Thumbnail
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού το εφάπαξ θα θυμίζει ΛΟΤΤΟ

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Μόνο 500 συνταξιούχους ακόμα μπορεί να καλύψει το έξτρα κονδύλι των 275 εκατ. ευρώ που διατέθηκε στο Ταμείο Πρόνοιας για την πληρωμή των εφάπαξ του Δημοσίου που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Με τα 15 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει θα εξοφληθούν και οι τελευταίοι τυχεροί, οι οποίοι θα εισπράξουν το εφάπαξ τους χωρίς περικοπές έως τις 15 Ιανουαρίου 2015. Μέσα σε δύο μήνες (Νοέμβριος - Δεκέμβριος) εκδόθηκαν εντάλματα για την πληρωμή 10.000 δικαιούχων εφάπαξ οι οποίοι αποχώρησαν πριν από την 31η Αυγούστου του 2013 ενώ η συνταξιοδοτική τους απόφαση εκδόθηκε πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2014.

Το έξτρα κονδύλι ωστόσο δεν επαρκεί για την καταβολή εφάπαξ σε ακόμα 4.500 συνταξιούχους -οι τελευταίοι στη μακριά λίστα των εκκρεμών υποθέσεων- οι οποίοι δικαιούνται να εισπράξουν το εφάπαξ τους -ύψους 29.000 ευρώ κατά μέσο όρο- με το παλαιό καθεστώς και χωρίς νέες περικοπές.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο, λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής και με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, δεσμεύτηκε να βρει λύση και γι’ αυτή την ομάδα χωρίς να προσβλέπει σε έξτρα χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου Νίκο Καλάκο, το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει από τις εισφορές το αναγκαίο κονδύλι και να πληρώσει τους 4.500 έως τον Μάιο του 2015 αφού ξαλάφρωσε πλέον από τον μεγάλο όγκο των εκκρεμών υποθέσεων.

Η επόμενη ατυχήσασα κατηγορία είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν πρόλαβαν έστω και για μία ημέρα να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31 Αυγούστου του 2013. Συγκεκριμένα, είχε συζητηθεί για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2013 να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση προκειμένου το εφάπαξ τους να μην υποστεί μεγάλη περικοπή. Οπως ήταν αναμενόμενο, μετά την προκήρυξη των εκλογών η συζήτηση πάγωσε.

Συμπερασματικά, η αρχή του 2015 θα βρει τα Ταμεία Πρόνοιας να μετρούν 60.000 εκκρεμείς αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ (26.000 από το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου και 34.000 από το ΤΑΥΤΕΚΩ και το ΤΑΠΙΤ). Οι επόμενοι δικαιούχοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα καθώς δεν γνωρίζουν όχι μόνο πότε θα πάρουν το εφάπαξ αλλά και το ποσό που θα εισπράξουν. Εκτιμάται ότι οι νέες ημερομηνίες καταβολής θα ανακοινωθούν μετά τον Ιούνιο του 2015. Να σημειωθεί ότι όσοι αποχώρησαν μετά τον Αύγουστο του 2013 θα λάβουν μειωμένο εφάπαξ από 20% έως και 50%, όπως εκτιμούν οι ειδικοί στην ασφάλιση.

Το νέο σύστημα υπολογισμού βάσει του μαθηματικού τύπου (συντελεστής βιωσιμότητας) που έπρεπε να αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλα τα Ταμεία εφάπαξ από την 1/1/2015 δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό παρά τα αιτήματα που έχουν σταλεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για τον υπολογισμό της παροχής βάσει ορισμένων παραμέτρων. Είναι φανερό ότι η καθυστέρηση των ανακοινώσεων ήταν η καλύτερη μέθοδος για να μη χαλάσει το πολιτικό κλίμα εν όψει εκλογών. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχτεί θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Το ύψος του εφάπαξ, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού, θα καθορίζεται όχι μόνο από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί, τα χρόνια ασφάλισης και το επίπεδο εκπαίδευσης του υπαλλήλου, αλλά και από τον αριθμό των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη τη συγκεκριμένη χρονιά. Δηλαδή, για παράδειγμα, ο δημόσιος υπάλληλος που θα έχει την ατυχία να αποχωρήσει χρονιά μαζικής φυγής από τον δημόσιο τομέα θα πάρει λιγότερα από τον συνάδελφό του με το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας.

«Με τον νέο τρόπο υπολογισμού το εφάπαξ θα θυμίζει ΛΟΤΤΟ. Στην καλύτερη περίπτωση θα αντιστοιχεί στην επιστροφή των εισφορών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα είναι ακόμα μικρότερο», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρό­νοιας του Δημοσίου κ. Καλάκος.

Πηγή: 6newmoney.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetaseis
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής...
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία