γνωστά προβλήματα, που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει. Η πάγια θέση της ΕΛΜΕ Χανίων είναι να γίνει γεωγραφική αναχωροθέτηση   όλων των μαθητών του ευρύτερου κέντρου των Χανίων, με στόχο α) την εγγύτητα στην κατοικία και β) την κατανομή τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες αίθουσες διδασκαλίας κάθε σχολείου. Ο αριθμός των μαθητών που κατευθύνεται στα Γυμνάσια και λύκεια των Χανίων, γεμίζει ασφυκτικά τα τμήματα με 28-30 μαθητές σε κατάλληλες και μη αίθουσες διδασκαλίας. ΔΕΝ πρόκειται να επιτρέψουμε επίσης τη συγχώνευση σχολείων, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη γιγάντωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και στην «εξοικονόμηση» οργανικών θέσεων για το Υπουργείο Παιδείας. Ως δάσκαλοι και ως γονείς ΔΕΝ δεχόμαστε να κάνουν τα παιδιά μας μάθημα σε αίθουσες που δεν είναι ασφαλείς και δεν έχουν εγκριθεί για τη συγκεκριμένη χρήση. Ενδεικτικά αναφέρουμε: αίθουσες που έχουν χωριστεί με γυψοσανίδες και οι μαθητές ακούνε ταυτόχρονα 2 καθηγητές, αίθουσες χωρίς παράθυρα(!). Τέλος είναι διαχρονικές οι ευθύνες κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν αφήσει χρόνια τώρα τα σχολεία των Χανίων στην τύχη τους , ενώ στο οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Και ετοιμάζονται να τα δώσουν στους διάφορους εργολάβους μέσω των ΣΔΙΤ.

Μεταθέσεις

                Ο αριθμός των μεταθέσεων ήταν ελάχιστος, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη χρονιά, οι λιγότερες μεταθέσεις των τελευταίων δεκαετιών  Για άλλη μια φορά  θυσιάζονται στο "βωμό" της δημοσιονομικής προσαρμογής και των αιματηρών πρωτογενών πλεονασμάτων οι  οικογενειακοί προγραμματισμοί χιλιάδων εκπαιδευτικών  που οδηγούνται στην οικονομική εξουθένωση μακριά από τα σπίτια τους .Επίσης υπάρχει και το γεγονός ότι στα Χανιά δεν ανακοινώθηκαν τα οργανικά κενά στο Μουσικό σχολείο με αποτέλεσμα δεκάδες συνάδελφοι να μην κάνουν αίτηση αφού δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη των οργανικών κενών. Και σε αυτό το ζήτημα δεν πήραμε καμία απάντηση από τον προϊστάμενο της ΔΔΕ Χανίων.

 

Η ΕΛΜΕ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ  ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Οι θέσεις της ΕΛΜΕ Χανίων είναι :

Να αποσύρει το Υπουργείο άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο για την ξενόγλωσση εκπαίδευση

Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις   δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία  συγχώνευση – κατάργηση τμήματος.

Δωρεάν διανομή όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων από το υπουργείο

Κανένα παιδί να μην μείνει το Σεπτέμβρη χωρίς Δάσκαλο   

20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια!

Καμιά συγχώνευση- κατάργηση σχολείων και τμημάτων. Ανατροπή των Υ.Α. για τη συγκρότηση τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, Ο.Π στα ΓΕΛ, ξενόγλωσσα τμήματα, μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ. Κατάργηση της ρύθμισης για ενδιάμεσο χαρακτηρισμό παρακολουθούντων στα ΕΠΑΛ.

Επαναφορά του διδακτικού μας ωραρίου που ίσχυε έως το 2013.

Όχι στην κινητικότητα και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις. Οργανικές θέσεις για όλους.

Πραγματοποίηση όλων των μεταθέσεων.

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα. Όχι στην ελαστική εργασία.

 

                                                                    ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Πως κατανέμονται οι μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε σχολεία γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης

Τι προβλέπεται από την νομοθεσία για την κατανομή μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευ­ση